Bill Gates gröna miljardsatsning i Örnsköldsvik skrotas

Ørsted tvingas till avskrivningar på 500 miljoner dollar när bolaget nu slopar sitt prestigeprojekt på fossilfritt fordonsbränsle i norra Sverige. Den danska energijätten skrotar också sin satsning på havsbaserad vind i USA.
Bill Gates gröna miljardsatsning i Örnsköldsvik skrotas - Oslo Energy Forum (OEF) 2023
Bill Gates. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Nu slopar det danska energiföretaget Ørsted sin satsning på e-metanol i Örnsköldsvik som går under namnet Flagship One. Beskedet kommer i samband med att bolaget släpper sin rapport för det andra kvartalet.

Prioriterar kärnverksamhet

Ørsted konstaterar att marknaden för e-metanol inte utvecklats efter förväntningarna.

“Vi kommer att fortsätta att fokusera på och utveckla förnybar vätgas, som är avgörande för att avkarbonisera viktiga industrier i Europa och ligger närmare vår kärnverksamhet”, säger Mads Nipper, VD för Ørsted, i en kommentar.

Bill Gates bland investerarna

I december förra året investerade miljardären Bill Gates och Europeiska investeringsbanken 1,3 miljarder i projektet.

Det var tänkt att anläggningen skulle tillverka 50 000 ton grönt bränsle till sjöfarten.

I samband med Q2-rapporten meddelade också Ørsted att man hoppar av en satsning på havsbaserad vindkraft i USA. Sammantaget gör bolaget en nedskrivning på 500 miljoner dollar för de båda slopade projekten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.