Mardrömsscenariot får SBB-blankarna att fly: ”Vill straffa sina fiender”

Det kan bli trångt i utgången för blankarna när SBB kapar loss bostadsportföljen. Efter Batljans drag har många blankare tvingats på reträtt och stängt sina positioner. Resultatet? En rejäl kursrusning i SBB de senaste dagarna.
Mardrömsscenariot får SBB-blankarna att fly: ”Vill straffa sina fiender” - batljan-med-graf
Montage av Afv. Foto: Stina Stjernkvist/TT

SBB:s aktiekurs har rusat de senaste dagarna. Under torsdagen den 27 oktober kom SBB med sin niomånadersrapport samt nyheten att SBB vill knoppa av en stor andel av sin bostadsportfölj och dela ut till aktieägarna. SBB:s aktie är upp 36% sedan dess och det torde inte bero på niomånadersrapporten eftersom den i övrigt inte bjöd på några överraskningar.

Istället är sannolikt beslutet att knoppa av ett nytt initialt onoterat bostadsbolag det som givit SBB-aktien skjuts uppåt. Orsaken, som Afv flaggade för direkt efter nyheten, är att avknoppningen ställer till det rejält för alla de hedgefonder som blankat aktier i SBB. Draget att knoppa av ett nytt bolag som dessutom vara kommer onoterat under en period kan leda till en så kallad ”short squeeze”, alltså ett rally där blankare (shorts) kläms till att tvingas köpa aktier.

Följande två handelsdagar rusade SBB:s aktiekurs med nästan 30%.

Höstens toppmätning i andelen blankat kapital inträffade bara några dagar innan SBB presenterade den kommande bostadsavknoppningen. Då uppgick blankningen till 16,32% av kapitalet enligt Holdings. Dagen innan avknoppningsnyheten låg blankningen på 15,90%. Den färskaste siffran, alltså en vecka senare, är nere på 13,49% .

Den Londonbaserade hedgefonden Kintbury Capital LLP var fram till i tisdags en av de fem största blankarna i SBB, men nu har de trillat ur topplistan. Hedgefonden syns inte längre i den publika blankningslistan, vilket innebär att positionen understiger 0,5% av kapitalet. I juni hade Kintbury blankat 1,25% av kapitalet, i måndags låg det på 0,59%. Nu har de alltså minskat och trillar ur den publika listan.

Afv har varit i kontakt med Kintbury Capital som säger att de inte medverkar i media.

Mardrömsliknande scenario

Anledningen till att blankarna vill stänga sina korta positioner är att de skulle kunna hamna i ett mardrömsliknande scenario efter Ilija Batljans drag.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger att en avknoppning kan jämställas med en utdelning. Och eftersom utdelning alltid ska betalas till utlånaren av aktierna blir blankaren skyldig att lämna tillbaka en vanlig SBB-aktie och en i det avknoppade bolaget till långivaren.

”I princip innebär det att blankaren erhåller en kort position även i det nya bolaget när det noteras”, säger Frida Bratt.

Ungefär som att låna en godispåse av någon och sedan ge tillbaka en snarlik påse sånär som på alla hallonbåtar. Det går inte för sig. Hallonbåtar måste köpas innan godispåsen kan återlämnas.

Kruxet i den här historien är att det kommer att uppstå ett glapp mellan utdelningen av bostadsportföljen till dess att den noteras. Bostadsavknoppningen kommer att delas ut till aktieägarna i december 2022, och noteras ”så snart som möjligt” men senast i februari 2023.

Peter Benson, chefredaktör på Affärsvärlden.
Peter Benson, chefredaktör på Affärsvärlden.

“Två, tre månader låter inte så långt men för en blankare är det en evighet och därmed väldigt riskabelt. Om de tvingas eller helt enkelt vill stänga positionen i mellantiden och inte kan köpa den onoterade bostadsaktien till vettiga villkor så sitter blankaren verkligen på pottkanten”, säger Peter Benson, Afv:s chefredaktör som nyligen skrivit mycket om SBB.

“Det kan också bli självuppfyllande. Vetskapen om att andra kan tvingas stänga gör att fler rör sig mot utgången vilket i sin tur ökar stressen i flocken så att det lätt blir panik vid utgången.”

Om utlånaren kräver tillbaka sina aktier under mellanperioden innan avknoppningen noteras, och blankarna har svårt att få tag i onoterade avknoppningsaktier, skulle det kunna leda till en vidrig short squeeze.

Om grossisterna slutar leverera hallonbåtar till mataffärerna under ett par månaders tid samtidigt som ägaren till godispåsen kräver tillbaka godispåsen blir det ett väldigt jobbigt läge. För i den måste hallonbåtarna vara med.

Hur snabbt utlånarna kan kräva tillbaka sina aktier är en viktig parameter för hur illa sitsen för blankarna skulle kunna bli. Och det ser inte muntert ut för blankarna.

”Huvudprincipen är att lånet kan sägas upp när som helst, med bara några dagars uppsägningstid. Sedan kan naturligtvis en utlånare och en blankare om de vill komma överens om något annat sinsemellan”, säger Frida Bratt.

Ett sätt att undvika att hamna i ett sådant scenario är alltså att stänga de korta positionerna innan avknoppningen.

Blankningen minskar och kursen rusar.

Straffa sina fiender

Ilija Batljan har gång på gång vädrat sitt missnöje mot blankarna i allmänhet och Viceroy i synnerhet under året. I februari släppte Viceroy en rapport med flera anklagelser mot SBB.

”Det här handlar om kriminella personer som har konspirerat för att råna svenska småsparare och vi kommer att komma med svar på detta”, sa Ilija Batljan till Nyhetsbyrån Direkt angående rapporten.

SBB släppte kort därefter ett pressmeddelande där de bemötte Viceroys anklagelser och specificerade vad de tyckte var fel i Viceroys rapport.

”Det här är ingen lek, utan handlar om väldigt organiserad verksamhet som verkar innehålla kriminella inslag. Det kan uppfattas som ett professionellt sätt att manipulera kursen för egen vinning”, har Ilija Batljan tidigare sagt till Fastighetsnytt.

Han sa även till tidningen att han nästa gång är ”beredd att försvara mig och lägga 200 miljoner kronor på jurister och konsulter i USA”.

Afv har frågat Ilija Batljan om det faktum att SBB:s drag kan sätta blankarna i en problematisk sits, men VD:n är fåordig.

”Jag har inte funderat på detta”, svarar Ilija Batljan i ett mejl.

Afv har även bett Ilija Batljan om en kommentar på kursrallyt och blankarnas minskade positioner, men han har inte återkommit.

Är avknoppningen ett medvetet försök att röka ut blankarna?

“Jag är ganska övertygad om det. Idén kanske började med andra motiv men längs vägen är det självklart att någon har sett den här vinkeln. Och Ilija Batljan verkar ju minst sagt engagerad i att straffa sina fiender så den onoterade perioden har nästan helt säkert gjorts extra lång av det skälet”, säger Peter Benson.

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.

Enligt Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, pågår internationellt arbete med att ta fram direktiv, eftersom många vill undvika den här typen av situationer på aktiemarknaden generellt.

”På global nivå försöker man lösa så att det ska gå att ligga kort över de flesta företagshändelser, oavsett om det är utdelning, split, särnotering, avknoppning eller annat. Man försöker lösa så att den här typen av händelser inte ska bli stökiga”, säger Nicklas Andersson.

Han menar att man internationellt är har kommit längre i arbetet med att klara av sådana här händelser än i Sverige.

Trots de senaste dagarnas kursrally är SBB:s aktie ändå ner 74% i år. På den absoluta botten hade kursen backat 83% sedan årsskiftet.

KURSKOLLAPS FÖR AVKNOPPNINGEN?

Det finns en risk att det avknoppade bostadsbolagets aktiekurs får en tuff start. Flera av storägarna i SBB är fonder, där aktien återfinns både i indexfonder och aktivt förvaltade dito. För indexfonder som följer storbolagsindex lär det inte finnas så många andra alternativ än att sälja bostadsavknoppningen, vilket skulle skapa ett säljtryck och pressa aktien nedåt. Lägg då till att största ägare Ilija Batljan skulle kunna tänkas vilja sälja av sina aktier för att frigöra kapital.

Afv har varit i kontakt med förvaltarna till Länsförsäkringar Fastighetsfond och Carnegie Fastighetsfond. Den förstnämnda fonden är tredje största ägare i SBB och Carnegie Fastighetsfond kommer på plats 32 i ägarlistan. Båda förvaltarna för respektive fond meddelar att de inte kan svara på huruvida de kommer att behålla eller sälja SBB:s bostadsavknoppning.

Swedbank Robur Fonder ligger på plats 13 i SBB:s ägarlista, där den största potten ligger i fonden Swedbank Robur Kapitalinvest. Förvaltaren till Kapitalinvest, Ulrik Grönvall, kommenterar avknoppningen enligt följande i ett mejl till Afv:

”Jag är positiv till själva avknoppningen, och ser inget hinder för fonden att ha innehav i det. I övrigt kommenterar vi aldrig eventuella investeringsbeslut framåt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET
Annons från Spotlight Stock Market
Annons från Archelon