Börsbolagens återköp slår rekord

Börbolagens återköp slår alla rekord. Hittills har börsföretagen köpt tillbaka egna aktier för cirka 13 miljarder kronor. I topp ligger Astra Zeneca som återköpt aktier för cirka 4,5 miljarder kronor.

Sedan det från och med 1 mars blev möjligt för svenska företag att köpa tillbaka egna aktier är det ett trettiotal börsnoterade bolag som har utnyttjat denna möjlighet. Förhoppningen bland bolagen är att de positiva effekterna som återköp har på nyckeltal som vinst per aktie och avkastningen på det egna kapitalet också ska visa sig i en högre värdering av aktien. Den genomgång som Ekonomi24 gjort av återköpen visar dock inte på något sådant samband.

Däremot har antalet återköp ökat kontinuerligt sedan mars, bortsett från juli månad, och aktiviteten under september har varit rekordhög.

De återköp som hittills meddelats betingar, enligt Ekonomi24s beräkningar, ett sammanlagt värde på cirka 13 miljarder kronor. Bland de företag som lagt mycket pengar på att köpa egna aktier märks bland andra Astrazeneca, Handelsbanken, Skanska och Electrolux.

Tack vare sin brittiska hemvist kunde Astra Zeneca börja köpa tillbaka aktier redan i slutet av förra året. Hittills har bolaget gjort återköp för cirka 4,5 miljarder kronor. Astra Zeneca-aktien har också under året gått mycket bra och kursen har stigit med cirka 30 procent. Samtidigt har dock Pharmacia, som inte genomfört några återköp, stigit med cirka 40 procent.

”Sett till vårat totala börsvärde på runt 700 miljarder så är återköpen mycket marginella. Över en sådan här period är det väldigt mycket annat som påverkar aktiekursen så det är omöjligt att säga vilken inverkan återköpen har”, säger Staffan Ternby, informationschef på Astra Zeneca.

Astra Zeneca har meddelat att bolaget har medel på cirka 2 miljarder dollar som kan användas för återköp.

”Om ledningen finner andra attraktiva användningsmöjligheter så prioriteras dessa, men vi har en mycket stark kassa för tillfället. Även om vi efter återköpen skulle finna att vi behöver pengar så är det inga problem att låna pengar till låg ränta, eller gå till aktiemarknaden”, säger Staffan Ternby.

Utvecklingen för de övriga bolagen är svårtolkad. Electrolux har köpt tillbaka aktier för över en miljard kronor men ändå fått se aktiekursen falla med 25 procent sedan april, då återköpen inleddes. Samma trista utveckling har NCC, Trelleborg och SSAB haft. Bättre har det gått för Skanska och Swedish Match som båda stigit sedan återköpen inleddes.

Bland bankerna kan dock ett mönster urskiljas som talar för återköpens positiva inverkan på aktiekursen. Den enda bank som meddelat återköp är Handelsbanken som också kan redovisa en kursuppgång på över 40 procent sedan återköpen inleddes i april. Merita Nordbanken har aviserat återköp för 5 miljarder kronor även om inga faktiska köp ännu gjorts. Nordic Baltic Holding aktien har också gått mycket bra, med en uppgång på 40 procent sedan april. Konkurrenterna SEB och Föreningssparbanken, som inte aviserat några återköp, har gått betydligt sämre med uppgångar på 18 respektive 12 procent.

Intressant är också att notera att det är relativt få investmentbolag som utnyttjat möjligheterna till regelrätta återköp. Innan det blev tillåtet med återköp nämndes just investmentbolagen som de som stod att tjäna mest på detta. Modellen med syntetiska återköp infördes av Custos och det alternativet tycks fortfarande föredras. Bland de investmentbolag som trots allt köpt tillbaka aktier har Atle och Latour fått se sina aktiekurser backa medan Ratos och Traction båda legat stilla.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase