Bolagen som agerar draglok i börsrekylen

Kurserna på Stockholmsbörsen öppnar i positivt territorium på tisdagen, efter att det grekiska dramat agerat sänke på omvärldsbörserna ytterligare en gång under måndagen. Bankerna, som hade en tuff veckoinledning på måndagen, agerar draglok.

SIX Generalindex var klockan 10.00
upp 0,8 procent till 487 medan OMXS30-index ökade 0,9 procent till 1.540. Omsättningen var 1,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 2,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Tisdagen utgör dag nummer två
efter att de grekiska väljarna i en folkomröstning avslagit de villkor som presenterats från de internationella långivarna. Europeiska ledarna har trots vad som sades inför omröstningen uttryckt en vilja att återvända till förhandlingsbordet med Grekland.

En eventuell överenskommelse är dock
inte att vänta förrän senare i veckan, om man får tro EU-kommissionens ordförande, Jean-Claude Juncker. Inför Europaparlamentet sade han under tisdagsmorgonen att dagens möten för euroländerna inte kommer resultera i en färdig lösning kring Grekland eftersom det hade varit för enkelt. Han uppmanade också den grekiska regeringen att förklara hur den tänker, och betonade samtidigt att EU-kommissionen är beredd att fortsätta arbetet och att greker och européer kan lita på EU-kommissionen.

Samtidigt har ECB-ledamoten Ewald
Nowotny sagt att om Grekland missar sin nästa betalningsdeadline den 20 juli, kommer ECB vara tvingat att dra in den nödlikviditet som man tillhandahållit de grekiska bankerna. Under tisdagen möts såväl euroländernas finansministrar som euroländernas stats- och regeringschefer för att diskutera Grekland.

På Stockholmsbörsen är det
bankerna som går starkast under tisdagen, efter att desamma haft en tung utveckling på måndagen. Deutsche Bank har höjt rekommendationen för såväl Handelsbanken som Swedbank från behåll till köp och aktierna steg med 2,5 respektive 1,5 procent. Även Nordea avancerade med 1,7 procent.

Även Electrolux har åtnjutit en
höjd rekommendation, denna från Danske Bank som uppgraderat aktien till avvakta från sälj samt skruvat upp riktkursen med tio kronor till 244 kronor. Aktien ökade 1,2 procent.

Annars i morgonens svenska
nyhetsflöde har Oasmia meddelat att bolaget ansökt om sekundärnotering på den amerikanska Nasdaq-börsen. Under juli månad kommer bolaget att göra en roadshow för potentiella investerare. Oasmia har också meddelat att bolaget startar upp ett försäljningsbolag i USA. Aktien steg 4 procent.

Vidare har byggvarubolaget Byggmax
under morgonen meddelat en så kallad positiv vinstvarning. Nettoresultatet steg preliminärt med 37 procent till 97 miljoner kronor och omsättningen ökade med 14 procent. Resterande siffror släpps med delårsrapporten den 15 juli. Aktien rusade med nära 10 procent.

Några regelrätta kvartalsrapporter
har också trillat in under morgonen. Pc-försäljaren Dustin redovisat en justerad ebita-vinst på 82 miljoner kronor för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2014/2015, vilket är i linje med samma kvartal i fjol. Bolaget redovisade samtidigt en liten omsättningstillväxt och något högre bruttomarginal. Aktien tappade 2,8 procent.

Vindkraftsprojektören Eolus Vind
redovisade en kraftigt ökad omsättning och vinst under dess tredje kvartal. Under perioden har de sista 10 vindkraftverken överförts till Ewz, som kommer sälja vidare elen till Google. Samtliga 29 kraftverk har nu överlämnats och nära en kvarts miljard har beslutats att skiftas ut till Eolus aktieägare. Bolaget har kommunicerat att det ska vara försiktigt med nya projekt och istället fokusera på att färdigställa pågående projekt under återstoden av det brutna räkenskapsåret. Aktien minskade 1,0 procent.

IFS har förvärvat nederländska
VisionWaves med 30 anställda och en omsättning på 4,9 miljoner euro, knappt 46 miljoner kronor. Aktien var oförändrad efter en timmes handel.

Marknadsnoteringar klockan 10.00

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

487    

+0,8    

+6,8

OMX Stockholm 30             

1540    

+0,9    

+5,2

SIX Return index             

911    

+0,8   

+10,2

SIX Sverige cykliskt 15      

445    

+0,5   

+11,7

SIX Sverige defensivt 15     

498    

+1,0   

+10,7

SIX Volatilitetsindex       

22,2    

-4,8   

+42,5

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.