Börsen: Avslagen handel inför räntebesked

Handeln blev avslagen på Stockholmsbörsen under måndagen. Teleoperatörerna tappade mark medan bankerna lyckades hålla näsan ovanför vattenytan. Den amerikanska centralbankens räntebesked imorgon håller nere aktiviteten och omsättningen var mycket låg. SAX-index noterades 0,8 procent lägre.

Även i USA blev den inledande handeln mycket avvaktande i väntan på morgondagens räntebesked. De flesta bedömare räknar fortfarande med att den amerikanska centralbanken kommer att sänka räntan med en halv procentenhet imorgon men efter den oväntat starka detaljhandelsförsäljningen i april har vissa tvivel smugit sig in. I Bloombergs sammanställning är det dock fortfarande bara 5 av 47 tillfrågade som tror att Fed nöjer sig med en sänkning på en fjärdedels procentenhet.

Nasdaq Composite index hade efter en timmes handel backat 1,2 procent medan Dow Jones noterades 0,1 procent högre.

I Stockholm härskade lugnet under måndagens handel. Omsättningen var mycket låg under dagen men den fick en extra skjuts av finska Wärtsilä som tryckte ut 20 miljoner B-aktier i Assa Abloy under eftermiddagen. Bolaget har tidigare uttryckt sin målsättning om att minska innehavet i Assa Abloy och efter dagens affär har Wärtsilä 10 procent av kapitalet och 25 procent av rösterna i Assa. Aktien noterades 50 öre lägre på 161 kronor.

Ericsson blev därmed för ovanlighetens skull inte den mest omsatta aktien i Stockholm. Ericsson noterades på eftermiddagen 50 öre lägre på 63,50. Standard & Poors följde på måndagen Moodys exempel och drog ned sitt kreditbetyg för Ericsson. Utsikterna för bolaget betecknas fortsättningsvis som negativa. Nokia backade samtidigt 7 kronor till 467.

Teleoperatörerna tillhörde de sämsta branscherna under dagen. Brittiska BT meddelade att det planerade 3G-nätet på Isle of Man, som skulle ha blivit världens första, skjuts på framtiden. Nätet skulle ha tagits i drift i maj men mjukvaruproblem hos leverantören NEC har satt stopp för de planerna.

Telia sjönk 1,50 till 58 kronor och Europolitan 50 öre till 74 kronor. Europolitan bekräftade på måndagen att bolaget ska samarbeta med Hi3G om utbyggnaden av UMTS-nätet i Sverige. Tele2 noterades 3,50 lägre på 408 kronor medan Tele1 Europé sjönk 2,10 till 33,10.

Utfors höll analytikermöte efter fredagens kvartalsrapport. VD Jan Werne lovade bland annat att bolaget inom 18 månader ska kunna visa upp ett positivt rörelseresultat. Det imponerade inte på marknaden som handlade ned aktien 7 procent till 50 kronor.

Lindab hamnade högt på vinnarlistan efter att bolaget Lindab Intressenter med Ratos i spetsen lagt ett bud värt 3,3 miljarder kronor. För varje B-aktie bjuder Lindab Intressenter 138 kronor kontant. För A-aktierna bjuds dock 158 kronor, något som retat upp övriga institutionella ägare i Lindab. B-aktien, som är den enda som är noterad, steg 16 procent till 136,50.

Bland de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen var det bankerna som klarade sig bäst på måndagen. Föreningssparbanken, SEB, Handelsbanken och Nordea noterades alla marginellt högre. Läkemedelsbolagen tappade däremot mark. Astra Zeneca sjönk 3 kronor till 475 och Pharmacia 6,50 till 468 kronor.

Maxim rapporterade om framgångsrika Fas II-studier av Ceplene vid behandling av cancer i njurarna. Aktien hamnade på vinnarlistan med en uppgång på 4 procent. Där låg även Biora, Meda och Medivir.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.