Birgersson: Jag har inte fått sparken

"Jag har absolut inte fått sparken", säger Jonas Birgersson efter sin sorti som VD och koncernchef i Framfab och kallar sin nya roll som chef för Framfab Lab för "världens häftigaste jobb". Men på frågan om han kan sitta kvar som ordförande i Bredbandsbolaget svävar han fortfarande på målet.

“Jag har absolut inte fått sparken. Vi har haft en diskussion i det läge som har uppstått med de arbetsuppgifter vi har framför oss; hur utnyttjar vi bäst vår laguppställning?”, säger Jonas Birgersson.

“Det är generalens dilemma, var i linjen gör man mest nytta? Vi har två dimensioner i bolaget, konsultdelen och innovationskraften. Antingen satsar jag helhjärtat på konsultdelen eller hittar någon som är minst lika bra eller bättre på det. Med den här lösningen får vi det bästa av två världar”, säger Jonas Birgersson.

Han blir nu chef för nystartade Framfab Lab där han ska ansvara för utvecklingen av Trygghetsbolaget, programvaran Brikks och Hårdvarubolaget. I samband med förändringarna köper också Framfab 10 procent i Hårdvarubolaget där Jonas Birgersson också är delägare privat. Sedan tidigare äger Framfab 28 procent i Trygghetsbolaget.

Totalt blir han chef över 70 personer i Lund som han tror kommer att “kunna bygga fantastiska värden”.

“Se på hur vi byggde Bredbandsbolaget. Det vi gör nu är att sätta upp en liknande verksamhet.”

Du sade tidigare att du skulle satsa allt på Framfab. Är inte det här ologiskt? “Nej, det är mycket logiskt. Vi skiljer ut två verksamheter, en konsultdel och en innovationsdel. Jag tar hand om den del där jag upplever att kan kan bidra med störst värde till Framfab. Det är två olika fokus och kräver två olika personlighetstyper.”

Innebär det här att du misslyckades i ditt jobb som VD?

“Nej, det tror jag inte. Då skulle man knappast sätta mig på det ena av de två viktigaste jobben i bolaget”.

Vem har tagit iniativet till det här?

“Det har varit en dialog. Vi har gjort en stor resa med Framfab och nu vågar vi göra de förändringar som krävs. Det som jag är mest nöjd med är att jag nu får fokusera på det jag vill.”

Du hamnar i Lund som chef för 70 personer. Innebär det att du inte får lägga dig i konsultdelen och Johan Walls jobb?

“Jag tror att vi är överens om att det är viktigt att var och en tar hand om sitt ansvarsområde först. Men vi kommer att ha ett mycket nära samarbete mellan konsultdelen och innovationsdelen.”

När visar Framfab vinst igen??

“Det är till stor del beroende av konsultdelen.”

Har mediepersonen Jonas Birgersson blivit en belastning för dig?

“Jag tycker att det är roligt att det är ett stort intresse för det vi håller på med, men jag kan också tycka att det ibland fokuseras på saker som inte är relevanta. Men handlar delvis om vår kommunikation och där får vi bli tydligare”.

Du pratar om att bygga ett nytt Bredbandsbolaget, men det misslyckades ju ni med att ta till börsen?

“Det gjorde även franska Orange under samma tid. Bredbandsbolaget kommer att gå till börsen, det är bara en fråga om när.”

Hur blir det med din roll som ordförande i Bredbandsbolaget? Kan du sitta kvar där?

“Jag ska ta en diskussion med Bredbandsbolaget om hur vi bäst disponerar min tid och därmed optimerar värdet i Bredbandsbolaget. Den diskussionen är inte klar, vi får se.”

Men det som avgör är väl de övriga ägarnas förtroenden för dig, det sägs att det finns grupper som vill ha bort dig?

“Det har bara stått i tidningen och har inte framförts på något annat sätt. De diskussionerna kommer jag att föra i styrelserummet.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase