Bornold: Att hålla fast vid utdelningarna vore väldigt tondövt

Såväl FI som finansmarknadsminister Per Bolund uppmanar bankerna att inte dela ut pengar till ägarna. Ett rimligt önskemål, enligt Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Under tisdagen meddelade Finansinspektionen att de går ut med ett brev till samtliga banker och kreditmarknadsbolag under FI:s tillsyn där de uppmanar dessa företag att avstå från att dela ut medel till aktieägarna “fram tills att den stora osäkerheten kring det ekonomiska läget har klarnat”.

Även finansmarknadsminister Per Bolund, som under tisdagen träffade Finansinspektionen, Riksbanken och Riksgälden för ett extrainsatt möte i Finansiella stabilitetsrådet, uppmanar banker och kreditbolag att avstå från utdelningar.

– Jag vill vara mycket tydlig. I den här tiden när vi har stor oro i vår ekonomi och i samhället, när människor riskerar att förlora sina jobb och företag riskerar att gå omkull, då är det inte rätt läge för bankerna att göra utdelningar till sina ägare, säger han, enligt TT.

Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold anser att uppmaningen är rimlig.

– Bankerna är välkapitaliserade och klarar säkert av att dela ut en del av sin kassa till sina aktieägare men det vore väldigt tondövt, säger han och fortsätter:

– När hela samhället rustar sig för den tuffaste perioden sedan krisen på 90-talet så kan inte bankerna mena att det är rimligt att dela ut pengar till aktieägarna. Det skulle inte bara uppfattas girigt – det skulle vara girigt. Det är bättre att avvakta och låta en extrastämma besluta om eventuell utdelning till hösten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.