Börsbolagens krav på Northvolt – hos Kronofogden

Konkursen för Northvolts dotterbolag slår mot konsultjätten Sweco som har krav på mångmiljonbelopp hos Kronofogden. Bland de obetalda fakturorna som kommit in till myndigheten finns också fordringsägare som Atlas Copco, Atea och Telia. ”Vi uttalar oss i regel inte om kundrelationer", uppger Atlas Copcos presschef för Afv.
Börsbolagens krav på Northvolt – hos Kronofogden - kronofogden
Foto: TT

När dotterbolaget Northvolt Ett Expansion AB försattes i konkurs på tisdagsmorgonen hade flera leverantörer redan skickat in sina obetalda fakturor till Kronofogden.

Teknikkonsulten Sweco har drygt 7,4 Mkr i obetalda fakturor som rör dotterbolaget. Även IT-leverantören Atea, som är noterat på Oslobörsen, har bett Kronofogden om hjälp att driva in 175 000 kronor.

De största borgenärerna hos Kronofogden i det konkursade bolaget är högspänningsinstallatören H&Mv Engineering Sverige AB och Bst Brandskyddsteamet AB som tillsammans lämnat in fakturor på närmare 35 Mkr.

Fler börsbolag vill ha betalt

Men Northvolt-koncernen har fler skulder hos Kronofogden. Börsnoterade Bravida kräver Northvolt på nästan 18 Mkr. Verkstadsbolaget Atlas Copco har lämnat in obetalda fakturor på nästan 1,7 Mkr.

”Vi uttalar oss i regel inte om kundrelationer och med hänvisning till det avböjer vi att kommentera”, säger Atlas Copcos presschef Christina Malmberg Hägerstrand till Afv.

Servicebolaget Sodexo, som är noterat Parisbörsen, och som haft städuppdrag hos Northvolt vill ha 2,4 Mkr och Telia har vänt sig till Kronofogden med ett krav på omkring 16 000 kronor.

Totalt uppgår kraven för Northvolts konkursade dotterbolag hos Kronofogden till 47,5 Mkr. För hela koncernen handlar det om drygt 132 Mkr.

Affärsvärlden söker Sweco och Atea för en kommentar. Telia har avböjt att kommentera kravet.

Största kraven på Northvolt-koncernen

Bolag Krav (Mkr)
Caverion Sverige 32
H&Mv Engineering Sverige 19
Bravida Sverige 18
Bst Brandskyddsteamet 15
Away Group 13
Sweco Sverige 7
Lernia Bemanning 4
Js Metall 3
Anläggning & Kabel Entreprenad i Malmö 3
Sodexo 2
Enskilda krav, 2024-10-08.
Källa: Kronofogden

Läs ocksåNorthvolts brev till leverantörerna efter konkursen: ”Vi beklagar”

Läs ocksåNorthvolt-bolaget ansöker om konkurs – har miljonskulder hos Kronofogden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Innehåll från annonsör