Boliden-VD:ns galna resande – ”positivt överraskad” av talibanstyrda Afghanistan

Bolidens VD Mikael Staffas spenderar årligen över 100 dagar på resande fot i tjänsten och privat. Under 2024 har han hittills besökt 15 länder, däribland talibanstyrda Afghanistan som UD uppmanar alla svenskar att undvika. "Jag var positivt överraskad", säger han om landet som styrs av sharialagar.
Mikeal Staffas har som mål att ha besökt alla världens länder innan pensionen. Screenshot från hans profil på resesajt där han loggar sitt resande.
Till vänster Bolidens VD Mikael Staffas och till höger delar av en världskarta över de "regioner" - inte länder - Mikael Staffas besökt. Foto: Jonas Ekströmer (TT)/Skärmbild

Det senaste året har gruv- och smältverksjätten Bolidens aktie haft en ordentlig resa söderut.

Förra året präglades av vinstvarningar, missade förväntningar och ett nedbrunnet elektrolysverk. Tillsammans bidrog detta till att Boliden nyligen blev omsprungna av Lundin Mining ifråga om att vara det högst värderade gruvbolaget på Stockholmsbörsen. Idag värderas Boliden till cirka 96 miljarder kronor och sett över ett år har kursutvecklingen varit -12%.

Blåsvädret fortsatte förra månaden när hedgefondfirman Protean attackerade kursutvecklingen i Boliden. VD Mikael Staffas fick klä skott för den och fonden menade att Staffas kommunikation med marknaden “kapsejsat”. De föreslog att Carl Bennet skulle ta över VD-posten för att få rätsida på bolaget, enligt Di.

Under gårdagen rapporterade Boliden sämre omsättning än väntat, något fick aktien att ta tvära kast innan den stabiliserades igen.

15 länder i Q1 2024

En sida av Bolidens VD som är mindre känd för allmänheten är att han är väldigt förtjust i att resa. Något han gör i stor omfattning, både i tjänsten och privat.

I en intervju på en resesajt från förra året berättade Staffas att han årligen spenderar mellan 100-150 dagar på resande fot i tjänsten. I år beräknar han att den siffran kommer landa på 104 dagar.

På samma sajt är Mikael Staffas även registrerad som medlem och samlar, samt loggar, på egen hand sina resor. Även om dessa loggningar inte särskiljer mellan privata resor och tjänsteresor kan det noteras att han under 2023 besökte 80 “regioner” runt om i världen, däribland 36 FN-länder.

Mikael Staffas anländer till Rosenbad i början av 2024 för statsminister Ulf Kristerssons mottagning med anledning av hans 60-årsdag. Foto: Pontus Lundahl/TT

Staffas mål med sitt resande, enligt hans profil på resesajten, är att ha besökt alla världens länder innan pensionen. Han är på god väg. Till dags dato har Staffas besökt 185 länder. Han siktar på att vara klar om cirka tre år förutsatt att nuvarande takt om fyra nya länder årligen upprätthålls.

Afv:s genomgång visar att Staffas de första månaderna 2024 hunnit besöka 15 länder. Mikael Staffas uppger till Afv att 3 av 15 länder besökts privat. Det ger vid handen att 12 av länderna som besökts i tjänsten.

Hur påverkar det Boliden att du reser såhär mycket i tjänsten? 

”Den frågan tycker jag är jättekonstig. Jag satt med mina gelikar i Chile (i år, Reds. anm.) för vi hade styrelsemöte i International Copper Association, och jag tror att jag reser minst av alla mina gelikar i den här branschen. Vi har utspridda kunder, utspridda leverantörer och utspridda tillgångar”, säger Mikael Staffas till Afv och fortsätter:

“Du kan ta nästan vilken VD på Stockholmsbörsen som helst och det är ingen som reser mindre än hundra dagar, det är min uppfattning.”

Borde du rentav resa mer?

”Det är ju en form av balans i allt jag ska göra. Jag har en del arbetsuppgifter i Stockholm också. Man behöver ju inte resa för resandets skull.”

Efter att Afv varit i kontakt med Mikael Staffas om hans många resor försvinner hans konto på nämnda resesajt.

Vid de tillfällen som delar av Staffas familj medföljt uppger han att Boliden inte står för familjemedlemmarnas resekostnader.

“Positivt överraskad” av talibanstyrda Afghanistan

Med 185 länder under bältet återstår sådana länder som kan vara svårare att pricka av. Vissa länder Staffas besökt i år har till exempel säkerhetsrisker kopplade till sig, som Afghanistan, Pakistan och Guatemala.

Att Afghanistan fram till nyligen varit en vit fläck på Staffas karta är inte förvånande. Sedan 2006 avråder UD från resor till landet. Talibanerna återtog makten den 15 augusti 2021 genom en blixtoffensiv mot Kabul och UD uppmanade alla svenskar att lämna Afghanistan. En uppmaning som kvarstår.

Talibaner visar upp sin flaggan medan de patrullerar i Kabul. (AP Photo/Rahmat Gul)

Talibanerna styr landet genom sharialagar, fattigdomen är utbredd och Afghanistan anses vara ett av världens mest utsatta länder. Staffas upplevde dock besöket som positivt.

“Jag var positivt överraskad och tyckte Afghanistan var väldigt trevligt. Det är ju ett ställe som man har en uppfattning om via media. Genom att åka dit fick jag en egen uppfattning och kunde resa både på landsbygden och även i Kabul. Sedan ska man vara medveten om att en knapp vecka på ett ställe inte ger en fullständig bild”, säger han.

Han upplevde inte att det fanns någon risk för den egna säkerheten i Afghanistan.

“När man ska resa till vissa ställen kan man jämföra det med att klättra i berg. Det är klart att om du ger dig ut och klättrar i berg utan guide och med fel utrustning så kan det vara livsfarligt. Men om du har rätt utrustning, kunskap och dessutom en bra guide så är det ju egentligen en väldigt liten risk”, säger Staffas och fortsätter:

“Eftersom jag är med i reseklubbar så finns ett bra nätverk och jag upplevde ingen säkerhetsrisk.”

Någon form av inre resa

Ett av favoritländerna han besökt är Jemen, där det dessvärre rasar ett fullt krig sedan 2015.

“Jag har även hälsat på gorillor i Rwanda och Centralafrikanska republiken, det är en väldigt speciell upplevelse. USA har allt möjligt gällande natur och kultur. Och världens mest underskattade turistland är Tyskland.”

På resesajten där Staffas fram tills nyligen loggade sina resor framgår att Staffas tycker om att läsa klassisk litteratur, och att han gärna skulle vilja äta middag med Nikolaj Gogol, Jules Verne, Voltaire och Thomas Mann.

I rörelse

Ur Karin Boyes diktsamling “Härdarna”.

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd –
men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr

Är du bekant med Karin Boyes dikt, “I rörelse”? 

“Ja, det är väl den kända dikten om resan som är målet?”.

Exakt. Skulle du hålla med om att resan är målet? 

“Det måste jag nog göra generellt sett, visst är det så på ett högre filosofisk plan. Jag tror att mänskligheten i allmänhet, och att vi som individer, strävar efter att uppleva nya saker. Det är grunden till att det händer någonting.”

Är det därför du tycker om att resa?

“Jag tycker om att resa för att jag tycker om att resa. Det är för att jag samlar på saker. Vissa kanske samlar på veteranbilar, men jag samlar på resor. Och jag har goda vänner som är kopplade till den här resesvängen. Jag kan inte säga varifrån Boye har skrivit i dikten. Men jag tror inte nödvändigtvis hennes resa i dikten är en fysisk sådan.”

Det kan ju vara en inre resa.

“Visst är det någon form av inre resa.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från SciBase