Fastighet Bostadsmarknad
Boprisförväntningarna mattas av ytterligare
SEB:s Boprisindikator, alltså skillnaden mellan andelen som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, minskar med 5 enheter i december, från 55 till 50.
Andelen hushåll som tror på stigande priser minskar med 5 procentenheter från förra månaden till 59%. Andelen hushåll som tror på sjunkande priser under det kommande året ligger på 9%, samma nivå som föregående månad. Slutligen ökar andelen som tror på oförändrade priser, från 20% till 23%.
”Boprisförväntningarna bromsar in något då den andra vågen av smittspridning har skapat ny osäkerhet kring både den medicinska och den ekonomiska utvecklingen. Samtidigt är inbromsningen måttlig och vi ser ännu ingenting av den dramatik som rådde i våras då den första vågens smittspridning skapade rekordstora svängningar i Boprisindikatorn. Det är fortsatt en stor majoritet som tror på stigande priser och även den faktiska prisutvecklingen fortsätter än så länge uppåt”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.
Skillnaderna i Boprisindikatorn är dock stora och indikatorn stiger endast i Svealand utom Stockholm och i Norrland. I Svealand utom Stockholm ökar Boprisindikatorn från 44 till 52 och i Norrland ökar den med 7 enheter till 51. I Skåne minskar indikatorn med 20 enheter från 59 till 39. I Västra Götaland minskar indikatorn med 11 enheter till 43, Östra Götaland med 9 enheter till 65 och i Stockholm minskar den med 4 enheter från 54 till 50.
Hushållens förväntningar på reporäntans nivå om ett år ligger på 0,43%. Det är en ökning med 0,03 procentenheter jämfört med förra månaden.
”Hushållens reporänteförväntningar fortsätter att ligga högre än både dagens nivå och de flesta experters bedömningar. Den här månaden stiger de ytterligare något, trots att Riksbanken nyligen berättat att deras prognos är fortsatt nollränta i minst ett par år till. Hushållens syn skulle delvis kunna förklaras av de positiva vaccinnyheterna som kan bidra till en normalisering av ekonomin. Det diskuteras också om dagens enormt expansiva finans- och penningpolitik på sikt kan leda till inflation och kommande räntehöjningar”, säger Jens Magnusson.
Andelen som planerar att binda sina rörliga lån ligger på 5%, en enhet lägre än förra månaden. Andelen som säger att de idag endast har rörlig ränta på sina lån ligger kvar på samma nivå för tredje månaden i rad och andelen som har bunden ränta minskar med 3 procentenheter till 26%. Andelen som uppger att de har en kombination av bunden och rörlig ränta på sina bostadslån minskar också, med 4 enheter till 15%.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.