Bokslut över Fingerprint: ”Ont i magen”

Ett kursras på 99% och en nyemission - igen. Sveriges första "meme-aktie" gjorde en gång i tiden anställda och aktieägare till mångmiljonärer, men har nått absoluta botten. "Ett riktigt fiasko", säger Fingerprintprofilen "Crowhater" till Afv.
Bokslut över Fingerprint: ”Ont i magen” - fingerprint
Foto: Erik Simander / TT

“Det är ett riktigt fiasko. Vad kan man säga mer? Men jag vill inte ge upp,” säger en profilerad aktieägare som inte vill framträda med sitt riktiga namn.

Även om han gjorde det skulle få känna igen namnet. I sagan om Fingerprint Card (FPC) är han ändå främst känd under sitt alias: “Crowhater“.

“Jag hade kunnat skita i det här. Men bolaget är för bra för att gå under. Tekniken är världsbäst”, säger Crowhater till Afv.

För ett antal år sen var han en av de tio största ägarna, och hade aktier värda över 200 Mkr. Idag är innehavet betydligt mindre.

“Jag ska inte klaga”

“Jag har förlorat väldigt mycket i värde, det har jag. Men jag ska inte klaga. Jag har säkrat upp och köpt fastigheter och skog under resans gång. Men jag har ändå ont i magen. För jag vet att det är så många som har förlorat så mycket pengar. Folk som har skulder. Pensionärer som har förlorat alla sina livsbesparingar”.

Det fanns en tid när det västsvenska teknikbolaget Fingerprint Card var småspararnas favoritbolag och aktien den hetaste på börsen. Efter många års ökenvandring kom det stora genombrottet i spåren av att Apple bestämde sig för att använda fingeravtryckssensorer i sina mobiler 2012.

Aktien lyfter och varning viftas bort

2015 var året då aktien fullkomligt exploderade och rusade med hela 1000 %. Börsvärdet gick från 2 till 37 miljarder kronor på ett år. Enligt Bloomberg gjorde det bolaget till den bästa aktien i hela Europa och näst bäst i hela världen. Året därpå var Fingerprint-aktien det mest omsatta på Stockholmsbörsen, enstaka dagar den mest omsatta i hela Europa. Det säger något om hajpen kring bolaget.

På den tiden ville alla ha Fingerprints sensorer. Efterfrågan var galen och bolaget gick för högvarv. Bolaget klassades som ett av Europas snabbast växande bolag vad gäller intäkter. Att bolaget slog många rekord är det få som idag kan säga emot. Och det finns få ingredienser som saknas i Fingerprints rafflande historia som likväl hade kunnat vara en finansthriller på en streamingtjänst.

Från 4000 till 0

”The sky is the limit”, i alla fall om man fick tro FPC storägare Johan Carlström som sin vana trogen twittrade att börsvärdet på FPC skulle vara 262 miljarder kronor år 2020. En aktiekurs på omkring 4000 kr per aktie. Den kommer visa sig landa ganska långt ifrån den prognosen. Det mesta av börsvärdet har i stället gått förlorat.

Mycket av det som sägs av och runt Fingerprint skulle ha behövts tas med en nypa salt. En av de få som under hypen varnade för bolaget, en telekomanalytikern Per LindbergABG Sundal Collier, hånades för sina säljrekommendationer. Knappt hann analysen komma ut innan både Carlström och hans vakthundar på Twitter gick till attack. Lindberg jämförde Fingerprint-aktien med ett casino.

Carlström går till attack

Inte blev det direkt bättre när Carlström anklagades för att systematiskt ha handlat på insiderinformation. Något som Carlström givetvis förnekade.

Carlström polisanmälde personalen på Ekobrott för att ha läckt information om tillslaget mot honom i syfte att själva kunna tjäna pengar på aktie-pressen.

Även enskilda journalister fick utstå spott och spä. Carlström har genom åren använt Twitter (numera X) som sin egen kanal. Många gånger till bolagets stora förtret. Han skrev det han tyckte och tänkte.

Rekord i insiderdömda

Rättegången mot Johan Carlström blev en utdragen historia när den sköts upp gång efter annan. Men till slut föll domen mot den tidigare VD:n och storägaren. Han fälldes i både tingsrätten och Svea Hovrätt. Straffet blev 1,5 års fängelse för grovt insiderbrott under 2013 och 2014. Samtidigt förverkades 3,7 Mkr. Därmed dömdes han för fem av de sju åtalade insiderbrotten. Men han slapp näringsförbud, vilket åklagaren hade yrkat.

Men insidermålet mot den tidigare VD:n var inte det enda. Jakten på snabba klipp har genomsyrat handeln i FPC. Aktie-explosionen födde ett pengabegär som blev svårt att mätta. Ett rekordstort antal insideråtal och domar har kantat bolagsresan.

Sen toppkursen 2015 har Fingerprint-aktien kollapsat och nedgången är 99%.

Utspelade sig på Twitter (X)

Men en del av aktieägarna minns säkert fortfarande när fingeravtryckläsare i allmänhet och Fingerprint Cards i synnerhet tapetserade affärspressen. Profilerade aktieägare under alias som “Crowhater” och “Smartcard” bombarderade Twitter (numera X) med sina haussade inlägg kring FPC förträfflighet.

På så sätt blev FPC Sveriges kanske första “meme-aktie”. Ett begrepp som har kommit att användas på aktier vars kurs kraftigt påverkas av aktivitet på sociala medier.

Inget bolag var i närheten av att väcka så mycket känslor. Bolaget var det första i sitt slag där storägare och småspararnas twitterinlägg på nätet avlöste varann i en aldrig sinande ström.

“Crowhater” som fortfarande är aktiv på X riktar numera udden mot den tidigare VD:n och storägaren Johan Carlström.

“Jag vet att många investerat på vad jag hoppats och trott på. Men jag kan inte stå till svars för att någon har ett stort ego ( läs: Johan Carlström red.anm.) och föredrar lojala lakejer istället för kompetens”, säger “Crowhater” till Afv och fortsätter.

“Trots att Johan sitter i fängelse och vet att han ligger bakom förfallet i bolaget så fortsätter han att styra.”

Tidigare VD:n och storägaren Johan Carlström. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /SvD/TT

Själv dömd

Idag för Fingerprint en tynande tillvaro. Och det är svårt att prata med “Crowhater” utan att ta upp att han själv är dömd för försök till kursmanipulation i Fingerprint.

“Jag mådde så dåligt efter domen. Jag tjänade inte en krona. Och jag hävdar fortfarande att jag hade all rätt att gå ut och se vad jag kunde få betalt. Men jag orkade inte ta det vidare”, säger han till Afv.

Nya pengar har inte fått bolaget på banan

I dagarna blev villkoren för ännu en nyemission i FPC kända. Teckningskursen är 1 öre per aktie. På så sätt hoppas bolaget få in 160 Mkr. För aktieägarna är det ännu en kalldusch. Utspädningen för aktieägare som inte deltar i emissionen blir 81%. Det här är bara en i raden av alla emissioner genom åren.

I somras misslyckades bolaget med att ta in 312 Mkr i en företrädesemission. Kanske en anledning till att teckningskursen den här gången är 89% lägre än förra gången. Men de återkommande emissionerna har av allt att döma inte hjälpt.

Kärnverksamheten har övergivits

Sin egen ambition att utrota pinkoder och lösenord har bolaget inte lyckat uppfylla. Samtidigt som biometrimarknaden har fortsatt växa har FPC i stället gått åt andra hållet.

Trots att det globalt produceras över en miljard mobiler om året har FPC idag övergivit segmentet helt. Det som under bolagets glansdagar var teknikbolagets hela kärnverksamheten.

Både kinesiska och andra aktörers kamp om volymerna har pressat priserna och kvaliteten så pass mycket att det inte längre finns något att hämta där för FPC.

Bolaget styr om affären

Hoppet står i stället till biometriska lås, betalningar och datorer. För fingeravtryck är fortfarande morgondagens bransch, tror Fingerprints VD, om än delvis i annan form. Den forna komponentleverantören verkar nu satsa på mjukvara och biometrilösningar.

”Biometrisk autentisering är en allt viktigare del av upplevelsen i bilen, och Smart Eye är en perfekt partner för detta”, sa Fingerprint Cards VD Adam Philpott i en kommentar kring det färska samarbetet där Fingerprint licensierar ut sin irisigenkänningsteknologi till Smart Eye.

“Tror på vändning”

Adam Philpott kommer från cybersäkerhetsföretaget Trellix och steg fram hösten 2023 efter att den marknadsorienterade ingenjören Christian Fredrikson hastigt lämnat och kvitterat ut maximalt avgångsvederlag. Nu jobbar Philpott för att få in pengar i den pågående emissionen för att kunna avveckla bolagets kinesiska verksamhet.

Teckningsperioden i den pågående emissionen löper ut 11 februari. Störst ägare är Avanza Pension följt av Johan Carlström och Handelsbanken Fonder.

“Crowhater” tror inte han kommer teckna.

“Jag vill se en plan först. Jag vet inte ens vad företaget ska tjäna pengar på, då går man ju inte in med kapital”, säger han till Afv.

Men i Placera Forum lever hoppet kvar, om än ganska stukat. Under rubriker som ”Tror på vändning” och ”Spännande tid framför er nu” är diskussionerna intensiva. Men en å annan har till slut också kastat in handduken.

”Varför driva verksamhet som inte har någon framtid?”

Följ erbjudande och utfallet i Emissionsguiden 

Läs mer: Tre flaggor i Fingerprints företrädesemission

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.