Börje Ekholm sitter still
När det Wallenbergkontrollerade investmentbolaget Investor på tisdagen rapporterar om sin senaste kvartalsrapport kommer intresset att kretsa kring vad bolagets många finansmarknadsveteraner tror om ekonomin framöver – och inte minst hur dessa har agerat på senare tid i form av köp- och försäljning av aktier.
Redan nu går det att dra vissa slutsatser om den saken. Med utgångspunkt i SIS Aktieservice kartläggning av ägarförändringar under september går det att hävda att Investors strateger, med vd Börje Ekholm i spetsen, tror på lägre kursnivåer framöver. I vart fall har bolaget inte utnyttjat kursfallen under september till att köpa fler aktier i de egna intressebolagen.
Mest iögonfallande är aktieinnehavet i husbanken SEB, där Investor steg för steg har ökat sitt innehav med 5 miljoner aktier under året, en investering på uppskattningsvis 700-800 miljoner kronor. Den senaste ökningen, 1 miljon aktier, gjordes så sent som i augusti, men under månaden därefter, när SEB-aktien var ännu billigare, gjorde Investor inga nya köp.
I vitvarutillverkaren Electrolux är inriktningen densamma. Investor har steg för steg ökat på sitt ägande under våren och sommaren men när aktien blev riktigt billig, i september, så upphörde köpen. Senaste affären, plus 1 miljon aktier, gjorde Investor i augusti.
Vapentillverkaren Saab visar på samma utveckling. Men här har Investor inte gjort några förändringar alls under året, eller för all del under de senaste tio åren.
Husqvarna är undantaget som bekräftar regeln. I trädgårdstuktaren har Investor ökat på sitt innehav med 650 000 aktier under september. Husqvarna kom med en vinstvarning under september. I Husqvarna har Investor sedan förra sommaren steg för steg klättrat upp från 17 procent av aktierna till drygt 28 procent i slutet av september. I Husqvarna har finansmannen Fredrik Lundberg sedan förra sommaren seglat upp som en rival om makten. Fredrik Lundberg har dock inte ökat sitt innehav i Husqvarna sedan i juli.
Om Investor är försiktigt på köpsidan på den oroliga börsen så är det i alla fall inte brist på pengar som är orsaken. En analytiker som nyhetsbyrån Six har pratat med bedömer att bolaget har 11 miljarder i kassan. Det gör att bolaget är betydligt starkare finansiellt än vad det var vid den förra krisen 2002, när företaget tvingades betala in pengar i Ericsson och ABB:s nyemissioner. Den här gången ligger kanske en nyemission i SEB närmast till hands. En sådan utveckling skulle kunna bli aktuell om bankens stabilitet rubbas av en fortsatt förvärrad finanskris.
Wallenbergfamiljens andra investeringscentral är desto mer aktiv. Det märks i kullagertillverkaren SKF, där trenden är den motsatta. Men där heter inte Wallenbergfamiljens ägarrepresentant Investor. Där är det i stället Wallenbergstiftelsernas förvaltningsbolag Foundation Asset Management som är huvudägare. FAM har, till skillnad från hur Investor agerar, ökat sitt innehav under september. Ökningen ligger på 2 miljoner aktier, en affär på ungefär 300 miljoner kronor.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.