Bolmeson-bolag sämst på IPO-åtaganden

Polynom Investment ska bli ett "nytt Spiltan". Men under 2022 var Polynom den teckningsåtagaren som prickade flest kurskraschade noteringar, visar Afv:s genomgång. Bakom bolaget, som säger sig vilja "demokratisera tillgängligheten på lönsamma investeringar", finns Niklas Danaliv och ekonomi-influencern Jan Bolmeson.
Bolmeson-bolag sämst på IPO-åtaganden - Bolmeson Danavik collage
Jan Bolmeson och Niklas Danaliv.

Affärsvärlden har tidigare rapporterat om Jan Bolmeson, som står bakom en av Sveriges största ekonomibloggar RikaTillsammans, och den miljardinvestering i Storskogen han gjorde tillsammans med sina följare. Genom bolaget We Own Big Forest fick omkring 200 följare på Bolmesons Patreon möjlighet att kliva in innan noteringen.

Partner i Storskogen-upplägget var Niklas Danaliv, som även står bakom Polynom Investment där Bolmeson också är delägare.

Nu visar Affärsvärldens genomgång att Polynom är den investerare som gjorde flest teckningsåtaganden i de bolag som presterande sämst efter att ha börsnoterats under 2022.

Sedan 2021 har Polynom vänt sig, precis som i fallet med Storskogen, till mindre investerare. Det handlar om tre emissioner med en avkastningsambition för bolaget på 15% per år, som tillsammans bidragit med hundratals miljoner kronor i nytt kapital. Fram till idag har Polynom lockat drygt 1 000 delägare med en genomsnittlig kapitalinsats på cirka 250 000 kr per person.

Prospekt och tidplan för en fjärde emission kommer enligt företagets sajt att presenteras i maj.

Polynom Investment

  • Grundat 2017 i Malmö.
  • Substansvärde cirka 240 Mkr.
  • 60 investeringar som motsvarar cirka 95% av portföljvärdet. 75% är onoterat och resten noterat.

Källa: Polynom, Bolagsverket

Dålig teckning

Men vad gäller teckningsaffärer utmärkte sig Polynom alltså inte som särskilt goda stockpickers under 2022. I inte mindre än tre av de bolag som hamnar på bottenlistan över noteringar som rasat -40% eller mer första halvåret på börsen, finns Polynom med som teckningsåtagare. Störst tecknare var man i mobilabonnemangföretaget My Beat, som tappade -77% under sitt första halvår på börsen, och i agri-techbolaget Vultus, som sjönk -64%. I Newbury Pharmaceuticals, ett bolag som gick ner -51%, var Polynom femte största teckningsåtagare.

Utöver nämnda andelar i emissioner på bottenlistan tecknade Polynom även poster i e-handelsgruppen Purefun (-22%) och finansbolaget Västra Hamnen (-26%).

I höstas avgick Niklas Danaliv som VD för Polynom för att ägna sig åt nya bolaget Monylop. Han ersattes av Mats Lind som tar över Afv:s förfrågan till Danaliv om kommentarer till Polygons teckningar. Han svarar på frågorna per mejl:

“2022 var ett tufft år för oss liksom för andra. OMXSGI var ner drygt -22 %, medan index såsom Spotlight Index och First North All-Share, bestående av en större andel mindre, olönsamma bolag, var ned runt -39% respektive -43%.”

Mats Lind uppger att den genomsnittliga årsavkastningen i Polynom sedan start är 10,7%, med en genomsnittlig årlig tillväxttakt de senaste tre åren på 9,6%, och påpekar att avkastningsmålet på 15% gäller över en rullande 10-årsperiod, det vill säga över en konjunkturcykel.

Teckningsåtaganden som hamnade på bottenlistan står för ungefär 10% av Polynoms investeringar under 2022, skriver Mats Lind.

Teckningar av Polynom i bolag som backat 6 mån från IPO relativt OMXS30
My Beat -77%
Vultus -64%
Newbury Pharmaceuticals -51%
Purefun -22%
Västra Hamnen -26%
Källa: Afv analys, Avanza

Affärsvärlden har även varit i kontakt med Jan Bolmeson. Han tycker det är för tidigt att utvärdera Polynoms investeringar.

“Polynom och andra investmentbolag ger mig möjligheten att stödja fler bolag än vad jag hade kunnat göra på egen hand. Att utvärdera avkastning, oavsett om den är upp eller ned, på en så kort period som Polynom varit aktiva är vanskligt, då det är för mycket slump inblandat”, skriver han i ett mejl.

Demokratisk tillgång till dåliga investeringar

Enligt den egna sajten siktar Polynom på att bli ett ”nytt Spiltan” och beskriver sitt mål att ”bidra till att demokratisera tillgängligheten på lönsamma investeringar”. Det är en andemening som känns igen från RikaTillsammans: fokus på tillgänglighet, lättförstålighet och med ett sikte på investerare som söker grundläggande information. En liknande hållning intar Danalivs aktietipstjänst Goda Tider 30, där Bolmeson återigen förekommer som delägare.

Angående Polygons nyliga emissioner till allmänheten och frågan om hur bolaget ser på att även de vänder sig till oerfarna investerare, svarar VD Mats Lind:

“En investering i Polynom är förenad med hög risk. De risker som är förenade med Polynom och de aktier som emitteras framgår i de prospekt som upprättats av oss och som granskats och godkänts av Finansinspektionen.”

Jan Bolmeson menar att han tagit ansvar gentemot sin publik genom att i huvudsak rekommendera passiva investeringar.

“Min stående rekommendation sedan flera år tillbaka är att man bör investera regelbundet i billiga, breda och passiva indexfonder. Allt annat, såsom Polynom, ska begränsas till lek- och lärhinken, det till säga en liten del av det totala kapitalet”, skriver han och lägger till:

”Det är anledningen till att jag upplever att jag tar ansvar och inte har marknadsfört Polynom i våra sociala medier, i vårt stora nyhetsbrev, i vår Youtube-kanal, i RikaTillsammans-podden, på bloggen eller i något av våra avsnitt om ekonomi där oerfarna personer kan finnas.”

Bolmeson har dock lyft Polynom som investering i kanaler som sitt öppna forum och till sina medlemmar på Patreon, dit betalande följare har tillträde.

We Own Big Nothing

I den tidigare Storskogs-affären lockades runt 200 investerare. Vid en tidpunkt uppgick det egna kapitalet till 1,4 miljarder kronor i Bolmesons bolag We Own Big Forest (WOBF), som var en av de tio största ägarna i Storskogen före börsnoteringen 2021. Efter IPO:n gick aktien inledningsvis starkt, för att snart bli börsens största förlorare bland storbolagen, med en kurs som idag motsvarar 20% av introduktionspriset.

Via minst tre emissionsrundor svällde antalet aktieägare i WOBF till nära 200 personer och enligt protokoll som Afv gått igenom uppgick en typisk investering till ett par hundra tusen kronor. Som nu alltså är värda en bråkdel, för den som inte sålde i ett mycket tidigt skede.

Trots nedgången gav dock WOBF-projektet Bolmeson en avkastning på 137% på de 2,3 miljoner kronor han själv satsat, då han fick en utdelning på drygt 3,1 miljoner kronor ur WOBF.

Värsta noteringarna 2022

Skrolla till höger i tabellen för att se alla teckningsåtagare. 

Bolag Kurs 6 mån (rel. OMXS30) Teckningsåtagare 1 Teckningsåtagare 2 Teckningsåtagare 3 Teckningsåtagare 4 Teckningsåtagare 5
Smart Valor -83% Ingen info.
My Beat -77% Polynom Investment Altitude Capital AS Niklas Danaliv Peter Mörsell Jens Olsson
Hubbster -74% Taptum Xpecunia Nordic Peter Hamberg privat och via Hamberg Förvaltning Magnus Högström Tigerrace
Learning to Sleep -71% Jinderman & Partners Thomas Wiklund via Dendera Venture
Hoi Publishing -70% Dividend Sweden BGL Management LOC Pronator Montana
Tendo -66% Henrik Nilsson Peter Nilsson John Moll Kjell Nilsson Stefan Lundgren via Paginera Invest
Buyersclub -65% Mats O Andersson Altira Simon Forsslund Dan Castillo via Risktornet AB Daniel Soussan via DS Ventures AB
Vultus -64% Polynom Investment Henrik Nilsson John Moll Peter Nilsson Paginera Invest
Arctic Blue Beverages -61% Gustaf Björnberg (ledamot) via Grizzly Hill Capital Petri Heino (ledamot) via Heino Group Moonshine Brothers, delägt Tuomas Kukkonen (ledamot) Petri Hirvonen (CFO) via Elk Invest Venture Gym
Move About Group -60% Mangold FK Daniel Johnsson Aggregate Media Michael Lindhoff Reidar Langmo (ledamot) via Rebelijo
Newbury Pharmaceuticals -51% AZTIQ via Sumar Pharma ES Aktiehandel Urus Karl Karlsson (ordf), privat och via Alsakali Eq. Polynom Investment
Rebelle -46% Swedbank Robur Ny Teknik Skandia Fonder Thoren Tillväxt Reti Televisive Italiane
RMD -44% Crafoord Capital Partners AB Pegroco Holding AB Accrelium AB Albonja AB Bo Eklöf
Sensidose -40% Per Nilsson, via Råsunda Förvaltning Per Vasilis via Myacom Investment Lars-Åke Adolfsson via Arkonek Invest Johan Markman via Jungfrutomten Värdeinvest Gerhard Dal via CapMate
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.