Aktieråd
Bolagscasen avgör i längden
Börsen har tappat mark de senaste veckorna och helt som förväntat har småbolagen då tappat mer.
Affärsvärldens Analys+ Småbolagsportföljen noterar nu marginellt negativ utveckling sedan starten, med -0,6 procents totalavkastning (3,0 procent vid senaste uppdateringen) räknat från när de nya modellportföljerna drogs igång den 15 december i fjol. Den breda Stockholmsbörsens OMXSGI index noterar 2,5 procent (4,9) under samma period.
Av portföljens nio nuvarande innehav har sex stycken tappat mer i värde än börsen sedan sist, varav i synnerhet Gaming Innovation Group (GIG) och Hexatronic som tappat mycket mer.
HÄNDER I INNEHAVEN:
- Kurstappet i Hexatronic följer att fiberkabel-koncernen återigen stämdes för patentintrång tidigare i juni. Enligt Hexatronic handlar det om att brittiska konkurrenten Emtelle för tredje gången stämmer Hexatronic för påstådda patentintrång inom produktområdet blåsfiber. Av Emtelles pressmeddelande framgår att det nu är fråga om en patenttvist i Storbritannien och Hexatronic-produkterna Ribbonet, ABF Ultra och Stingray är i skottgluggen. Av de två tidigare tvisterna har en dömts till Hexatronics fördel i Sverige och i den andra nyazeeländska tvisten har Hexatronic bestridit kravet. Hexatronic avser även bestrida den nya, tredje, tvisten.
- GIG har fortsatt att tappa efter förslaget om att hemmamarknaden Norge kan få stramare gambling-lagstiftning i framtiden. Enligt gambling-sajter (1, 2) är det samtidigt i dag som Hard Rock Café slår upp portarna för sin nätcasinolansering, ett prestigekontrakt för GIG som plattformsleverantör.
- Mr Green har knutit ihop säcken på två tidigare meddelade förvärv: dels lettiska 11.lv, där affären nu slutförs, och dels tidigare förvärvet Evoke Gaming, där 1,5 miljoner euro i tilläggsköpeskilling utgått efter synergier över initial förväntan. Därtill har gamblingbolaget, lagom till fotbolls-vm, lanserat en ny sportsbetting-funktion till mobilen i samarbete med Netent.
- I Raysearch har styrelsemedlemmen Britta Wallgren ökat sitt innehav med 6 000 aktier, för ungefär totalt 650 000 kronor.
- Rejlers har stått emot börstappet skapligt efter att teknikkonsultens telekomdel tecknat sitt hittills största avtal. Därtill har koncernen gjort ett mindre finländskt förvärv.
- Portföljens enda vinnare i korta loppet har varit Qliro, som fortsätter att uppvärderas inför de nyligen bekräftade uppdelningsplanerna. Affärsvärldens senaste bedömda summan-av-delarna-värde (sotp) ligger på runt 20–25 kronor aktien. Qliro står i dryga 13,6 kronor vid denna uppdatering. Det finns med andra ord mycket potential kvar på bordet.
SMÅBOLAGSPREMIEN GER OCH TAR – BOLAGSVALEN AVGÖR
Småbolagsaktier som tillgångsklass har historiskt överavkastat mot börsen. Det gäller över långa tidsserier för de flesta väldokumenterade mogna ekonomiers börser.
Delar av denna småbolagspremie är en likviditetsrabatt, som kompenserar investeraren för risken att inte kunna sälja (eller köpa) större mängder småbolagsaktier till förutsägbara priser i de lägen som många aktörer vill agera samtidigt.
Därtill varierar premien rejält över tid: småbolagen stiger oftast mer under börscykelns uppgångsår (både till följd av stigande relativvärdering och snabbare vinsttillväxt när konjunkturen är stark), medan de faller mer under börskorrektioner (snabbare fall i värdering och vinster när konjunkturen är svag).
Småbolagspremien slår dock långt ifrån alltid igenom tydligt i enskilda sektorer, och än mindre så i enskilda börsbolag. För strategier som fokuserar på investeringsanalys av individuellt lovande bolagscase, och bygger skapligt koncentrerade portföljer av dessa, så kommer bolagsvalen över tid göra mer för avkastningen och för risken än valet att fiska inom börssegmentet småbolag.
Det gäller i allra högsta grad för Affärsvärlden Analys+ Småbolagsportföljen.
Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus
Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.