Börsen: Baisse på Nasdaq sänker Stockholm

Ericsson och Skandia kämpade mot Astra Zeneca under fredagen. Ericsson och Skandia vann. Stockholmsbörsen stod dock relativt väl emot den inledande nedgången på Nasdaq under eftermiddagen. Vid 16.30 hade dock generalindex börjat vika sig och noterades 1,8 procent lägre.

Fredagshandeln i USA inleddes med en regelrätt baisse. Ny statistik över sysselsättningen i USA bidrog till att sänka humöret. Antalet sysselsatta ökade ordentligt mer än väntat i februari vilket torde innebära att allt hopp om en räntesänkning före nästa ordinarie Fed-möte den 30 mars nu är ute.

Intels vinstvarning efter stängning på torsdagen satte också scenen för ytterligare nedgångar i inledningshandeln. Aktien föll också 10 procent när börsen öppnade. Nasdaq Composite hade på eftermiddagen backat 4,6 procent.

Sänkta vinstprognoser för Motorola rasslade också in under fredagen och spred ytterligare pessimism kring telekombolagen. Vid möten med analytiker har Motorolas ledning understrukit den låga orderingången och försäljningen av halvledare och mobiltelefoner. Prognoserna ändrades dock inte från ledningens sida. Icke desto mindre har Merrill Lynch, Deutsche Bank, ABN Amro och CSFB sänkt sina vinstprognoser för Motorola.

Det var säkerligen en bidragande orsak till att Ericsson och Nokia hade svårt under fredagen. Ericsson noterades på eftermiddagen 5 kronor lägre på 81,50 medan Nokia backat 9 kronor till 234.

Läkemedelsbolagen var dagens ljusglimt och bästa bransch under eftermiddagen. Astra Zeneca steg 8 kronor till 448 medan Pharmacia ökade 9 kronor till 505. Bland de mindre bolagen och biotech hamnade Formo Medical och Artimplant högt upp på vinnarlistan. Sämre gick det för Decim som inledde dagen uppåt men under eftermiddagen låg högt på förlorarlistan med en nedgång på 11 procent.

Skandia var en annan av dagens förlorare. Bolaget redovisade sin försäljning för februari på fredagen och det var ingen vacker läsning. Totalt såldes sparandeprodukter för 12 miljarder kronor vilket var betydligt mindre än de dryga 19 som omsattes samma månad förra året. Aktien backade 7 kronor till 108.

Veckans Affärers IT-index backade 2,0 procent. Bland vinnarna under dagen återfanns Mind och Icon Medialab medan Cell Network och Framfab återfanns i bottenträsket. Spelbolagen fick en något mer blandad utveckling under fredagen. Boss Media och Daydream backade medan Vision Park steg.

Effnet backade 9 procent till 4,30. Bolaget meddelade under dagen att VD för dotterbolaget Wkit Security, Lars-Olof Guttke fått sparken. Som skäl anges bland annat ekonomiska oegentligheter. Förhandlingarna mellan Effnet och säljarna av Wkit om det avtal som slöts vid förvärvet av bolaget har avbrutits. Vid sidan av telekombolagen trängdes handelsbolagen om titeln sämsta bransch under fredagseftermiddagen. Orsaken var en nedgång på 1 krona till 187 för H&M. JC och Lindex steg däremot. Lindex meddelade också att nuvarande VD Hans Johansson kommer att lämna sin post till sommaren och efterträdas av en annan Johansson, med förnamn Jörgen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.