Biobluffen

Biobränslet framstår som bra främst för att det ärskattebefriat.

Energiminister Anders Sundströms slagnummer i energidebatten harvarit satsningen på bio. Han har pekat på en kraftig ökning avanvändningen och få har ifrågasatt energislaget. Biomassa ärskattebefriat i dag. Det har gjort att förbränningen ryckt framså kraftigt i olika värmeverk. Kostnaden för bioenergi liggerkring 10-14 öre per kWh värme. Kol kostar 4 öre, men med enskatt på 16 öre blir kolet dubbelt så dyrt. Även olja ochnaturgas har svårt att konkurrera på grund av att biobränsletsskattebefrielse.

De höga skatterna på fossila bränslen är sannolikt intemotiverade om man ser till miljöeffekter som uppstår vidförbränningen. Särskilt naturgasen framstår som klartöverbeskattad.

Det är också tveksamt om biobränsle helt skall slippamiljörelaterade skatter. En rad negativa miljöeffekter ärförknippade med odling, transport och förbränning av biobränsle.Storskalig odling kan förändra markens kemi. Transporterna bliromfattande och sker ofta på väg.

Visserligen tillförs inte atmosfären netto någon koldioxideftersom återplanerad biomassa tar upp motsvarande mängd. Mendet kan ta 100 år. Momentant sker en ökning och i exempelvis USAbetraktas inte biobränsle som är förnybar resurs.Biomassaförbränning medför heller inga större svavelutsläpp. Mendet blir tillskott av kväveoxider. Mest besvärande är dockutsläppen av cancerframkallande kolväten. Småskalig vedeldningär redan ett stort miljöproblem och gör att luften kan varasämre i småkommuner i inre Norrland än i Stockholm. Det hargjorts beräkningar av energislagens externa kostnader, alltsåskador på omgivningen som inte kostnadsmässigt belastarenergiframställningen. De kan sedan jämföras med de skatter somtas ut på olika bränslen.

I Sverige finns inga studier över externa kostnader. Det ärmärkligt mot bakgrund av att Sverige, mer än något annat land,valt att använda ekonomiska styrmedel på energiområdet. Dettaborde vara ett högprioriterat forskningsområde.

I USA och inom EU har det gjorts beräkningar. Skall man gå efterdetta borde Sverige höja skatten på biomassa och sänka påvattenkraft, kärnkraft och naturgas. För olja och kol finns storosäkerhet kring kostnaden för växthuseffekten.

Det är därför inte otänkbart att den stora biobränslesatsningenslutar med ett bakslag precis som för kolet, gasen och torven.

FAKTARUTA: BIO GYNNAT

Internationella uppskattningar av externa kostnader i el- ochvärmeproduktion jämfört med svensk beskattning (öre per KWh).

ExternaEnergislag kostnader SkattKol 14a) 16Olja 12a) 16Naturgas 0,8a) 9Kärnkraft 0,5 2,2Vattenkraft 2 3,5Biomassa 2b) 0Vind 2 0a) Exklusive växthuseffekten.

b) Avser en amerikansk studie. En EU-studie i Portugal anger 13öre.

Källa: EU-Externa, US Department of Energy, New York State.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase