Börje Ekholm
Börje Ekholm: ”Jag är bra på strategiska planer”
I januari blir Börje Ekholm ny vd för Ericsson. Han avfärdar styckning, men överväger försäljning av vissa mindre enheter. Han är plockad ur de egna leden. Inte bara har han varit styrelseledamot i Ericsson i tio år, Ekholm har också arbetat för telekombolagets storägare, Wallenbergfamiljen, i snart ett kvarts sekel. Han tillträder den 16 januari 2017, och i relation till den andra storägaren, Industrivärden, stärker Wallenbergarna därmed sin makt över telekombolaget.
Efter att Börje Ekholm lämnade vd-jobbet på Investor i fjol, tog han över som chef för Patricia Industries, investmentbolagets enhet för helägda dotterbolag. Han flyttade samtidigt till USA med sin familj. Där kommer han att stanna, trots att huvudkontoret ligger i Sverige. Men USA är Ericssons största marknad, endast 2 procent av försäljningen sker i Sverige.
Börje Ekholm trodde att ordförande Leif Johansson skämtade när han frågade om Ekholm ville bli ny vd för Ericsson.
– Jag var ju på väg i min riktning med Patricia, med uppdraget att göra helägda företagsförvärv. Så det var inte logiskt – och jag blev överraskad, säger Börje Ekholm.
Även om Leif Johansson betonar Ekholms långa erfarenhet som börs-vd, är det stor skillnad mellan ett investmentbolag och ett globalt telekomföretag. Börje Ekholm må vara ingenjör, men Ericsson är ett komplext företag, och det kommer ta flera år innan han kan verksamheten, säger en analytiker.
– Men det jag tror att jag är bra på är att ta fram den här strategiska planen, att prioritera, få med många på planen och sedan exekvera på den.
När han tillträder som vd är det bråda dagar för att nå uppsatta besparingskrav. I november år 2014 deklarerade Ericsson att kostnaderna skulle minskas med 9 miljarder kronor under en treårsperiod. I juli i år kom en omformulering: Den globala rörelsekostnadsnivån ska minskas med 10 miljarder kronor, redan vid halvårsskiftet 2017 ska den ligga på en årstakt om 53 miljarder kronor. Hur dessa besparingar slår globalt har Ericsson inte kommunicerat men i Sverige kan 3 000 av totalt 16 000 tjänster försvinna. Processen är ännu i sin linda, ännu är ingen varslad.
Är det en städ-vd som kommer nu?
– Nej. Min syn på företagande, och varför jag tror på det här, är snarare att jag tror att vi kan åstadkomma något bra på längre sikt. Det kräver att vi genomför kortsiktiga åtgärder, att vi får balans i kostnader i förhållande till rådande marknadssituation, och det får vi med det här programmet.
I förra numret av Affärsvärlden gjordes en analys av Ericssons problem. Bolaget kan fortsätta på egen hand, styckas eller säljas. Det är förvisso ägarfrågor, men att klyva bolaget mellan produkter och service är inte aktuellt, enligt Ekholm.
– En stor del av servicen är beroende av produkterna och vice versa. Vår strategiska fördel är att vi har båda. Vi måste fokusera på att först lösa kundens problem, när man väl gjort det kan vi titta på delar som kanske inte passar in eller delar som måste stärkas upp.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.