Billiga resurser i väst
I förra veckan kom beskedet att EU:s frihandsavtal med Kanada, Ceta, slutligen är i hamn. Kort sagt försvinner ungefär 98 procent av alla tullar, vilket förstås innebär ökade arbetsmöjligheter för europeiska exportföretag i Kanada – världens tionde största ekonomi.
Även den kanadensiska aktiemarknaden, världens sjätte största sett till börsvärde, kan vara intressant för svenskar. Här finns massor med råvarubolag, vilket kompletterar den industritäta Stockholmsbörsen. Kanada har världens näst största oljereserver och är även en ledande producent av nickel, guld, diamanter, uran och bly. I Affärsvärldens lista över Kanadas billigaste bolag sett till analytikerkollektivets prognostiserade resultat framgår att råvaror gått svagt.
Som kuriosa kan nämnas att finansiella bolag står för nära en tredjedel av börsvärdet, med trion Bank of Canada, Toronto-Dominion Bank och Bank of Nova Scotia i topp. Billigast, sett till nyckeltalet ev/ebit, är det Lundin-kontrollerade diamantgruvbolaget Lucara – även noterat i Stockholm. Ett annat bekant bolag i tabellen är läkemedelsbolaget Valeant som lockat välrenommerade Sequoia Fund och Bill Ackmans Pershing Square Capital till ägarlistorna. De har förlorat stora belopp i följderna av stark kritik mot bolagets prissättning av läkemedel. Senaste året har aktien rasat 80 procent.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.