Bloombergs analytiker: Tullkrig kan bana väg för natrium-batterier

Kina kontrollerar utvinning och förädling av litium, tullkriget medför att natriumbaserade batterier kan bli viktigare framöver. Det skriver Bloombergs analytiker Michelle Ma.
Bloombergs analytiker: Tullkrig kan bana väg för natrium-batterier - cs-nv-riksgalden (4)
Tullkrig kan medföra att efterfrågan på natriumbatterier ökar, skriver Bloomberg. Foto: TT

USA:s president Donald Trumps nya tullar på kinesiska varor kan bidra till att efterfrågan på natriumbaserade batterier växer. Det skriver Michelle Ma som är analytiker på Bloomberg.

Kina förädlar merparten av världens litium och producerar majoriteten av den grafit som används i litiumjonbatterier. Om landet slutar exportera grafit, eller om Trump-administrationen fortsätter att höja tullarna, kommer tillverkare av litiumjonbatterier påverkas.

Enligt Ma skulle natriumjonbatterier vara ett sätt att kringgå den Kina-kontrollerade försörjningskedjan. Natriumbaserade batterier använder istället hårt kol i sina elektroder. Detta material påminner om träkol och är mycket vanligare.

Säkrare, men lägre energiinnehåll

Generellt sett är natriumjonbatterier billigare att tillverka och mindre brandfarliga än litiumjonbatterier. De lagrar dock mindre energi på samma utrymme, vilket har varit en nackdel för produkter som elbilar och smartphones.

Men några av de snabbast växande områdena för energilagring, inklusive datacenter och andra industriella miljöer, är inte särskilt känsliga för batteriets volym eller vikt. Bloomberg NEF förutspår att natriumjonbatterier kommer att stå för 15% av energilagringsmarknaden år 2035, upp från cirka 1 % idag.

Växer även i Kina

Natriumjonbatterier börjar nu också spela en roll på den kinesiska elbilsmarknaden, där biltillverkare riktar in sig på konsumenter som inte har något emot kortare räckvidd om det innebär ett lägre pris.

Tekniken finns i elbilar tillverkade av Yiwei, ett dotterbolag till JAC Group som har stöd av Volkswagen. Bilarna kostar så lite som 7 000 dollar och har en räckvidd på omkring 230 kilometer.

Även kinesiska BYD har gjort betydande investeringar. Bolagets VD sade i januari i år att BYDs natriumblad-batteri kommer kunna laddas på sju minuter. Även världens största batteritillverkare CATL har satsat på natriumbaserade batterier de senaste åren.

Elektrifiering leder till “Made in China”

Kinesiska elbilar tappar mark i EU

Kinesisk batteri-investering i Eskilstuna kan stoppas

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från VECKANS FÖRETAG