Bokslut: OM Gruppen – överraskande svagt
Sedan OM Gruppens bud på Londonbörsen har aktievärdet mer än halverats. Bokslutssiffrorna gjorde inget för att få upp kursen mot de nivåerna igen. Omsättningstillväxten är fortsatt hög i första hand beroende på försäljningsframgångar för börssystemen.
Det låg i marknadens förväntningar och den redovisade omsättningen på 3,2 miljarder kronor (1,9 i fjol) var nästan på pricken vad analytikerna hade räknat med.
Att vinstförväntningarna ändå hamnade snett berodde på att OM Gruppen dragit på sig större kostnader än väntat. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 815 Mkr. Det blev 743 Mkr (444 Mkr i fjol). Det är framför allt personalkostnaderna, drifts- och konsultkostnaderna som dragit iväg.
För börssystemen inom OM Technology ökade rörelseresultatet med 59 procent, rensat för reavinsten vid försäljningen av aktier i Orc Software. Rörelsemarginalen vek men den starka försäljningstillväxten kompenserade. Intäkterna var drygt 1,5 miljarder kronor.
Utsikterna för nästa år ser goda ut. Förra veckan tog OM Technology ytterligare en prestigeorder till American Stock Exchange (Amex). Ordervärdet var knappt 300 Mkr. Enligt bokslutskommunikén var det totala ordervärdet vid årsskiftet drygt 3 miljarder kronor (1,3 miljarder kronor i fjol) varav order motsvarande 1 miljard kronor ska levereras under 2001.
Från analytikerhåll har det tidigare framförts oro för Technologys marginal. De besannades i rapporten och rörelsemarginalen sjönk till 13 procent (15 procent i fjol).
Några större överraskningar inom Transactions, som till huvuddelen är beroende av handelsvolymer på OM Gruppens handelsplatser för aktier och derivat, redovisade inte OM.
I slutet av förra året aviserade konstellationen Deutsche Börse Group/Eurex planer på att utmana OM Gruppen på dess hemmaplan och dess mest lönsamma område, handel med svenska derivat (optioner och terminer). OM Gruppen har svarat med prissänkningar på i snitt 40 procent för sina aktiederivatprodukter. Den nya prislistan träder i kraft första kvartalet.
Bland analytiker finns det en oro att prissänkningarna ska slå igenom på nedersta raden. OM hoppas istället att prissänkningen ska locka aktörer som idag väljer att handla aktiederivat utanför börsen. Dessa volymer bedöms idag vara lika stora som för börshandeln med aktiederivat.
Även på aktiehandel väntar tuffare tider. Både bankerna och nätmäklarna, dock av olika skäl, meddelat planer på att starta egen aktiehandel utanför börsen.
Den allt hårdare konkurrensen som väntar syns ännu inte resultatet och Transactions fortsätter att OM Gruppens kassako. Rörelsemarginalen från tredje kvartalet bibehölls på 56 procent.
OM Gruppen upprepade att Stockholmsbörsen förlänger öppettiderna från 26 februari till klockan 20.00 på vardagar och till 17.00 på de dagar som tidigare var halvdagar.
Några signaler om hur OM Gruppen tänker agera i de europeiska börsernas strukturomvandling gav inte rapporten annat än att företagsförvärv kan ske. Någon ny börs-VD presenterades inte. Någon ny information om kostnaderna för den paneuropeiska börsen Jiway, där OM Gruppen äger 60 procent fanns inte heller med i rapporten.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.