Börsen: Ericsson fortsätter ned

Efter fortsatta nedgångar på de amerikanska börserna var det upplagt för ännu en dag med sjunkande börskurser i Stockholm. Generalindex sjönk också 1,8 procent i den tidiga handeln. IT-bolagen var de stora förlorarna men samtliga branscher noterades lägre. Ericsson hamnade på fel sida om 50 kronor.

Utvecklingen på de amerikanska börserna under tisdagskvällen var långt ifrån upplyftande. Den stadiga strömmen av vinstvarningar ledde till ännu en dag av utförsäljningar och Nasdaq Composite index slutade drygt 6 procent lägre medan Dow Jones backade 3 procent. Tungviktare som Cisco, Lucent och Nortel bidrog till nedgången men det var vinstvarnarna som drabbades hårdast. Dit hörde Ariba, ned 32 procent, Inktomi minus 55 procent och Broadvision som föll 34 procent.

För våra svenskrelaterade aktier var utvecklingen betydligt mer stillsam. Ericsson tappade 60 öre och Nokia 7 kronor. Astra Zeneca backade knappt 2 kronor medan Pharmacia sjönk knappt 3 kronor jämfört med slutkursen i Stockholm.

Nedgången i USA fick inledningen i Stockholm att gå i rött. Samtliga branscher startade dagen lägre och det var IT-bolagen som tog den största smällen. Veckans Affärers IT-index backade 5,4 procent och högt på förlorarlistan återfanns bland andra IFS som backade 11 procent samt Adcore, ned 8 procent. Aspiro, Sigma, Enea och WM-data var andra tidiga förlorare.

Motorolas VD Christopher Galvin säger sig ha återfått en viss optimism för utvecklingen under resten av året. Det mottagande som bolagets nya produkter fick vid Ctia- och Cebit-mässorna var bättre än väntat vilket fått VDn att tro på ljusare tider igen. Något ljus sken dock inte på vare sig Ericsson eller Nokia i den tidiga handeln på onsdagen. Ericsson såg fel sida av 50-strecket när aktien tappade 1,30 till 49,80 och Nokia sjönk 1,50 till 223,50. När Kurt Hellström tillträdde som VD i juli 1999 stod aktien i 65 kronor.

Financial Times skriver på onsdagen att Nokias strategi att köpa sig nya order inom 3G är mycket riskabel. De stora skulderna kan komma att leva kvar i Nokias böcker för all framtid, varnar tidningen i sin Lex-kolumn.

Så många vinnare fanns inte att rapportera på onsdagsmorgonen. IMS trotsade dock nedgången och steg 5 procent efter att bolaget tecknat ett ramavtal med tre kommuner. Det potentiella värdet på avtalen uppskattas till mellan 35 och 40 Mkr.

Bank och försäkringsbolagen har inte rosat marknaden de senaste månaderna. Sedan februari har branschindex tappat nästan 30 procent och nedgången fortsatte på onsdagen. Index sjönk 2,3 procent och bland bankerna noterades Föreningssparbanken 1,50 lägre på 108 kronor medan Handelsbanken sjönk 2 kronor till 139. Nordea håller en kapitalmarknadsdag i London på onsdagen och kanske kan banken säga något bra som piggar upp investerarna där. Nordea inledde dagen 2,50 lägre på 57 kronor.

Bland övriga branscher noterades läkemedelsbolagen en dryg procent lägre sedan Astra Zeneca inlett dagen 5 kronor lägre på 478. Pharmacia sjönk 1 krona till 502. Skogsbolagen tappade samtidigt 1,0 procent. Enligt Dagens Industri har försvagningen i efterfrågan på massa nu även nått det tidigare starka LWC-segmentet. Bland annat Assidomän sjönk 4 kronor till 198 och Holmen tappade 1,50 till 173 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.