Blankarna kastar sig över Nibe: ”Aktien är optiskt dyr”

Blankningen i Nibe har klättrat till nya rekord under sommaren. Just nu är över 10% av aktierna kortade. ”Men blankarna har fel - och det har de ju ofta", säger Pareto-analytikern Anders Roslund.
För Afv delar han och Nordea-analytikern Carl Ragnerstam nu sin syn på:
✓ Blankarnas argument: ”Hedgefonder spekulerar i prisfall på cirka 20%”
✓ Den viktigaste läsningen i kommande Q2-rapporten
✓ Varför Nibe är en långsiktig vinnare: "Blir svårt för nya aktörer"
Blankarna kastar sig över Nibe: ”Aktien är optiskt dyr” - nibes
Från vänster: Nibes VD Gerteric Lindquist, Nordeas analytiker Carl Ragnerstam och Paretos analytiker Anders Roslund.

För ett och ett halvt år sedan var Nibes VD Gerteric Lindquist positiv. Efterfrågan på värmepumpar var god. Bland annat i spåren av höga gaspriser och statliga subventioner. Incitamenten att byta ut gas- och oljepannor var många.

Så positivt blev det inte. Sedan dess har Nibe-aktiens värde mer än halverats.

Bovarna i dramat

Vändningen kom under fjolårets sista kvartal. Rubricerat, av Nibe själva, som en “tydlig avmattning” i efterfrågan. Räntehöjningar, minskad nyproduktion av bostäder och sjunkande energipriser var bovarna i dramat.

“Med återigen låga gaspriser finns det inte riktigt ekonomiskt skäl för privatpersoner att byta till värmepumpar. Antingen behövs större statliga subventioner. Eller att priset på olja och gas höjs. Det borde man göra men den politiska viljan att göra det finns inte i Europa idag”, säger Paretos analytiker Anders Roslund till Afv.

Anders Roslund är analytiker på Pareto. Foto: Pareto.

Första kvartalet i år var även det svagt för Nibe. Aningen uppmuntrande ord från bolaget om att en förbättring i efterfrågan väntas under andra halvan av året ingöt dock viss optimism bland investerare.

Lageravvecklingen i fokus

10 000-kronorsfrågan har den senaste tiden varit när avvecklingen av installatörernas lager är över och nya beställningar trillar in. När Nibe i mitten av augusti bekänner färg för det andra kvartalet kommer det också att vara i fokus för marknaden, konstaterar Nordeas analytiker Carl Ragnerstam.

“Vi vill se att lagerna bottnat ut”, säger Ragnerstam till Afv som har köprekommendation på Nibe med riktkursen 87 kr.

“Lageravvecklingen. Det är det absolut viktigaste för Nibe just nu. Att slutefterfrågan i Europa kommer tillbaka”, säger Anders Roslund på Pareto, som har en köprekommendation med riktkursen 70 kr för värmepumpsbolaget.

Tidigare i somras gjordes en undersökning med över 500 svenska värmepumpsinstallatörer om lagersituationen. Slutsatsen var att lagerna såg ut att minska långsammare än marknaden i stort räknat med.

“Det har inte hänt så mycket på marknaden sedan dess. En del data har kommit in för diverse marknader och som fortsätter visa på kortsiktiga utmaningar. Sommaren är också lågsäsong för värmepumpar”, säger Ragnerstam.

Enligt Svenska Kyl & Värmepumpföreningen krympte marknaden för värmepumpar med 50% under det andra kvartalet i år på hemmaplan. En liknande minskning syns även ute i Europa.

“Nibe hävdar att leveranserna är ner 50% i Europa, men tittar man på installatörerna ses snarare en nedgång om cirka 25%. Egentligen är det installatörerna som vet exakt hur många värmepumpar som installeras”, säger Pareto-analytikern.

Nyligen bekräftade Nibes italienska konkurrent Ariston det rådande, dämpade efterfrågeläget genom att gå ut med en vinstvarning för det andra kvartalet. Bland annat på grund av en märkbart försämrad marknad. Samtidigt flaggade Ariston för minskade intäkter på årsbasis och prognosen för marginalen skruvades ned ordentligt.

Analytikernas rekommendationer på Nibe

Rekommendation Antal analytiker
Köp 3
Neutral 5
Sälj 5

Källa: Factset

Blankarna flockas

Parallellt med kursfallet i Nibe det senaste året har andelen blankat kapital successivt ökat och har gång på gång letat sig upp på nya rekordnivåer, enligt Holdings. Under sommarmånaderna har de korta positionerna ökat en hel del, från 6% i maj till dagens dryga 10%.

Vad ligger bakom den branta ökningen av blankare i Nibe?

“Det är extremt oklart hur Nibe, och värmepumpsmarknaden, kommer att utvecklas det kommande året. Jag tillhör dem som tror på bottenkänning nu. De som har en negativ syn tycker nog att även om värmepumpsmarknaden förblir oförändrat svag under längre tid så är aktien dyr. Om vi får se en fortsatt tuff marknad i inte bara några kvartal till, utan kanske ett år, så ska aktien ner mer enligt blankarna”, säger Anders Roslund.

Carl Ragnerstam menar att det finns en kortsiktig och en långsiktig blankningsidé.

“Den kortsiktiga är att vinsttillväxten i Nibe kommer att vara utmanande under en längre period än man tidigare trott”, säger han och fortsätter:

“Den långsiktiga är att det kommit in mycket ny kapacitet i marknaden (nya aktörer red. anm), samtidigt som efterfrågan inte alls har varit där den helst skulle. Diverse regeringar, så som den tyska, ville till en början säkra massa kapacitet och införde subventioner. Egentligen utlovades en marknad som inte ännu blivit som tänkt, det blev överkapacitet.”

15 mest blankade svenska aktierna

Aktie Total andel blankat kapital Anonymt Publikt Värde (Mkr)
SBB 13,7% 6,8% 6,9% 1 523
Scandic Hotels 12,8% 3,9% 9,0% 1 703
JM 10,8% 4,3% 6,6% 1 461
Elekta 10,7% 7,9% 2,9% 2 790
Nibe 10,2% 5,9% 4,3% 9 794
Electrolux 8,7% 6,7% 2,1% 2 388
Securitas 8,5% 4,6% 3,9% 5 600
Intrum 8,3% 3,3% 5,1% 426
Embracer 8,3% 4,1% 4,2% 3 078
Sinch 8,1% 4,9% 3,2% 1 978
Hexatronic 7,9% 5,4% 2,5% 1 052
Truecaller 7,7% 2,2% 5,5% 924
Mips 7,2% 3,8% 3,4% 1 029
Avanza 6,9% 3,1% 3,8% 2 621
Powercell 6,90% 4,3% 2,6% 92
Källa: Holdings 

Tyskland har sedan början av året infört nya subventioner vilka har varit “bökiga att ansöka om” och tillsammans med en osäkerhet hos konsumenterna vilken uppvärmningslösning som man bör investera i har detta delvis lett till en något långsam ansökningstakt, berättar Carl Ragnerstam.

“Med det sagt är det nya programmet högst fördelaktigt för konsumenten och bör således långsiktigt vara en god marknadsdrivare”, säger Nordea-analytikern.

Carl Ragnerstam är analytiker på Nordea.

Vilka faktorer tror du blankarna tar fasta på?

“Nibe prickar många blankningsboxar. Aktien är fortsatt optiskt dyr. Den långsiktiga prisbilden på värmepumpmarknaden är också flitigt diskuterad”, säger Carl Ragnerstam och fortsätter:

“Grovt räknat behövs en procents prisnedgång kompenseras med cirka 3-4% volymuppgång för att kompensera på rörelseresultatsnivå. Några hedgefonder spekulerar i prisfall på cirka 20% på värmepumpar – det är rätt mycket volym som krävs i det läget för att behålla marginalerna. Det här är förstås väldigt spekulativt och högst osannolikt i vår vy.”

Carl Ragnerstam lyfter också att en trolig orsak bakom blankningsrusningen den senaste tiden är att analytikernas förväntningar ligger för högt.

“Blankarna har ofta fel”

Anders Roslund menar att blankarna enbart tagit fasta på värderingen i Nibe.

“De tar oftast inte position baserat på mjuka värden, så som missförtroende för ledningen eller dylikt. Utan det handlar till 100% om värderingen av bolaget. Men blankarna har fel – och det har de ju ofta”, säger Roslund som inte oroas av den senaste tidens branta ökning av andelen blankat kapital i värmepumpstillverkaren.

“Jag är mer orolig för att den kortsiktiga trenden skulle gå åt fel håll, att efterfrågan inte kommer tillbaka. Men jag tror vi är på väg åt rätt håll. Värmepumpslagerna torkar nog upp snart.”

Carl Ragnerstam känner sig “ganska lugn”.

“Hedgefonderna är förstås väldigt pålästa. Men de har gått fel många gånger tidigare. Jag lägger ingen större vikt på faktumet att blankningarna ökar”, säger Ragnerstam.

Förväntningarna på rapporten

Hur ser dina förväntningar ut på Q2-rapporten?

“Den blir marginellt bättre än Q1:an. Det bottnar nog nu. Omstruktureringsprogramen har börjat ta fart men vi får nog se en ordentlig förbättring framåt nästa halvår. Mycket kommer att handla om hur Nibe väljer att kommunicera om framtida tillväxt”, tror Paretos Anders Roslund.

“Det blir ett utmanande kvartal, både organiskt som vinstmässigt. Ingen större effekt från omstruktureringsprogramet kommer synas än. Vi är inte köpare just inför denna rapport, för konsensus ligger för högt”, säger Carl Ragnerstam.

På lång sikt är dock Ragnerstam övertygad om att Nibe är en vinnare. Värmepumpsmarknaden kommer konsolideras, tror han, och befintliga aktörer som Nibe kommer vara i fronten.

“Nya aktörer kommer att ha det svårt.”

“Tillväxten kommer tillbaka i värmepumpsmarknaden så småningom. Det är jag övertygad om”, säger Anders Roslund.

Läs även:

Nibe: Uppumpade lagernivåer

Afv-analytikerna listar 8 spännande aktier för andra halvåret – Nibe och norsk doldis tar plats

Hedgefondförvaltaren: ”Evolution är för billigt och Nibes nedgång välförtjänt”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF
Annons från AMF