Bolagen som går mot strömmen

Stockholmsbörsen höll sig i det oregelbundna en stor del av förmiddagen, men efter lunch har kurserna börjat stiga. Grekland, Volkswagen och NCC är några namn på tapeten i dag.

SIX Generalindex är klockan 13.47
upp 0,7 procent till 470 medan OMXS30-index ökar 0,7 procent till 1.464. Omsättningen är 6,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 8,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

De europeiska börserna handlas
mestadels i det positiva. Ett undantag är dock Frankfurt-börsen där Volkswagen hänger som en tyngd. Aktien är ned över 20 procent på nyheten om amerikanskt utsläppsfusk med potentiellt digra bötessummor som följd.

Gårdagens grekiska omval till
parlamentet resulterade i att vänsterpartiet Syriza blev största parti, dock utan egen majoritet. Syriza ska försöka bilda regeringskoalition med partiet Oberoende greker.

Sveriges regering lade i morse
fram budgetpropositionen för 2016 där regeringen bland annat föreslår investeringar i jobb, skola och klimat.

På hemmaplan omorganiserar NCC,
och man ska också undersöka möjligheten att särnotera bostadsutvecklingen. Sju affärsområden ska bli fem i den nya organisationen. Byggbolaget vill ännu inte precisera resultateffekten av den aviserade omorganisationen men vd Peter Wågström säger till SIX News att bolaget förväntar sig både kostnadsbesparingar och positiva effekter genom att det omorganiserade bolaget tar en större andel av tillväxten i marknaden. NCC-aktien stiger 2,8 procent.

SIX News har också talat med
Sandvik med anledning av att analyshuset Barclays med flera i förra veckan träffade Sandviks IR-chef Ann-Sofie Nordh och bland annat pratade om efterfrågan. Man tyckte sig höra ny information om efterfrågan på bolagets produkter under det tredje kvartalet, men det var inte avsikten säger Sandviks IR-chef Ann-Sofie Nordh till SIX News som inte vill kommentera hur det sett ut hittills i tredje kvartalet.

“Vi får vänta tills det
tredje kvartalet kommer. I kvartalet är september den stora månaden, och den har vi inte sett klart än”.

Sandvik handlas ned 0,4 procent.
Bland verkstadskollegorna är Atlas Copco upp 0,2 procent, och Alfa Laval ned 0,2 procent.

I samband med att tyska
SKF-konkurrenten Schaeffler meddelat om noteringsplaner i Frankfurt lämnades även en nedrevidering av försäljningsprognosen för 2015. Detta mot bakgrund av en svagare än väntat marknadsutveckling under sommarmånaderna, särskilt inom Automotive-affären i Kina. SKF handlas hmm 0,6 procent.

Från fredagens insynslista från
Finansinspektionen framgår att Micro Systemations vd Joel Bollö sålt 50.000 aktier i bolaget. Hans innehav uppgår därefter till 114.222 B-aktier. Aktien backar 5,1 procent.

Bland dagens rekommendationer har
Deutsche Bank höjt rekommendationen för Nokia till köp, från tidigare behåll. Riktkursen höjs till 7,50 euro, från tidigare 6,2 euro. Aktien är upp 2,2 procent.

Börsveckan rekommenderar köp av
Scandi Standard, Telia Sonera och Vitrolife, som handlas +1,3 procent, -0,8 procent respektive +2,7 procent.

Affärsvärldens modellportfölj
lyfter ut Teliasonera och tar i stället in Doro. Teliasonera lyfts ut då Affärsvärlden tror att ett planerat uttåg ur Eurasia kan dra ut på tiden och att priset i slutändan blir en besvikelse. Doro ökar 2,3 procent.

Fem år efter fyndet av Johan
Sverdrup är Lundin Petroleum en stukad aktie. Det konstaterar Dagens Industris börsreporter Richard Bråse och rekommenderar köp av aktien i måndagens tidning. Aktien handlas upp 0,9 procent.

Nordic Mines har nått en
överenskommelse med sina långivare och ska nu göra en eller flera nyemissioner för att återköpa skulder. Emissionerna tillför bolaget minst omkring 80 miljoner kronor och vid fulltecknande 110 miljoner. Aktien backar med 6,0 procent.

East Capital, i egenskap av East
Capital Explorers förvaltare ska se över upplägget mellan de båda bolagen. Aktien är oförändrad.

Bravida har meddelat planer på att
börsnoteras under fjärde kvartalet i år.

Marknadsnotiser tagna klockan 13:47

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

470    

+0,7    

+3,2

OMX Stockholm 30           

1.463    

+0,7    

-0,1

SIX Return index             

880    

+0,7   

+6,5

SIX Sverige cykliskt 15      

395    

+0,2    

-0,8

SIX Sverige defensivt 15     

501    

+1,2   

+11,4

SIX Volatilitetsindex       

24,8    

-2,6   

+58,9

SIX Finans                   

686    

+0,9   

+5,5

SIX Hälsovård                

401    

+1,9    

+8,3

SIX Industri                 

553    

+0,3    

+1,4

SIX IT                       

150    

+1,4    

+31,2

SIX Konsumentvaror         

1.362    

+1,0    

+5,6

SIX Råvaror                 

270    

+0,5    

-7,1

SIX Telekommunikation        

271    

-0,1   

-10,8

SIX Tjänster               

1.205    

+0,9   

+18,8

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.