Bloomberg: 12% av den gröna vätgasen i världen har köpare

Enligt BloombergNEF har endast 12% av de vätgasanläggningar som klassas som låga i koldioxidutsläpp säkrat avtal med köpare. De flesta av dessa avtal är vaga och icke-bindande, vilket gör att projekten riskerar att aldrig bli av, skriver analytikern Martin Tengler.
Bloomberg: 12% av den gröna vätgasen i världen har köpare - vindkratensgeografi (38)

Vätgasens potential som koldioxidfri energikälla har skapat stor entusiasm globalt, med planer på att bygga nästan 1 600 produktionsanläggningar från Australien till Patagonien.

Vätgas brukar kallas för grön när den framställs ur icke-fossil elektricitet såsom energi från vind, sol eller vattenkraft. Men det finns ett problem: majoriteten av dessa projekt saknar konkreta köpare.

Efterfrågan saknas i dagsläget

Martin Tengler, analytiker på BloombergNEF, skriver om den begränsade efterfrågan på grön vätgas. Endast 12% av den gröna vätgasen har säkra avtal med kunder idag som kommer använda bränslet.

“Ingen vettig projektutvecklare kommer att börja producera vätgas utan att ha en köpare för den, och ingen vettig bank kommer att låna ut pengar till en projektutvecklare utan rimlig tilltro till att någon kommer att köpa vätgasen”, säger Martin Tengler vid Bloomberg.

77% av alla planerade projekt i USA saknar än så länge kunder, i Kina har 90% av de 390 projekten än så länge ingen kund och i Europa saknar 88% av de projekten köpare.

Kunder krävs för investeringar

EU har satt ett mål att producera 10 miljoner ton grön vätgas till 2030 samtidigt som man har för avsikt att importera lika mycket vätgas. I USA har president Joe Biden allokerat 8 miljarder dollar till “vätgashubbar” där företag som vill använda bränslet kan samlokaliseras.

Laura Luce, VD för Hy Stor Energy, som signerat ett letter of intent för att leverera vätgas till SSAB:s planerade anläggning i Mississippi säger till Bloomberg:

“Det är samma sak för all storskalig utveckling inom energi. Ledningar för naturgas hade aldrig byggts om det inte funnits kunder.”

Svår omställning till vätgas

Trots att vätgas ses som en nödvändig komponent för att uppnå nettonollutsläpp, är det en dyr och komplex omställning för företag att övergå till vätgas. Produktionskostnaderna är fyra gånger högre än för vätgas framställd från naturgas. Dessutom saknas infrastrukturen för att effektivt distribuera vätgas, skriver BloombergNEF.

Den gröna vätgasen varit föremål för stora investeringar, inte minst i Norrland där satsningar på stål utan kol har gjorts inom ramen för Hybrit, som är ett gemensamt initiativ backat av VattenfallLKAB och SSAB. Även H2 Green Steel har för avsikt att göra stål med hjälp av vätgas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF