Blickar mot framtiden
KÖP Ögonstyrningsbolaget Tobii har haft några svängiga år på aktiemarknaden. Utmaningen för aktiemarknaden är att bedöma potentialen i Tobii:s teknik inom eyetracking och förutsättningarna för de olika affärsområdena.
Det största affärsområdet Tobii Dynavox utgör drygt 60 procent av omsättningen och presterar en rörelsemarginal kring 10 procent. Affärsområde nummer två, Tobii Pro, säljer ögonstyrningshårdvaror och analytiska programvaror till företag och forskare som undersöker mänskligt beteende. Även detta affärsområde ligger kring 10 procent rörelsemarginal och är i en stark tillväxttrend.
Återstår Tobii Tech, i dagsläget det minsta affärsområdet, som utgör 11 procent av bolagets omsättning, men åsätts störst potential av aktiemarknaden. Tech jobbar mot OEM-marknaden och siktar på att bli den största leverantören av ögonstyrningsteknologi för integration i högvolymsprodukter som till exempel speldatorer, virtual reality (VR) och smartphones.
Tech har tecknat flera strategiska avtal, bland annat med Microsoft och Qualcom, och är i tidig utrullningsfas. I förra veckan tecknades en genombrottsorder med en stor icke namngiven tillverkare av VR-headsets. Vd Henrik Eskilsson uppger att intäkterna i den affären är ganska modesta under 2019 men blir mer betydande under 2020 och 2021.
I nuläget är förlusttakten inom Tech hög och första halvårets rörelseförlust på 149 miljoner kronor täcks inte på långa vägar upp av de övriga två affärsområdena som bidrar med 52 miljoner kronor för samma period.
Tobii kommunicerar att Tech:s kostnadsbas under andra halvåret 2018 kommer att ligga ungefär på samma nivå som den gjorde under andra kvartalet. Likaså att Tech ska nå lönsamhet under 2021. Dit är det dock flera år. För aktievärderingen är det viktigt med ytterligare order från några av de framträdande tillverkarna, gärna inom fler tillämpningsområden än headset, för att bekräfta potentialen.
Försäljningstrenden är stark i Pro och Dynavox, där den senare dessutom lyfts ytterligare av förvärvet av Sandbox i augusti. En relativt försiktig värdering av Dynavox och Pro samt justerat för nettokassan ger att Tech värderas till drygt 800 miljoner kronor. Det är lågt för den världsledande positionen inom eyetracking och det faktum att bolaget har flest patent i världen inom området. Bolaget är därför rimligen även en het uppköpskandidat. Risken är hög liksom potentialen, Affärsvärlden rekommenderar köp.
Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus
Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se
!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.