Börsbolaget om Northvolts kris och finska bakslaget: ”Ger högre kostnader”

Northvolts skrotade fabriksplaner i Borlänge slår mot börsbolaget Cinis Fertilizer som planerat sin största anläggning intill batteritillverkarens. Men Northvolt är inte den enda leverantören som ställer till det. I Finland har en annan batteritillverkare lagt fabriksplanerna på is efter domstolsbeslut. "Kortsiktigt innebär det givetvis något högre kostnader", uppger bolaget för Afv.
Börsbolaget om Northvolts kris och finska bakslaget: ”Ger högre kostnader” - cinis-afv
Peter Carlssons Northvolt är inte den enda leverantören som Cinis VD Jakob Liedberg har problem med. Foto: TT

När Northvolt slänger in handduken i Borlänge drabbas gödseltillverkaren Cinis Fertilizer. First North-bolaget vill använda restprodukter vid batteritillverkning för att producera “cirkulärt” mineralgödsel. Northvolt är Cinis huvudsakliga leverantör, och därför har fabriksplanerna följt i batteribolagets spår.

Cinis har haft storslagna planer i Borlänge. Gödselfabriken skulle bli bolagets tredje och största hittills, med en tillverkning på 300 000 ton mineralgödsel per år. Det är tre gånger mer än den första fabriken som öppnades i Örnsköldsvik i maj.

“Anläggningen kommer att vara strategiskt belägen i förhållande till Northvolts nya batterifabrik i Borlänge, vilket kommer förenkla leverans av natriumsulfat”, skrev bolaget i årsrapporten 2022.

Det är sista gången som fabriken nämns i en finansiell rapport från bolaget. I november förra året meddelade Cinis att fabriken i Hopkinsville i Kentucky tidigareläggs, till följd av stödpaketet Inflation Reduction Act (IRA).

Nu skulle USA-fabriken bli “den tredje i ordningen”. Borlänge nämndes inte. Och idag kan inte Cinis svara på om det blir någon fabrik i Mellansverige, vilket Borlänge Tidning var först med att rapportera.

Charlotte Becker. Foto: Cinis

När Affärsvärlden frågar Charlotte Becker, kommunikationschef på Cinis, om framtidsplanerna säger hon att endast två anläggningar fått bestämda platser.

“Våra nästkommande produktionsanläggningar är planerade till Hopkinsville i Kentucky och Skellefteå. Utöver dessa har vi pågående dialoger med flera olika potentiella samarbetspartners för ytterligare anläggningar som vi inte valt plats för ännu”, skriver hon i ett mejl.

Tidigare har ni nämnt Borlänge som en av de sex planerade anläggningarna. Finns den inte längre med i planen?

“I ett initialt skede nämndes att en av de sex anläggningarna avsågs vara ‘strategiskt belägen i förhållande till Northvolts nya fabrik i Borlänge’, dock nämndes ingen specifik ort för vår etablering”, skriver Charlotte Becker.

“Övergående problem”

Northvolts leveransproblem har tvingat Cinis att importera natriumsulfat från andra länder, vilket leder till högre kostnader.

“Kortsiktigt innebär det givetvis något högre kostnader för oss att behöva köpa in producerad natriumsulfat från andra leverantörer. Det är dock ett övergående problem och i takt med att Northvolts produktion ökar kommer vi fasa ut de kompletterande leverantörerna”, skriver Charlotte Becker.

Foto från fabriksbygget i Harjavalta från 2020.

“Oförutsägbar tidsram”

Vid sidan om kontraktet med Northvolt har gödselbolaget även slutit avtal med den tyska kemijätten BASF för köp av natriumsulfat. BASF planerar en batterifabrik finska Harjavalta och ursprungligen var planen att den skulle öppna under 2022, men bolaget har stött på juridisk patrull.

I februari återkallade förvaltningsrätten i Vasa tillfälligt miljötillståndet för anläggningen, efter att miljögrupper hävdat att företagets plan för att hantera sulfatavfall är otillräcklig. I april meddelade BASF att de har en “oförutsägbar tidsram för att få ett slutligt, icke överklagbart godkännande”.

Cinis vill inte kommentera när de kan vänta sig leveranser från BASF.

“Eftersom vi kontinuerligt jobbar med leverantörsmixen för att öka andelen restprodukt in i anläggningen i Örnsköldsvik samt minimera kostnaderna kan jag inte kommentera vilka leverantörer som fasas in när”, skriver Charlotte Becker.

Utöver Northvolt och BASF har Cinis gått ut med att amerikanska Ascend Elements är en av leverantörerna av natriumsulfat.

Läs ocksåCinis Fertilizers VD anklagas för bedrägeri – stäms på 550 Mkr

Läs ocksåNorthvolts chockbesked: Skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.