Bolidens prognos består trots prislyft på råvaror

Den senaste tidens starka metallprisutveckling har inte föranlett några justeringar av Bolidens capex-planer för affärsområde Gruvor, meddelar bolaget.

Flera industrimetaller har haft en stark prisutveckling hittills under det tredje kvartalet. Fram till och med den 12 september har det genomsnittliga zinkpriset stigit med 13,4 procent medan och nickel stigit 14,4 procent, jämfört med snittpriserna som sågs under första halvåret. Kopparn har utvecklats mycket svagare i jämförelse, med en uppgång på 2,2 procent. Detta enligt uppgifter från SIX Edge och SIX Telekurs iD Java.

Inte minst zink är en viktig metall för det svenska gruvbolaget Boliden, som har en betydande exponering mot både zink och koppar.

Bolidens kommunikationschef Marcela Sylvander uppger dock till SIX News att den senaste tidens starka metallprisutveckling inte har föranlett några justeringar av Bolidens capex-planer för affärsområde Gruvor, varken för andra halvåret 2014 eller för helåret 2015.

Sylvander fastslår vidare att investeringsprojekten fortsätter “oberoende av utvecklingen under 1H 2014”. Gällande gruvexpansionsstrategin är den inriktad “främst mot koppar och zink”.

Det är dock inte bara genom gruv-capex man kan expandera i sektorn. Boliden har också varit förvärvsaktuella i år, så här långt genom förvärvet av finska koppargruvan Kylylahti från Altona Mining. Kylylahti köps för 95 miljoner dollar med justeringar för rörelsekapital, nettoskuld och nettoinvesteringar fram till tillträde.

Vd Lennart Evrell meddelade dessutom vid senaste delårskonferens att Kylylahti-köpet inte innebär en förändring av bolagets övriga förvärvsplaner – Boliden kommer fortsätta att titta efter ytterligare förvärv.

Gällande kvartalsutvecklingen så här långt guidar Boliden löpande kring helårseffekten på rörelseresultatet vid en prisförändring om +10 procent för ett antal metaller och valutor man har exponering mot.

Ser man här till vad som sades i förra rapporten kring resultatkänsligheten per metall/valuta och pris-/kursförändringar så kan nedanstående sammanställning ge en approximation av hur dessa externa faktorer kan tänkas slå igenom på resultatet, allt annat lika.

Sammanställningen antar att det finns ett linjärt samband där rörelseresultateffekten vid exempelvis +5 procents förändring i metall/valuta-faktorn ger halva resultateffekten som vid Bolidens guidade +10 procent. Likaså att -5 procents förändring ger halva negativa effekten jämfört med guidningen om +10 procent. Och så vidare.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Mangold
Annons från ABG Sundal Collier