33-listan
Bolaget som dubblar omsättningen på spillvärme
Againity, med bas i Norrköping, har under flera år arbetet med ett system där lågtempererad spillvärme hos fjärrvärmeanläggningar, industrier och avfallsreningsverk kan omvandlas till el.
Tekniken är baserad på en så kallad organisk rankinecykel, ORC. Kortfattat går ORC ut på att en vätska förgasas och kondenseras i ett slutet system.
Gasen sätter fart på Againitys egenutvecklade turbin, som i sin tur driver en elproducerande generator.
Sedan starten har Againity har byggt, verifierat och börjat producera två olika system med kapacitet på 50 kW respektive 250 kW el.
Nu är bolaget redo för nästa steg.
Med hjälp av ett stöd på 8,6 miljoner kronor från Energimyndigheten ska Againity vidareutveckla och skala upp sin turbinlösning.
Målet: Att ta fram ett system som kan leverera upp till 1 200 kW i elektrisk uteffekt.
-Det här är en jätteviktig satsning för oss. Vi ser att det finns en stor potential för den här typen av större ORC-system både i Sverige och utomlands, säger David Frykerås, vd och grundare av Againity.
Norrköpingsföretaget är inte ensamt på marknaden med ORC-system. Men den snillrika turbinen gör att bolagets system både är enklare och billigare än konkurrenternas, enligt bolaget.
Tekniken har också gett Againity plats på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan två år i rad. I våras blev bolaget också en av fem vinnare i WWF:s innovationstävling Climate Solver Nordic 2018.
-Därmed har företagets innovation goda förutsättningar att bidra till omställningen av det globala energisystemet, säger Jonas Lindblom, affärsutvecklare på Energimyndigheten, om stödet till Againity.
Utvecklingsarbetet med den nya turbinen har precis dragit igång. Pengarna från Energimyndigheten täcker knappt hälften av utvecklingskostnaden för den nya turbinen. Resten går Againity in med.
Om drygt ett år ska det finnas en prototyp som kan användas för att verifiera lösningen. Precis som bolagets tidigare system är den nya, större turbinen tänkt för mindre värmeverk.
-Men systemet kommer också att kunna användas för att ta tillvara på industriell spillvärme, säger David Frykerås.
Är ett större system något som efterfrågats av era befintliga kunder?
-Vi har tittat på marknaden, och ser att det finns anläggningar där det skulle vara intressant att installera ett större ORC-system.
Hittills har fem system från Againity tagits i drift på befintliga fjärrvärmeverk på olika platser i Sverige. Systemet installeras genom två rördragningar vardera till pannkretsen och fjärrvärmereturen, samt en elkabel.
Inom kort snurrar bolagets första turbin med kapacitet på 250 kW igång i biokraftanläggningen i Örkelljunga. Under hösten väntar fler installationer i landet.
-Det går väldigt bra för oss. Vi har haft som mål att dubbla omsättning varje år, vilket vi ser ut att göra även 2018, säger David Frykerås.
Parallellt med verksamheten i Sverige har ni drivit projekt ibland annat i Afrika. Är en fortsatt utlandsexpansion i fokus för er?
-Vi ser att det fortfarande finns en stor marknad i Sverige. Det finns runt 540 fjärrvärmeanläggningar i landet som tillverkar fjärrvärme i dag. Av dessa har bara 94 elproduktion. Men vi tittar även på utlandet, där det är fortsatt stort intresse för våra avfallsförbränningsanläggningar. Sydamerika och Afrika är där vi satsar mest.
Againity
Gör: El av lågvärdig värme.
År på 33-listan: 2016 och 2017.
Ort: Norrköping.
Startår: 2013.
Anställda: 9.
Omsättning 2017: 8,6 Mkr.
Riskkapital: 0.
Huvudägare: Grundarna.
Så fungerar 33-listan
Sedan 2008 har Ny Teknik och Affärsvärlden årligen sammanställt 33-listan.
Målet: Att gallra fram de 33 hetaste svenska startupbolagen inom teknik.
För att komma med på listan krävs att företaget:
1. Är baserat på en innovation.
2. Är max sju år enligt Bolagsverket.
3. Ej är noterat på någon form av handelsplats.
4. Ett företag kan vara med på 33-listan maximalt tre gånger.
Det finns flera vägar in på listan. Dels genom nominering men också genom en tidigare placering. Det fungerar dock inte att leva på gamla meriter – nya kliv måste ha tagits i utvecklingen för att återigen platsa på listan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.