Bolagstämmor vi minns

Bolagsstämmor är ofta så trista att klockorna stannar. Huvudägarna i styrelsen och bolagsledningen har kokat ihop ett paket färdigt att klubbas igenom framför ett antal pensionärer som kommit för att få smaka på snittarna och kaffet. Stämmorna har beskrivits som en kompromiss mellan informationschef och chefsjurist. Och eftersom juristen åsikter väger tyngst vill inte den riktiga partykänslan infinna sig. Men det är ändå farligt att missa en stämma. För oväntade saker kan hända. Ekonomi24 har stött på några av dem.

Produktkännedom På en stämma i Atlas Copco fick Peter Wallenberg frågan om varför det inte fanns några kvinnor i styrelsen. Wallenberg svarade att det inte fanns kvinnor med kunskap om företagets produkter. Frågeställaren fann sig blixtsnabbt: ”Men nästa vecka har Electrolux stämma. Då kan vi alltså räkna med många kvinnor i den styrelsen”.

Bjöd på skjuts När Refaat El-Sayed ägde Fermenta knusslades det inte på bolagsstämmorna. Bussar gick från Stockholm till Mälarforum i Strängnäs där det var dans efteråt. En äldre tant ringde och anmälde sig, men bussen var dessvärre fullsatt. Men Refaat visste hur aktieägarna skulle hanteras. Han hämtade tanten med bil och lät henne åka med honom till bolagsstämman.

Hoppa över frukosten Bäst käk har Beyer Alma i Uppsala med en buffé på ett 40-tal rätter och vin. När huvudägaren Anders Wall är på solskenshumör kan han till och med bjuda på avec. Gotlandsbolagets lammrullader ska inte heller föraktas.

Ta med matsäck Realia bjöd inte ens sina ägare på en slät kopp kaffe vid stämman i förra veckan.

Smarta småägare Gotlandsbolagets styrelsen och huvudägaren familjen Nilsson hade till stämman i torsdags bestämt att aktieutdelningen skulle bli 1:60. Men 700 aktieägare, var femte ägare i bolaget, dök upp i Visby Ishall och krävde fördubblad utdelning Ordförande Björn Wolrath och VD Jan-Erik Rosengren försökte hänvisa till lagen. Men småägarna hittade ett fiffigt hål och alla aktieägare fick ytterligare 1:60 i ”bonus”. Lammrulladerna i rödvinssås lär ha smakat extra gott detta år.

Ute i det våta Under Bosse Ringholms ledning köpte SSU på 60- och 70-talet en aktie i de stora bolagen för att utreda hur mycket de gav till moderaterna och hur det var ställt med solidariteten. Till Borås Väveri kom en lokal SSU-representant med en nedskickad frågelista. Efter de sedvanliga frågorna om partistöd och Sydafrika-affärer kom plötsligt frågan om hur många ”stapelavlöpningar” företaget haft. ”Inga” svarade ordföranden, fruktade företagsdoktorn Ulf af Trolle, gravallvarligt. Salen fylldes av fniss. Stapelavgång är att sätta ett nytt fartyg i vatten. SSU:aren hade fått en frågelista för varv.Men SSU:s nålstick fick till följd att folkpartiet slutade ta pengar av företag och till slut ändrade de borgerliga strategi. SAF och Timbro tog över opinionsbildningen – vilket antagligen var en ren förlustaffär för SSU.

Nära ståplats i Riddarfjärden Efter Refaat fall hade en stor samling ursinniga aktieägare samlats i Münchenbryggeriet för att utreda hur deras Fermenta-aktier kunde sjunkit från 120 kronor ner mot en kronor. Huvudägaren Industrivärldens VD Carl-Eric Feinsilber valde den tysta strategin och vägrade svara på aktieägarna frågor. Det hade kunnat sluta riktigt illa.

Allt var redan tryckt På en bolagsstämma Ernströmgruppen föreslogs en nyemission med villkoren 1 aktie på 3. De flesta aktieägare hade dock poster på 100 eller 200 aktier. Någon förslog då en annan delning för att ägarna fortfarande skulle ha ett jämt antal aktier. Ordföranden tyckte det var utmärkt, men Götabankens representant som skötte det hela mulnade och sa nej. Anledningen: prospektet var redan tryckt. Aktieägarna undrade förstås varför styrelsen överhuvudtaget frågat dem. Ännu mer frågande var de när de alla satt med 133 och 267 svårsålda aktier i bolaget.

Inget onödigt tjafs På en stämma i försäkringsbolaget Atlantica i början av 90-talet traskade styrelsen in i samlad tropp in en kvart försenade. 7-8 tappra aktieägare satt in publiken. Efter att ha rivit av de vanliga punkterna var det dags för VD:s tal. Då sa ordföranden: ”eftersom styrelsemedlemmarna som är majoritet redan hört talet så får det hållas mycket kort. Tack!” Besökarnas protester togs ingen notis till.

Vägrade ge med sig År 2000 la styrelsen för KM Kjessler & Mannerstråle AB fram ett program för återköp av aktier. Aktiespararna krånglade och hänvisade till att det krävdes ”fritt eget kapital” det vill säga vinstmedel. Några sådana fanns inte. Pengar skulle visserligen komma från SPP, men till och med revisiorna hävdade nu att man måste vänta med beslut tills pengarna fanns i bolaget. Styrelsen vägrade ändra sig och klubbade igenom beslutet ändå, ett beslut som förstås inte gick att genomföra.

Andreas Johansson

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.