BÖRSÅRET 2001: Vinnare och förlorare i halvtid
Många placerare hade hoppats på en come-back för Stockholmsbörsen efter det bedrövliga aktieåret 2000 då kurserna backade med 12 procent. Istället har den svenska aktiemarknaden allmänt fortsatt att vara ett dåligt ställe att investera sina pengar i. Sedan årsskiftet har SAX-index fallit med 17 procent.
I alla marknader går det att tjäna pengar. Så även första halvåret 2001. Här är de tre vinnarstrategierna du skulle ha följt och de tre förlorarstrategierna du skulle ha undvikit.
Vinnarstrategi 1: Just nu finns det många bortglömda, undervärderade och lönsamma bolag. Dessutom är behovet av strukturförändringar stort i en rad framväxande branscher. Det bäddar för en lukrativ uppköpsvåg.
Att äga aktier i bolag som blir uppköpta är som att vinna på tombola. Med fler vinnarkulor är oddsen högre att i alla fall vinna på något nummer. Så har det varit i år. Uppköpen har varit många och att spekulera i bud och budpremier har varit en gångbar strategi.
Av de större bolagen lades bud på Scandic Hotels, Eniro och Sydkraft även om budet på Eniro nu dragits tillbaka. Bland de mindre bolagen var det Jobline, Lundin Oil, J&W, Spendrups, Lindab och Friluftsbolaget som fick nya ägare. Budrykten kan vara nästan lika stimulerande för en aktiekurs som riktiga erbjudanden. Så har det varit i Axfood, en av årets bästa placeringar.
Vinnarstrategi 2: Att den amerikanska konjunkturen vänder upp redan till hösten är överoptimistiskt. Sparandet är i obalans och företagens vinster kommer att backa i år. Några effekter av Alan Greenspans räntestimulanser eller George W Bushs skattesänkningar lär vi inte få se i år utan kommer få fart på ekonomin först till 2002. När det är oroligt på världsbörserna är det lönsamma, stabila och ocykliska aktier som gäller. Tobaksbolaget Swedish Match är urtypen för den här kategorin företag. Aktien har haft ett rykande bra halvår. Assidomän har gött sina aktieägare med feta inlösenprogram och har också utvecklats starkt. Även SCA, bindor och blöjor behövs oavsett hur konjunkturen utvecklar sig, har surfat på placerarnas hunger efter stabila och lönsamma bolag.
Tillväxtbolaget Hennes & Mauritz återställde förra veckan med en stark rapport placerarnas förtroende för ledningen och tron på bolagets förmåga att leverera stigande vinster även om konjunkturen är skakig. Aktien rusade upp på listan för tio-i-topp aktierna första halvåret.
Läkemedel och medicin teknik är en annan tillflyktsort när det stormar. Allra bäst har Getinge utvecklats. Men även Nobel Biocare har rosat aktiemarknaden.
Vinnarstrategi 3: Vid en viss värderingsnivå spelar det ingen roll om konjunkturen på kort sikt är på väg utför. I fjol var det flera av de stora traditionella verkstadsbolagen som föll 30-40 procent utan att deras långsiktiga intjäningsförmåga egentligen förändrades. Det borde placerarna börja förstå i år och köpa riktigt lågt värderade och kraschade cykliska aktier
I fjol föll Autoliv med 41 procent, Electrolux med 43 procent och SKF med 31 procent. I år har verkstadstrion gjort en stark återkomst. Några vinstökningar ser de inte den närmaste tiden. Tvärtom har de målat dystra bilder av 2001. Ändå har den låga värderingen gjort aktierna attraktiva och kurserna stigit.
Förlorarstrategi 1: Telekom- och IT-branschen är bara i en tillfällig svacka. De långsiktiga utsikterna för 3G är fortfarande ljusa och signaler under första halvåret kommer att visa att efterfrågan vänder upp i höst.
Ericsson är aktien som gått sämst av alla de större bolagen. Aktien följde upp fjolårets nedgång med 21 procent med ytterligare ett ras på 49 procent första halvåret 2001. Nokia visade styrka i inledningen av året och trotsade telekomkrisen. Men även Nokia tvingades krypa till korset, vinstvarnade 12 juni och aktien rasade. Av de 32 sämsta aktierna på Stockholmsbörsen under första halvåret är alla telekom- och IT-aktier. Värst har Adcore och Framfab packat ihop med kursfall på 94 respektive 88 procent.
Förlorarstrategi 2: Fortsatt hyperlönsamma banker, kommande strukturaffärer och internets genombrott både som kostnadssänkare och turbo för affärsvolymerna får vi se 2001. Någon större risk är det inte heller. Slår lågkonjunkturen till är bankerna välkonsoliderade. För Skandia och OM kommer den amerikanska centralbankens räntesänkningar att sätta fart på börsen, OM och Skandia.
Bankrapporterna går det inte att klaga på. Handelsbankens tremånadersresultat var t ex bättre än väntat. En stor strukturaffär blev det också, fusionen mellan Föreningssparbanken och SEB. Men konjunkturen oroar och efter fjolårets kraftiga kursuppgångar har placerarna valt att realisera sina vinster. Den uteblivna börsuppgången har slagit hårt mot Skandia och OM.
Förlorarstrategi 3: Nya VD:ar vitaliserar företagen och friskt blod betyder nya aggressiva mål och stigande aktiekurser.
Jörgen Centerman har fått en mardrömsstart som VD för ABB efter Göran Lindahl. Den första rapporten var en katastrof. ABB, kända för att stuva om i räkenskaperna, lade om redovisningsmetoderna, snurrade upp analytikerna och sänkte förtroendet för bolaget. I årsredovisningen uppenbarade sig sedan tidigare dolda miljardavskrivningar för kärnavfall och asbets.
En svag start har även WM-datas nya VD Christer Stjernfelt fått. Mer beroende på en svag marknad, men de utlovade strukturgreppen har också uteblivit. Jon Risfelt, ny VD för teleoperatören Europolitan sedan 2000 har även han haft det kämpigt och aktien har gått betydligt sämre än kollegorna Telia och Tele 2.
Sammantaget är det bästa med det första halvåret att det nu är över.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.