Börje Ekholms miljonklipp efter rapportrallyt – öppnar för extrautdelning

Ericsson slog till med en rapportrökare. Tisdagsmorgonens kursrusning innebär att Börje Ekholm gjort ett miljonklipp i ett optionsprogram, initierat av Investor och Industrivärden. Samtidigt öppnar VD:n för extrautdelning nästa år. "Vi har en stark finansiell situation", säger han på analytikerkonferensen.
VD Börje Ekholm.
Ericssons VD Börje Eriksson.

Telekomjättens rapport slog analytikernas förväntningar med råge.

Justerat bruttoresultat blev 28,6 miljarder kronor (25,3) väntat 26,9, med en justerad bruttomarginal på 46,3 procent (39,2).

Ebita-resultatet uppgick till 6,2 miljarder kronor (3,8), med en ebita-marginal på 10,0 procent (5,9).

“Börje börjar leverera på det omfattande effektiviseringsprogrammet. Så Ericsson ser starkt ut nu på många sätt. Vi ser tydliga resultat av den senaste tidens omställning, framförallt i form av förbättrad bruttomarginal och kassaflöde. Förutsättningarna för Ericsson att öka vinsten framöver ser mycket positiva ut”, säger Christer Gardell, medgrundare till Cevian, till Affärsvärlden.

Investmentbolaget äger aktier till ett värde av 13 mdr i Ericsson.

Vid börsens öppning tokrusade Ericssons aktie och steg runt 8%. Vid 10.40-tiden handlas den upp 6,5%.

CFO:n: “Gått bättre än vi anat”

Det var framförallt Nordamerika som stod för tillväxten. Här var den organiska försäljningstillväxten 55%. Siffror som till och med förvånade ekonomichefen Lars Sandström.

“Fundamentalt har det gått bättre än vi anat , det är en del av förklaringen. De positiva effekterna kommit snabbare än vi tror”, säger han på analytikerkonferensen, som hölls strax efter klockan nio.

Samtidigt faller försäljningen på alla andra kontinenter bortsett från Europa, som växer 1%.

Lars Sandström, CFO på Ericsson. Foto: Getinge

Det är framförallt Asien som uppvisar skräcksiffror, där Indien sticker ut negativt.

“En normalisering efter större investeringar av 5G förra året”, förklarar Börje Ekholm.

Ekholm: Vi är välkapitaliserade

Det fria kassaflödet uppgick till 12,9 mdr i Q3, något som fick frågan om extrautdelning eller aktieåterköp att lyftas på analytikerkonferensen.

“Det är en diskussion för styrelsen och även för aktieägarna. Så vi fokuserar på det vi kan påverka. Men ja, du har rätt, vi har ett stabilt kassaflöde just nu, är välkapitaliserade och har en stark finansiell situation. Det gör att styrelsen och aktieägarna måste ta ett beslut”, säger Börje Ekholm

Tisdagsmorgonens uppgång i Ericsson-aktien innebär också att Börje Ekholm är “in the money” i det optionsprogram som Investor och Industrivärden initierade när VD:n tillträdde 2016.

Enligt Dagens industri köpte Ekholm vid tillfället 1 miljon optioner från de båda investmentbolagen. Priset ska ha varit 49 öre per option och lösenkursen låg på 80 kronor.

Konservativ guidning

Trots superrapporten är Ericsson konservativa i sina prognoser, på grund av det osäkra marknadsläget.

“Jag tycker att det är rimligt att ge en vägledning för 2025 när vi har bättre insyn, så vi återkommer till det i samband med Q4.”

Uppgifterna om en flytt från Kista, som det rapporterats om de senaste veckorna, vill man heller inte ge några detaljer om.

”Det finns inget beslut på bordet nu”, säger finanschefen Lars Sandström till Dagens industri.

 

Läs också:

Ericssons flyttplaner skapar rädsla för massflykt från Kista

Ericsson får nytt 5G-kontrakt från indiska Bharti Airtel

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.