Bill Gates är börsens mesta skvallerbytta

Ska Astra Zeneca byta namn? Varför är Volvo så fixerat vid bilförsäljningen 1998? Vilka meningar strök Scribona egentligen i senaste rapporten? Får man inte läsa Biacores hemliga redovisning? Och är ordbehandling för svårt för Cybercoms konsulter? Frågorna är många efter en läsning av börsbolagens informationsutskick de senaste veckorna.

Vi har alla en bild av hur börsbolagen producerar rapporter och pressmeddelanden.

En bild som bolagen själva gärna bekräftar: ord vägs på guldvåg i slutna rum och resultatet nagelfars av horder av korrekturläsare, jurister och pr-proffs.

Allt för att börskontraktets statuter om korrekt informationsgivning till marknaden ska uppfyllas.

Den här bilden stämmer säkert i majoriteten av fallen. Men den tar inte alls hänsyn till Bill Gates-faktorn. Bill Gates är inte bara en av världens rikaste personer utan också en kille som gillar skvaller och informationsläckor.

Det är åtminstone den slutsats som kan dras då man betänker att han sett till att ordbehandlingsprogrammet Microsoft Word finns installerat på i stort sett varje kontorsdator runt om i världen.

Word är nämligen notoriskt känt för att sprida mer information än vad som syns på skärmen eller på papperet när skrivaren gjort sitt. Därför är frågan varför så många börsbolag fortsätter att skicka ut rapporter och pressmeddelanden som Word-filer.

Även om allt fler väljer alternativa dokumentformat så fortsätter ett stort antal att vandra i de ingångna fotspåren. Givetvis kan Word hanteras på ett sätt som gör att riskerna för informationsläckor minskas men en slumpvis granskning av några av de senaste veckornas rapporter och pressmeddelanden visar att flera bolag inte behärskar tekniken.

Det finns tre huvudsakliga risker med programmet. Den första är att kommentarer och strykningar slinker igenom, den andra att historiska uppgifter ligger kvar och den tredje att det går att läsa vem som har redigerat texten och när. Allt går enkelt att plocka fram om Word-dokumentet öppnas i ett vanligt texthanteringsprogram.

I den första kategorin finns det flera aktuella exempel. IT-distributören Scribona ger exempelvis den förvirrande läsanvisningen i senaste kvartalsrapporten: “Kommuniké med ändringar i rött och vissa meningar borttaget i blått. (ngt okonsekvent)”.

MultiQ väljer att förkasta sin tidigare redovisning: “Ny rapport, släng den gamla!”, lyder uppmaningen till läsaren.

Biacore verkar tvivla på öppenheten och väljer för säkerhets skull att stämpla delar av sin rapport som “Confidential”.

Hos internetmäklaren Nordnet är det istället öppenhet som gäller, informationen ska ut så fort som möjligt. “Pressrelease om aktiviteten i april. Återkom gärna så fort som möjligt så jag får ut den imorgonbitti. mvh Jessica”, står det att läsa i ett pressmeddelande som gick ut på måndagsmorgonen.

I avdelningen historisk (eller är den möjligtvis ny?) information kvalar en rad stora börsföretag in.

Aztra Zenecas första kvartalsrapport ser ut att ha producerats på “ZENECA Corporate Office”. Är det möjligtvis namnbyte på gång?

Volvo verkar fortfarande inte ha insett att personbilarna numera är USA-ägda. För att upprätthålla illussionen blickar bolaget bakåt. I senaste rapporten skriver bolaget om “Volvokoncernen det första halvåret 1998” och “försäljning personvagnar”.

Beijer Alma lever också i det förgångna men pratar helst bara helårssiffror. “Bokslutskommuniké 2000” förkunnar delårsrapporten för 2004.

På IBS har tidigare VD:n Staffan Ahlberg måhända lämnat den operativa ledningen men han finns kvar i den senaste delårsrapporten. För den som vill ta direktkontakt finns e-postadressen angiven.

Över till den tredje avdelningen – vem som har redigerat texten och när. Här kan det dölja sig mycket spännande, inte minst om vilka företag som hjälper börsbolagen med kommunikationen.

Öresund/Custos är ett färskt exempel. Pressmeddelandet om den aktuella sammanslagningen skickades ut på morgonen 26 april. Men i dokumentet ser det ut som om textförfattandet inleddes redan en vecka tidigare, den 20 april.

Av allt att döma är det en medarbetare på Öresunds/Custos rådgivare Handelsbanken som är skribenten.

Dokumentet visar på en strid ström av kommentarer och genomläsningar innan det slutligen publiceras. Bland annat verkar ett utskick till berörda parter ha gjorts lördagen den 24 april.

Volvo har i vissa fall en anmärkningsvärd framförhållning på sina pressmeddelanden. Den 8 mars meddelade styrelsen att förslaget om en frivillig omstämpling av bolagets röststarka A-aktier till B-aktier inte hade vunnit gehör hos storägarna. Information dold i dokumentet visar dock att den första versionen av pressmeddelandet skrevs nästan en månad tidigare. Filen hade då namnet “040216_shareconversion_sv.doc”.

Volvo verkar också ha haft god kännedom på förhand om EU-kommissionens beslut att godkänna placeringen av Scania-aktierna i det fristående bolaget Ainax. EU-beslutet togs officiellt på eftermiddagen onsdagen den 14 april men Volvo hade en första version av pressmeddelandet klar redan dagen innan.

Det är inte bara Öresund/Custos och Volvo som bjuder på en inblick i arbetsmetoderna. IT-konsulten Cybercoms senaste rapport visar att personalen inte verkar ha så bra koll på ordbehandlingsprogram. Bolaget har tagit det säkra före det osäkra och lagt ut jobbet med att skapa Word-mallar på en extern leverantör.

Elektroniktillverkaren Note, som siktar på en börsnotering senast 2005, har uppenbarligen redan kopplat in specialisterna på noteringar. Men frågan är om de har valt rätt informationsrådgivare. IR-proffsen på Hallvarsson & Halvarsson har i varje fall varit dåliga på att radera ut spåren efter sig i Notes pressmeddelande med resultatet för första kvartalet.

Affärsvärldens stickprovskontroll visar att Bill Gates-faktorn är ett uppenbart problem för flera börsbolag. Detta trots att varningssignalerna varit många under årens lopp.

Redan för två år sedan lyckades IBS skicka ut en kvartalsrapport med en mängd strukna ord och meningar fullt läsbara i dokumentet. Förra året avslöjade Tony Blairs regering vilka medarbetare som hanterat ett känsligt Irak-dokument genom att inte radera uppgifterna i en publicerad Word-fil.

Mot den bakgrunden är det underligt att så många börsbolag fortsätter att sprida Word-dokument till höger och vänster. Exemplen ovan visar på ett glapp mellan börsens krav på korrekt och tydlig informationsgivning och den rådande tekniska standarden.

Till dess att någon tar itu med problemet kommer Bill Gates att fortsätta vara börsens skvallerbytta nummer ett.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.