Blir Lux Börjes nästa byte?

Investor fortsätter att köpa mer aktier i Electrolux. Och det är inte alls osannolikt att Wallenberg "gör en Gambro" även i vitvarujätten och köper ut bolaget från börsen.

Argumenten från Investor vid utköpet av Gambro var att bolaget just nu passar betydligt bättre att driva utom r’ckhåll för klåfingriga institutioner och börsreglementen . Det var i och för sig ett argument som flera aktörer på aktiemarknaden sågade som rena mumbo-jumbon, inklusive näringslivsveteranen Sven Hagströmer på Affärsvärlden.se.

Men Investors pigge och färske vd Börje Ekholm har tydligt visat att han vill driva Investor in på mer av onoterade tillgångar. Det är inte så konstigt, eftersom han ägnat större delen av sin tidigare karriär åt just sådan verksamhet.

Ekholm beskrivs som en dealmaker, intresserad av att göra affärer. Efter det i och för sig inte helt gnisselfria köpet av Gambro skulle det därför förvåna om inte det räknas för fullt på nya storaffärer bakom de tunga gardinerna på Arsenalsgatan.

Investors fortsatta köp av aktier i Electrolux (en ökning från 6 till 10,8 procent av kapitalet på mindre än ett år) kan vara en signal om att vitvarujätten är ett av dessa tänkta stordåd.

Och om argumenten kring Gambros påstått behagligare liv utanför börsen ekade ganska ihåliga, passar de in desto bättre på Electrolux.

Få bolag är egentligen mer attraktiva som “case” om man trär på sig de i finanskretsar allt mer populära private equity-glasögonen:

– Electrolux har redan genomfört, och står inför en närmast oändlig ström av nya omstruktureringar där större delen av tillverkningen på sikt flyttas till lågkostnadsländer. Fabriksnedsläggningar och massuppsägningar är sådant som gör sig bäst utanför börsens strålkastare. Det visar inte minst Electrolux stora problem med högljudda fackföreningar vid stängningen av en fabrik i Tyskland nyligen.

– Electrolux har en urstark marknadsposition som världens största vitvarutillverkare.

– Electrolux har de senaste åren storsatsat på produktutveckling och marknadsföring. De närmaste åren handlar det om att skörda från de investeringarna.

– Electrolux har ymniga kassaflöden, A och O i den högbelåningskära riskkapitalbranschen. Dessutom har bolaget, liksom i fallet Gambro, redan starka finanser. Efter utdelningen av Husqvarna är Electrolux i princip skuldfritt.

– Det finns ett behov av konsolidering och strukturaffärer i vitvarubranschen. Om Electrolux ska vara med är det lättare att göra det utanför börsen.

– Det finns en tydlig exitdörr. Om inte en återkomst till börsen kan tillexempel en kinesisk tillverkare som Haier vara intresserad.

Det är därför föga förvånande att flera stora riskkapitalbolagredan tittat mycket noga på Electrolux och gjort diskreta framstötar bland storägare. Ett saftigt köttben gick dock förlorat när Electrolux delade ut Husqvarna istället för att lämna styckningen åt en ny ägare.

Det ska inte uteslutas att just hotet om uppköp bidrog till det strategivalet.

Med ett börsvärde kring 30 miljarder kronor är Electrolux nu en storleksmässigt klart hanterbar munsbit. Budvärdet på Gambro var ju närmare 40 miljarder.

Investor skulle även denna gång kunna slå armkrok med kompisarna på EQT. Men en lång radda andra riskkapitalbolag runt om i världen skulle säkert vara glada att ställa upp.

Investor har ju också liksom i fallet Gambro den stora fördelen att dels redan kunna allt om Electrolux och redan sitta tryggt i huvudägarsätet.

Om ett utköp blir av återstår förstås att se.

Men jag är beredd att sätta en slant på att Electrolux dagar som börsbolag är räknade.

Fast räkna med en ny och ännu kraftigare våg av debatt kring Wallenbergs metoder om och när budet på Electrolux kommer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.