Börsbolag vill ta in 2,3 miljarder
Men det är inte så lätt att ta in nya pengar i en stillastående marknad. Delar av emissionerna, eller ibland hela mindre emissioner, är garanterade, och de flesta är riktade till befintliga aktieägare.
Men det finns också bolag som ber om stora summor utan att några storägares garantier. Exempelvis mediabevakningsföretaget Observer vill ta in 400 Mkr, och det beskedet skrämde ned kursen rejält i förra veckan.
”Det faktum att många emissioner är garanterade är ett tecken på hur klimatet är i aktiemarknaden”,säger Lennart Söderberg, chef för Corporate Finance på Handelsbanken.
“Sedan är det också så att många gånger när man annonserar en nyemission tar marknaden genast ned aktien till teckningskursen. För att motverka det försöker man garantera delar av emissionen i förväg. Men jag tror att när börsklimatet är så pass svagt som det är avvaktar man hellre än att ta in kapital just nu, om man inte absolut måste.”
Av de bolag som behöver nytt kapital befinner sig 21 på O-listan, och de behöver totalt 1,3 miljarder. Dit hör förutom ovan nämnda Observer även Pergo, som behöver 400 Mkr, Pricer som vill ha 110, New Wave 100-150 och Bong Ljungdahl som vill ta in 150 Mkr.
Sensys, som har fallit 18 procent i år, är nedknuffat till O-listans obs-klass och det totala emissionsbeloppet är inte klart.
De mest kapitaltörstiga på de övriga listorna är Vostok Oil (Nya Marknaden) som behöver 130 Mkr bland annat till att betala tillbaka banklån och Aktietorgets ATMG som vill ha 86 Mkr.
Vissa är också rejält trängda och sex av NGM-bolagen befinner sig på observationslistan. Det gäller bland annat Target Investment som vill ha 90 Mkr, Confidence som vill ha mer modesta 12 Mkr och Ecta Resurs som vill ha 6 Mkr.
Problem har även Dynarc, på H&Q:s Tech-lista, som behöver 60 Mkr för att klara sin rekonstruktion och komma på fötter. Före detta miljardbolaget Spray, också hos H&Q, behöver 40 Mkr för att överleva.
Bland de 50 bolagen som har gjort eller skall genomföra kapitalanskaffningar finns många gamla godingar som Sintercast. Men också nya bolag med blödarsjuka, som Digital Vision, MNW och Feelgood.
Till listan kan läggas telekombolaget Song Networks, som har annonserat att de behöver göra en nyemission under 2002 eller 2003, men inte preciserat några summor än. Bolagets aktie befinner sig under stark press och har hittills i år fallit med 63 procent.
Samtidigt som det är kärvt att ta in nytt kapital i det fortsatt osäkra marknadsläget är det lika kört att notera sig. Hittills i år har inget nytt bolag gjort entré på Stockholmsbörsen.
”Det är ju många som hade planerat att notera sig i vår, men många av dem kommer inte att göra det. Vissa därför att deras egen utveckling innebär att de inte längre har förutsättningar för en notering, andra på grund av börsens utveckling. De som kan avvaktar till hösten med att gå till börsen”, säger Lennart Söderberg.
Han bedömer att det rör sig om ett 20-tal bolag som fortfarande har förutsättningar för en notering, när marknadsläget så tillåter. Till dem som tidigare har annonserat om en notering hör IT-konsulten Acando och mobilportalen Halebop.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.