Börsen: Bred nedgång

Kombinationen telekomfrossa, oro för världskonjunkturen, fortsatta vinstvarningar framkallade ett massivt säljtryck på Stockholmsbörsen. SAX-index backade 2,2 procent tyngd av kursras i Ericsson, Nokia och skogs- och verkstadsaktierna.

Pressen på telekom- och IT-aktierna i Nordamerika fortsatte när Nasdaq öppnade sina portar och Nasdaqindex var ned drygt 2 procent. Kurserna i Ericsson och Nokia låg kvar på förmiddagens nivåer efter den uppercut som då golvat telejättarna.

Ericsson var ned 5 procent jämfört med stängningen i onsdags och handlades till 52,50 kronor. Nokia klarade sig sämre och rasade 7 procent till 240 kronor.

Morgonens riktiga kalldusch stod telekomkonsulten AU-system för. Bolaget har hårdnackat hållit fast vid sina prognoser och att det inte skulle drabbas av Ericssons nedskärningsprogram. Nu tvingades bolagets VD Tomas Franzén krypa till korset och meddela att årets omsättningstillväxt blir lägre, 25 procent mot tidigare 40 procent och att vinstmarginalen kommer att minska istället för att öka.

Enligt bolaget är orsaken att Ericsson inte väntas starta upp lika många projekt under hösten som ledningen räknat med. AU-system föll med 16 procent till 12,70 kronor.

Vinstvarningen fick placerarna att dra ned sina förväntningar på i IT-konsulterna. Stockholmsbörsens IT-index backade med drygt 6 procent. Högt värderade konsulter som Enea backade 10 procent och Hiq 15 procent. Icon rasade 21 procent, Adcore 22 procent och Framfab 12 procent.

De sämre utsikterna för telekomsektorn drog också med sig antenntillverkaren Allgon som backade 3 procent och minibolaget Time Space Radio som rasade 22 procent.

Konjunkturkänsliga bolag i skogsindustrin och verkstadssektorn hade det inte mycket lättare. Utsikterna för såväl den amerikanska, europeiska som japanska ekonomin har skruvats ned de senaste 24 timmarna. På onsdagen var den amerikanska centralbankens bedömning att den inhemska ekonomin är oförändrat svag eller har försvagats ytterligare.

På torsdagen var det den europeiska centralbankens tur att skruva ned sina prognoser för den ekonomiska tillväxten.

De sämre ekonomiska utsikterna sänkte aktierna i Stora Enso med 7 procent, i skogskonkurrenten Holmen med 4 procent och massaproducenten Rottneros rasade 8 procent. Bland verkstadsföretagen var farhågorna störst för bolag i fordons-, insats- och investeringsvaruindustrin. Atlas Copco backade 5 procent, SKF 3 procent, Volvo 4 procent och Sandvik 5 procent.

Haldex, underleverantör till fordonsindustrin, tillhörde de stora förlorarna efter ha tecknat en dyster bild av utsikterna för fordonskonjunkturen i dagens Finanstidningen. Finnveden drogs med i fallet och backade nästan lika mycket.

Precis som vanligt när konjunkturoron kryper sig in i skinnet på placerarna heter botemedlet läkemedelsaktier. Astra Zeneca steg med 1 procent och kunde köpas för 531 kronor. Telia-aktien hörde också till vinnarna och steg 2 procent till 54 kronor. Europolitan och Tele 2 dök dock ett par procent.

Affärssystemföretaget IFS fick förnyat förtroende efter en större order och uppgifter från bolaget att åtgärdsprogrammet går enligt plan. Aktien steg med 13 procent till 28,80 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.