Börsen går mot examen
Den just inledda rapportsäsongen är den mest spännande på flera år. I somras skedde nämligen ett trendbrott på den svenska aktiemarknaden. För första gången på 12 kvartal satte sig då analytikerna ned efter en rapportsäsong, räknade igenom bolagen och drog sedan upp sina prognoser för företagens vinster. Tidigare har det alltid handlat om oförändrade eller oftast sänkta prognoser. Men så var också halvårsrapporterna överlag väldigt starka.
Faktum är att man får gå tillbaka ända till it-bubblans glansdagar under det första kvartalet år 2000 för att hitta resultat som slagit förväntningarna mer än vad årets halvårsrapporter gjorde.
De starka resultaten har inte bara drivit upp prognoserna inför det tredje kvartalet utan även aktiekurserna. Utrymmet för negativa överraskningar är därför mindre än vanligt den här rapportomgången.
– Det är lite oroande eftersom företagen knappast kommer att uttrycka sig mer positivt om framtiden nu än vad de gjorde i halvårsrapporterna. I industrin faller produktionen fortfarande jämfört med förra året. De ledande indikatorerna har på sistone börjat röra sig uppåt men det brukar alltid ta ungefär ett halvår innan företagen ser en sådan förändring i sin egen efterfrågan. Därför kan bolagens kommentarer kring marknaden nog komma att bli en besvikelse för många, säger Magnus Matstoms, nordisk analyschef på Carnegie.
Förutom Ericsson, som klådde förväntningarna med dryga 90 procent, var det bankerna som övertygade mest i halvårsrapporterna och det är också bland bankerna som prognoserna har skruvats upp mest inför det tredje kvartalet. Mycket talar också för att det tredje kvartalet kommer att bjuda på ännu en omgång starka rapporter från bankerna och kanske framför allt från mäklarfirmorna.
Omsättningen på Stockholmsbörsen har sedan i somras för första gången på länge legat en bra bit över föregående års. I kombination med bantade organisationer och en ökat antal företagsaffärer borgar det för ett riktigt starkt tredje kvartal för aktiemäklarna.
Totalt har analytikerna höjt sina helårsprognoser för vinsterna för de 50 största bolagen på Stockholmsbörsen med sex miljarder kronor efter halvårsrapporterna, visar SME Direkts sammanställningar. Bland de bolag där förväntningarna ökat mest återfinns Ericsson, Telia Sonera, Nordea och MTG.
Utsikterna är dock inte lika ljusa för alla branscher. It- och skogsbolagen bjöd överlag på besvikelser senast det begav sig och för dessa har också utsikterna dragits ned.
– När det gäller skogsbolagen finns det inget som tyder på någon snar förbättring. Vi har tvärt om dragit ned våra prognoser. De amerikanska skogsbolagen går bra men Europa ligger alltid ungefär ett halvår efter USA, säger Peter Lindquist, aktiestrateg på HSBC.
Som vanligt är de amerikanska bolagens rapporter nästan lika viktiga för börsutvecklingen i Stockholm som de svenska bolagens. Som tur är ser det ljust ut även på andra sidan Atlanten. Trots förväntningar om att det tredje kvartalet ska bjuda på det största resultatlyftet sedan början av år 2000 så har antalet vinstvarningar inför rapportsäsongen varit färre än normalt.
I dag finns det dock andra influenser från USA som väger tyngre än kvartalsrapporter. Utvecklingen för landets ekonomi och dollarn är två avgörande faktorer för höstens börsutveckling, till och med viktigare än de svenska företagens resultat.
– Så länge makrosignalerna fortsätter att gå åt rätt håll och dollarn inte försvagas för mycket så kan nog marknaden tolerera en rapportsäsong som är lite i underkant av förväntningarna, säger Magnus Matstoms.
Oron för en fortsatt fallande dollar har de senaste veckorna effektivt lagt krokben för sommarens stabila börsuppgång och den har även dragit ned resultatförväntningarna en aning på de exporttunga bolagen.
– Dollarn kommer att fortsätta ned och vi har i år sett ganska lite av den effekten, det mesta kommer nästa år när valutasäkringarna börjar löpa ut. Oron för dollareffekten är motiverad men den oron finns redan i dag så den borde inte påverka rapportsäsongen så mycket, säger Peter Lindquist.
Sammantaget tror ändå både Peter Lindquist och Magnus Matstoms att det tredje kvartalets rapporter kommer att leva upp till förväntningarna. Kommentarerna om framtiden är som alltid viktiga men samtidigt har inte startskottet gått ännu för när företagen måste se en vändning uppåt i efterfrågan. Räkna ändå med en svängig börsutveckling de kommande veckorna.
– Det brukar alltid vara stora rörelser under en rapportsäsong men upp- och nedgångarna tenderar att ta ut varandra. Men gillar man inte risk så ska man kanske som privatperson hålla sig borta från börsen under rapportsäsongen, säger Magnus Matstoms.STARKA FÖRVÄNTNINGAR
Förändring i samlade vinstprognoser för branscher 2003 sedan 1 aug, (%)
Bransch: Förändring (%) sedan 1/8
Bank: 7,6
Hälsovård: 2,0
It (inkusive Ericsson): 1,5
Verkstad: 1,0
Konsument: 0,4
Råvaror: -2,6
Totalt: 3,2
____________________
BÖRSENS STÖRSTA HOPP
Förändring i prognos för resultatet för enskilda bolag 2003 sedan 1 augusti, %
Bolag: Förändring (%) sedan 1/8
ABB: 32
Ericsson: 15
Nordea: 12
Telia Sonera: 12
WM-data: 9
MTG: 9
Volvo: 7
SHB: 5
Holmen: 3
Astra Zeneca: 1
Electrolux: 1
SCA: -2
SKF: -3
Källa: Sme Direkt
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.