Blechers favoritaktie – Så gick det efter köpråden

Simon Blecher, som förvaltar Carnegie Sverigefond, har haft en stor förkärlek för Volvo-aktien de senaste åren. Affärsvärlden har sammanställt hans Volvo-rekommendationer och hur aktien utvecklats därefter.

Simon Blecher utsågs till Sveriges bästa ekonomijournalist 2006 och så sent som för två år sedan utsågs han till Årets Stjärnförvaltare av Morningstar och Dagens Industri.

Den ansedda förvaltaren fick också rätt när han spådde utvecklingen på börsen 2015.

“Jag tror att börsen stiger 7-8 procent i år. Stiger den mer får man bli lite glatt överraskad istället”, sade Simon Blecher under en telefonkonferens i slutet av januari i fjol.

Stockholmsbörsen slutade året 6,7 procent upp.

Simon Blecher varnade också för gruv- och stålbranschen börsåret 2015 vilket också visade sig vara korrekt. Aktiefavoriten inför börsåret i fjol – fordonstillverkaren Volvo – utvecklades starkt under våren för att sedan falla kraftigt.

När Simon Blecher uttalar sig om köpvärda svenska börsbolag nämns ofta Volvo som en kär kandidat. Tyvärr har kärleken ofta varit obesvarad – sett till aktiekursen.

– Finns väl ingenting att kommentera utan det bevisar väl att vi är långsiktiga och konsekventa, skriver Simon Blecher i ett mejl till Affärsvärlden.

Affärsvärlden har sammanställt de senaste årens artiklar där Carnegie-förvaltaren talat gott om den svenska fordonsjätten – och hur aktien därefter har utvecklats. I bilden här ovan syns också grafen över Volvos kursutveckling sedan tre år tillbaka.

Simon Blecher tipsar om Volvo

2013-05-22: Artikel i Affärsvärlden. Aktien står vid tidpunkten i 98 kr. Den når sin topp på drygt 103 kronor 20 september och faller sedan ner till 81 kronor den 1 november.

“Volvo är lågt värderat. De omsätter 300 miljarder kronor per år och ska kunna tjäna 25-30 miljarder när de får ordning på verksamheten. Just nu pågår mycket arbete internt och Volvo går dåligt, men det finns en enorm potential.”

 

2014-05-06: Artikel från nyhetsbyrån Six. Aktien står vid tidpunkten i 109 kronor. Aktien faller sedan till strax under 76 kronor den 28 september. Aktien rekylerar därefter upp till cirka 94 kronor den 6 november för att därefter falla igen.

“Såväl Sandvik som Volvo levererade starka siffror och får nu en ny ordförande respektive vd och därmed har den långa resan mot omvärderingen påbörjats.”

 

2014-11-19: Artikel i Affärsvärlden. Aktien står vid tidpunkten i 84 kronor. Den når sin topp i slutet av april året därpå på drygt 120 kronor. Därefter faller kursen tillbaka till strax under 78 kronor i september.

“Man kanske ska titta på lite verkstad i stället som har gått dåligt i flera år. Med den här valutakursen kanske verkstadssektorn faktiskt ökar vinsten nästa år. Defensiva aktier som Astra Zeneca, Ica, Axfood och SCA har värderats upp kraftigt och kanske heter börsens billigaste bolag nu Sandvik och Volvo.”

 

2015-08-12: Artikel i Dagens Industri. Aktien står vid tidpunkten i strax under 100 kronor. Aktien faller sedan till strax under 76 kronor den 28 september. Aktien rekylerar därefter upp till cirka 94 kronor den 6 november för att därefter falla igen.

“Men det kommer ta tid. Inom tre till fem år kommer Volvo och Sandvik bli fantastiska investeringar, och 2020 kommer skillnaden inte längre vara stor mellan konkurrenterna Sandvik och Atlas Copco samt Volvo och Scania”

 

2015-10-22: Artikel i Privata Affärer. Aktien står vid tidpunkten för rekommendationen i 84,50 kronor (14 oktober). Aktien stiger till närmare 94 kronor den 6 november och faller därefter igen.

Det är inte första gången jag rekommenderar Volvo. Men potentialen är för stor för att ignorera. Aktien har inte rört sig i år, trots fina siffror, vd-byte och eventuella strukturaffärer. Visst drabbas de av Kina, men mindre än man tror och de handlas nu till 12 gånger årets vinst, vilket är betydligt lägre än börsen. Om nye vd:n särnoterar anläggningsmaskinerna är uppsidan betydande. Köp med långsiktig målkurs 115 kr.

 

2015-11-04: Egna hemsidan. Aktien står vid tidpunkten i närmare 93 kronor. Den stiger till strax under 94 kronor två dagar senare. Därefter den börjar falla. I skrivande stund (klockan 11.00, 7 januari) är aktien nere i strax under 73 kronor.

“Vi gissar att årets vinst före skatt blir 22-23 miljarder kronor och då talar vi om ett företag som har ett börsvärde kring 180 miljarder kronor. Tror man inte världen går under nästa år bör kursen leta sig upp över 100 kronor igen”

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group