Blackrocks chefsstrateg: Hög inflation kommer bestå – här finns möjligheterna

Vi kommer behöva vänja oss vid fortsatt högre inflation, menar Blackrocks investeringsstrateg Wei Li. Hon satsar på sektorer där det osäkra makroklimatet redan är inprisat. "När makro inte är vår vän måste vi hitta möjligheter inom andra områden", säger hon till Afv.
Blackrocks chefsstrateg: Hög inflation kommer bestå – här finns möjligheterna - WEI LI
Foto: Simon Rehnström / SvD / TT

När Wei Li hade avslutat sina matematikstudier vid Cambridge funderade hon på vad nästa steg i karriären skulle vara. Många av hennes kursare ansökte om praktikplatser på Wall Street och Canary Warf i London och hon undrade vad “all the fuss was about”.

“Så jag gjorde detsamma. Jag ansökte och fick en position inom finans och resten är historia”, säger hon till Afv.

Var det som du föreställt dig?

“Ja, och mer! Jag tycker det är häftigt hur dynamisk marknaden är och hur snabbt man måste fatta beslut. Och just nu är det mer spännande än någonsin.”

Från en gamla till en ny regim

Nu är Wei Li ansvarig för den globala investeringsstrategi på världens största fondförvaltare, Blackrock, som sammanlagt förvaltar 9 100 miljarder dollar. Nyligen släppte Blackrock sin rapport Midyear Outlook, där huvudtemat är den så kallade “nya regimen”.

“Perioden från 80-talet och fram till pandemin präglades av låg makro- och marknadsvolatilitet. Och anledningen till att vi kunde njuta av den lugna tiden var att produktionstillväxten hela tiden ökade i takt med globaliseringen. Den accelererades också av att Kina gick med i WTO”, säger Wei Li.

Under denna period var det enkelt för centralbankerna att mildra ekonomiska cykler. När utbudet minskade sänktes räntan för att stimulera, och vice versa. Wei Li kallar denna tid för ‘guldåren’, en period med konstant tjurmarknad.

Nu har situationen förändrats helt och en ny regim har uppstått, som hon beskriver det. Den globala produktionskapaciteten ökar inte längre på samma sätt. Detta beror delvis på geopolitiska förändringar som accelererades av Rysslands invasion av Ukraina, men också på demografiska faktorer såsom en åldrande befolkning, samt på kraftfulla insatser för att bekämpa den globala uppvärmningen där produktiviteten inte längre är i centrum.

“Det här nya ekonomiska klimatet är svårare för centralbanker att navigera i. De kan inte lösa utbudsproblem genom att höja eller sänka räntan. Och priset man får betala för att höja räntan nu är mycket högre.”

Den nya regimen kännetecknas av utbudsbegränsningar medan den gamla kännetecknas av efterfrågechocker, berättar hon. Sammantaget tror hon att vi därför kommer behöva leva med högre inflation framöver.

“Och ett fortsatt inflationstryck betyder att räntor nog kommer behöva vara högre under en längre tid”, säger Wei Li.

Samtidigt tror hon att kostnaden för att få ner inflationen hela vägen till 2% kommer att bli för hög.

Andra investeringsmöjligheter

Utifrån den här ‘nya regimen’ har Wei Li och hennes kollegor satt ihop en investeringsstrategi. Den utgår från ett dyster makroklimat med en stundande lågkonjunktur och centralbanker vars räntehöjningar vi ännu inte sett slutet på, i kombination med fortsatt hög inflation.

“Det viktiga här är att när makro inte är vår vän måste vi hitta möjligheter inom andra områden”, säger hon.

Wei Li letar efter bolag där makroutsikterna redan är inprisade. Hon kan inte nämna specifika aktier utan vill tala om sektorer.

“Det gäller att vara granulär. Vi gillar kvalité. Vi tittar på hälsosektorn, men också bilsektorn som vi ser redan har prisat in en avmattning. Jag vill också nämna tech och AI som viktiga sektorer framåt”, säger hon och tillägger:

“Så här långt in i år har vi lutat mer mot USA och det har gjort att vi kunnat fånga upp de flesta megatech-bolagen som har burit hela den amerikanska aktiemarknaden.”

Lutar mot europeiska banker

Hon ser också vissa värdeökningsmöjligheter i energisektorn, även om priserna nu har korrigerats efter förra årets uppgångar.

“Vad gäller den finansiella sektorn föredrar vi europeiska banker framför amerikanska eftersom kreditmiljön i USA fortfarande är en osäkerhetsfaktor.”

Utöver det här kommer fondförvaltaren fokusera på det som hon kallar “mega forces”. Ett sådant exempel är AI. Det är ett tåg som man absolut inte får missa, tillägger hon.

Ibland saknar Wei Li möjligheten att få använda matematiken och kodningen som hon lärde sig på Cambridge, berättar hon.

“Men dessa dagar sköter ju ChatGPT det där, dessutom mycket bättre än vad jag kunnat göra själv”, avslutar hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF
Annons från AMF