Bolagens guldkorn
Sandviks vd Lars Pettersson har varit på företaget i nästan 30 år, bland annat som forskningschef. Han har järnkoll på vad de över 2 000 forskningsingenjörerna pular med om dagarna. Och vad de har presterat. När tidningen Ny Tekniks reporter nyligen frågade Lars Pettersson vilka som är Sandviks fem viktigaste patent svarade han utan att tveka. Av Sandviks 4 400 aktiva patent är Knux, Safurex, Capto, Icutrock samt patentet för skiktbeläggning av hårdmetall de absolut viktigaste.
Från de andra stora svenska börsbolagen är det i många fall svårare att få svar snabbt. De flesta tycker det är omöjligt att rangordna patenten, och dessutom är det sällan som ett enda patent är det viktigaste. I stället rör det sig om kluster av patent som skyddar en produkt.
– Man lägger en ridå, det kan vara tio eller hundra patent så att ingen kan göra en nära kopia av produkten. Men när man har en flora av patent handlar det också om dimridåer för konkurrenterna, säger Ole Terland, teknisk direktör på SCA, vars forskning och utveckling nästan uteslutande sker i affärsområdet personliga hygienprodukter. Trosskydd och blöjor är faktiskt ganska avancerade produkter.
Sandviks konkurrent Atlas Copco ser det som ogörligt att peka ut enstaka patent som de viktigaste, och samma svar kommer från Trelleborg och SKF. På Alfa Laval vill man inte vara med alls, och även på Astra Zeneca drar man öronen åt sig.
– Om vi genom Affärsvärlden skulle avslöja för generikaföretag vilka patent vi anser viktigast skulle vi skjuta oss själva i foten. Vissa patent kan ju gälla forskningsprojekt som ännu inte nått marknaden, säger Astra Zenecas informationsdirektör Staffan Ternby.
En annan aspekt är att vissa banbrytande och värdefulla uppfinningar aldrig patenteras. Orsaken kan vara att den lösning som har tagits fram är skräddarsydd i nära samarbete med en enskild kund, som använder lösningen endast under en kortare period. Exempelvis kan SCA ta fram en unik förpackningslösning till en avancerad och dyrbar dataserver, som används endast ett fåtal gånger. Innan patentet har hunnit godkännas och registreras kan uppfinningen ha blivit obsolet. En annan anledning till att inte patentera sin uppfinning är att man vill hålla den hemlig.
– Patentets nackdel är ju att du talar om för hela världen vad du gör. Därför har vi ibland som strategi att låta bli patent, säger Ole Terland.
________________________________________
Börsjättarnas viktigaste patent
SCA
Byxblöjor: Flera patent på barnblöjor under namnet Up & Go och inkontinensskydd under namnet Tena Pants. Bland annat patenteras hur man gör sömmar för att det ska bli tätt runt benen.
Bältesprodukter: Tyngre inkontinensskydd för dem som inte alls kan kontrollera blåsan, till exempel nyopererade. De flesta patenten här är mindre än fem år gamla.
Kroppsformade tredimensionella produkter: Förr i tiden var trosskydd platta, men numera finns det vingar och klaffar och andra lösningar som hindrar läckage och binder upp.
Scania
EGR: Exhaust Gas Recirculation handlar om styrning av bränsleinsprutning och rening av avgaserna redan i motorn, och inte genom efterförbränning. Tack vare EGR var Scania först med motorer som klarade kraven för avgasutsläpp som trädde i kraft 2005.
Opticruise: Datorstött växlingssystem som bygger på Scanias manuella växellådor. Elektronisk styrning av lådan med magnetventiler och elektronisk reglering av motorvarvtalet får växellådan att arbeta automatiskt.
Atlas Copco
Variable Speed Drive: Lanserades i slutet av 1990-talet. Justerar hur mycket luft en kompressor behöver komprimera vid ett givet tillfälle. Minskar elförbrukningen.
Tensor: Åtdragningsverktyg lanserat i slutet av 1990-talet. Är mer kraftfullt och tillåter större precision än tidigare verktyg på marknaden.
Den dubbeldämpade hydrauliska bergborrningsmaskinen: Dämpningsteknik som gör det möjligt att kraftigt höja borrningshastigheten jämfört med konkurrerande verktyg.
Astra Zeneca
Vill inte avslöja några patent, utan listar de patentskyddade produkter som är stora på marknaden idag.
Nexium: Losecs uppföljare. Mot sur mage och magsår.
Seroquel: För behandling av schizofreni och mani.
Crestor: Mot höga blodfettnivåer.
Arimidex För behandling av bröstcancer.
Symbicort: För behandling av astma och KOL.
Volvo
Volvo Engine Brake: Motorbroms som förbättrar fordonets bromsförmåga och minskar slitaget på hjulbromsarna. Hemligheten är en kombination av avgasbroms och kompressionsbroms. Avgasbromsen består av en tryckluftsmanövrerad ventil som stryper flödet ut genom avgassystemet.
“I-shift”: “En 12-växlad, icke-synkroniserad splitväxellåda med elektroniskt styrd växling”. Växlingen är helautomatisk med korta avbrott i vridmomentet. Föraren kan dock fortfarande välja att växla manuellt. Systemet är ungefär 70 kg lättare än motsvarande manuella växellåda. Ger ökad förarkomfort och minskad bränsleförbrukning.
IPS-system: Framdrivningssystem som gör båtar snabbare, starkare, tystare, renare och enklare att manövrera. Lite förenklat kan det nya systemet beskrivas som att propellrarna vänts i båtens färdriktning. Volvo Penta har placerat dragande och motroterande propellrar genom skrovets botten, vilket ger båten avsevärt bättre egenskaper än vad traditionella axelinstallationer ger.
TP-länkage: Patenterat lyftarmssystem för hjullastare som ger förbättrad prestanda i kombination med fullständigt parallella rörelser i lyftarmarna. Ger föraren bättre sikt över vad som händer vid redskapet och lasten, vilket gynnar säkerheten.
Ericsson
Ericssons har runt 22 000 patent. Här är tre av de viktigaste:
Strömmatning i vila (1986): Genom att använda två olika typer av förstärkare sparar man ström i en telefonväxel. Det resulterar i att röstsignalförstärkarna används på ett mer effektivt sätt.
“Soft Handover” i 3G-system (1988): Teknik som gör det möjligt för mobiltelefonen att stå i förbindelse med flera basstationer samtidigt, vilket gör kommunikationen mer effektiv.
Mobilt paketdata (1993): Teknik som gör det möjligt att skicka data över ett mobilnät i form av speciella datakanaler, vilket resulterar i att man kan “vara ständigt uppkopplad.”
Sandvik
Skiktbeläggning av hårdmetall (1969).
Knux (1962): En familj av verktyg för kopiersvarvar.
Safurex (1993): Stål med mycket goda korrosionsegenskaper.
Capto (1987): Ett modulärt verktygssystem, standard för verktygssvarvar.
Icutrock (1985): Metod för att fräsa hårdare bergarter.
Källa: Uppgifterna om Sandvik kommer från Ny Teknik
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.