Börs-VD:n efter raset: ”Det här läkemedlet kan bli en riktig blockbuster”

Vicore Pharmas aktie halverades förra månaden på beskedet om en nyemission, och har inte återhämtats sedan dess. Samtidigt har en konkurrent kommit längre i sina studier, men VD Ahmed Mousa är inte orolig. "Jag tycker att det finns plats för flera blockbusters", säger han till Affärsvärlden.
Börs-VD:n efter raset: ”Det här läkemedlet kan bli en riktig blockbuster” - Ahmed Mousa
Ahmed Mousa är VD på Vicore Pharma. Foto: Pressbild.

Det har varit skakigt på börsen för Vicore Pharma, bioteknikbolaget som utvecklar läkemedel för ovanliga lungsjukdomar. I början av september annonserade bolaget dess tolfte nyemission sedan börsnoteringen 2015.

Aktien halverades nästan på beskedet – raset stannade på 47%.

“I slutändan är jag mer fokuserad på att få in kapital till vår studie, än att få en liten kursuppgång på kort sikt”, säger VD Ahmed Mousa som själv köpte aktier för en miljon kronor ett par dagar efter raset.

Ska finansiera den avgörande studien

Målet är att via en företrädesemission ta in 782 Mkr där cirka hälften ska gå till en redan inledd ettårig studie, en så kallad fas 2b-studie där 270 patienter testar bolagets läkemedelskandidat för att studera eventuella effekter eller risker.

“Studien är kostsam, väldigt kostsam. Men det är tyvärr vad som krävs då det inte direkt finns några genvägar när det kommer till läkemedel”, säger Mousa.

Läkemedelskandidaten i fråga är substansen buloxibutid, som ska motverka lungsjukdomen idiopatisk lungfibros (IPF), där idiopatisk betyder att orsaken bakom sjukdomen är okänd. Inom EU lider omkring 111 000 personer av sjukdomen och överlevnad med nuvarande behandlingar är oftast mellan tre till fem år efter diagnostisering, enligt Vicore Pharma.

Om läkemedlet klarar studien så återstår troligen endast en fas 3-studie, därefter kan buloxibutid bli bolagets första att rullas ut på marknaden.

“Om vi framgångsrikt kan visa att detta läkemedel fungerar i vår fas 2b-studie så kommer det att leverera otroliga resultat. Det här läkemedlet har potential att bli en riktig blockbuster, och då menar jag intäkter om över en miljard dollar årligen, om inte mer”, säger Mousa.

Tysk konkurrent snäppet före

Det som skiljer fas 2b-studien från den tidigare fas 2a-studien är framförallt omfånget och längden. I en tidigare studie var det en mindre grupp med 50 patienter som testade läkemedlet i 36 veckor, den slutfördes med positiva resultat.

Men klockan tickar. Den tyska konkurrenten Boehringer Ingelheim slutförde i september fas 3-studien för sin läkemedelskandidat mot IPF.

Är du orolig över konkurrensen?

“Eftersom att IPF-marknaden är så pass stor så tycker jag att det finns plats för flera blockbusters. Därför skulle jag säga att vi faktiskt inte är så oroade över konkurrensen. Faktum är att läkare och hälsomyndigheter vill kombinera flera läkemedel och denna marknad har plats för flera aktörer.”

Tar tid att hitta patienter

VD Mousa berättar att bolaget hittills inte rekryterat de 270 patienter som behövs för att utföra studien.

“IPF är en sällsynt sjukdom så det kommer att ta viss tid att inkludera patienter i studien. Av den anledningen har vi valt att jobba med drygt 90 kliniker runtom 14 länder”, säger Mousa.

Det är enligt plan, säger han, och förklarar att det i dagsläget endast är en fjärdedel av de diagnostiserade patienterna som väljer att inleda en behandling. Något han tror har mycket att göra med biverkningarna med de nuvarande läkemedlen.

Om Vicore Pharma lyckas hitta tillräckligt med deltagare räknar bolaget med att 30% av deltagarna är från USA.

Fransk läkemedelsjätte träder in

Efter beskedet om nyemission har Affärsvärldens Emissionsguide hissat tre flaggor för initialt stor rabatt på aktierna, dåligt garantiupplägg och bristfällig information. Och sedan börsraset låg aktiekursen på en fortsatt låg nivå, framtill nu i början av oktober då aktien fått en liten pust i seglen.

Den franska läkemedelsjätten Sanofi går in med drygt 100 Mkr i emissionen, något marknaden reagerade positivt på och aktiekursen gick upp med 9% efter beskedet.

“Om jag skulle säga något om företrädesemissionen rent generellt, är det att när vi tittar på de vanliga teckningsåtagandena vi brukar få in från våra insiders, så har de tecknat mer nu än de brukar”, säger Ahmed Mousa.

Läs mer:
Tre flaggor i Vicore Pharmas företrädesemission

Tungviktarna investerar i bioteknikbolaget Cellcolabs

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.