”Boliden har mer att ge”

Öyvind Fjell på Delphi Nordic om portföljen.

Det här är en fond som funnits sedan 1991, och som du förvaltat sedan 2007. Hur är den uppbyggd?

– Vi har en strategi som jag tror skiljer sig en del från övriga förvaltare, i och med att vi gör urvalet i två tydliga steg. Det första är en screening i form av en trendanalys där vi söker efter aktier som över tiden går bättre än index. I det andra steget gör vi en traditionell fundamental analys där vi plockar ut de mest attraktiva aktierna. Bland annat tittar vi på vad det är som driver tillväxten i bolagen och vad den tillväxten så att säga kostar. En annan viktig faktor är förstås hur aktien är värderad.

Och hur ser strategin ut när det gäller innehav och placeringshorisont?

– Antal innehav ska hålla sig inom 30–40, i dagsläget har jag 35. Vi har ingen speciellt uttalad placeringshorisont, men det är en aktiv förvaltning, vilket innebär att inne­haven byts ganska ofta.

Ditt enskilt största innehav är det danska vindkraftsföretaget Vestas. Vad är det du gillar med det bolaget?

– Vestas är marknadsledande inom sin bransch och förnybar energi har ju kommit för att stanna, i takt med att fossila bränslen börjar fasas ut. Det är en utveckling som går ganska långsamt, men som kommer att fortsätta under lång tid framöver. Vindkraft har varit en ganska omogen bransch, men nu har man gjort lite av samma resa som svensk verkstadsindustri gjorde för 15–20 år sedan, med flytt av tillverkning till låglöneländer och uppbyggnaden av en lönsam servicedel. Det har gjort företag som Vestas mer lönsamma och jag tror Vestas både kan fortsätta växa och öka lönsamheten ytterligare.

Du har också en del svenska bolag i portföljen, till exempel­ Boliden och Saab. Om vi börjar med Boliden – vad ser du för potential där?

– Boliden har vi haft sedan första kvartalet 2016 och det har varit ett fantastiskt år för bolaget. Råvarupriserna har kommit upp från de tidigare låga nivåerna och nu ser vi en solid efterfrågan från industrin, framför allt när det gäller koppar och zink. Boliden jobbar väldigt effektivt och har världens kanske mest produktiva gruvor. Bolaget har också en bra verksamhet nedströms i sina smältverk, som också drivs väldigt effektivt. Balansräkningen är stark och kassaflödet ser bra ut, vilket jag tror kan komma aktieägarna till del genom högre utdelning eller återköp. Kursen har mer än fördubblats sedan vi tog in aktien, men jag tror den har mer att ge.

Och vad är caset i Saab?

– Saab har i dagsläget en väldigt bra produktportfölj där Gripen givetvis är viktig, men bolaget har också bra erbjudanden inom övervakning och radar. Efterfrågan på försvarsmateriel kommer att öka. Tyvärr, höll jag på att säga, inte minst när Donald Trump sätter press på övriga Nato-länder att öka försvarsutgifterna. Gripenordern från Brasilien har varit en viktig dörröppnare och Saab har chans på ett par riktiga mega-affärer med Indiens eventuella köp av Gripen och det amerikanska skolflygplansprojektet tillsammans med Boeing.

Finns det något norskt bolag i portföljen som du vill lyfta fram?

– Norsk ekonomi är ju ganska oljeberoende­ och har hämmats av det låga oljepriset. Men nu tror jag att det bottnat ur så vi har tagit in Subsea 7, ett bolag som erbjuder teknik för offshore-borrningar. Det man ska ha i åtanke­ är att det låga oljepriset tvingat industrin att skära i kostnaderna, så nu är det faktiskt lönsamt för de flesta att producera olja på prisnivåer kring 50 dollar per fat.

Öyvind Fjell

Förvaltar: Delphi Nordic.

Förvaltat kapital: 6,9 miljarder norska kronor.

Utveckling: +6,5 hittills i år (i norska kronor).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.