Bill Browder sågar IKEA: ”Du står antingen på rätt sida eller på en mordisk diktators sida”

IKEA:s ägare Ingka låter koncernens gigantiska köpcentrum – där de stora värdena ligger – hålla öppet i Ryssland. Ett beslut som nu kritiseras av finansmannen och politiske aktivisten Bill Browder: ”Du står antingen på rätt sida eller på en mordisk diktators sida.”
IKEA Ryssland, och Bill Browder
Bill Browder sågar IKEA. Ryssar i kön på IKEA den 4 mars. Dagen innan möbeljätten stängde ner varuhusen i landet. AP Photo/Vladimir Kondrashov/TT

”IKEA pausar sin verksamhet i Ryssland och Belarus”, meddelade möbeljätten i början på mars – en vecka efter det att Rysslands invasion av Ukraina inletts.

Efter beskedet har press och media runt om i världen sorterat IKEA till kategorin: bolag som dragit sig ur Ryssland.

På den inflytelserika lista som Yale School of Management publicerar och kontinuerligt uppdaterar har Ikea hamnat bland ”the good guys”. Enligt en kommentar i excellarket har IKEA ”avbrutit all verksamhet i Ryssland”.

På Yale-listan har också Oriflame hamnat. Men kosmetikaföretaget, som uppger att de fortsätter med försäljningen i Ryssland, har till skillnad från IKEA sorterats till ”the hall of shame” – bolag som vägrar stänga ned sin ryska verksamhet.

Därmed bidrar också Oriflame till att ”finansiera Putins krig”, enligt Jeffrey Sonnenfeld – Yale-professorn som inte gör någon hemlighet av att listan syftar till att hänga ut de bolag som vägrar lämna Ryssland.

IKEA håller visst öppet i Ryssland

Men som Affärsvärlden tidigare skrivit är den allmänt spridda uppfattningen, att IKEA-koncernen lagt den ryska verksamheten på is, felaktig.

Sedan 2002 har IKEA-gruppen byggt och drivit 14 stora köpcentrum i landet under varumärket MEGA. Dessa köpcentrum hålls fortfarande öppna.

Här hyr olika butikskedjor in sig, bland annat den franska stormarknadsaktören Auchan, som kritiserats hårt för beslutet att hålla öppet i Ryssland. Och att det rör sig om ”big business” är det ingen tvekan om. Under det senaste räkenskapsåret omsatte hyresgästerna i IKEA-koncernens 14 ryska köpcentrum motsvarande cirka 35 miljarder svenska kronor.

IKEA-koncernen skriver i ett pressmeddelande att köpcentren MEGA kommer att vara fortsatt öppna ”för att kunna tillgodose människors behov av mat, läkemedel och andra varor”.

Det argumentet biter dock inte på finansmannen och politiske aktivisten Bill Browder, som beskrivs som en av Putins främsta fiender. Browder har bland annat lyckats få USA att anta Magnitskijlagen som innebär att den amerikanska staten har rätt att beslagta finansiella tillgångar samt neka individer, som misstänks för brott mot de mänskliga rättigheterna, att resa in i USA.

”Vi måste granska de företag som säger sig ha dragit sig ur Ryssland och faktiskt inte har gjort det”, säger Bill Browder till Affärsvärlden och fortsätter:

”Det finns ingen möjlighet att vara neutral. Du står antingen på rätt sida eller på en mordisk diktators sida.”

Så vad är det du säger – anser du att IKEA borde stänga ned alla sina affärer i Ryssland?

”Ja.”

Att döma av Yale-professorn Jeffrey Sonnenfelds uttalanden i internationell media, köper inte heller han argument som handlar om att mildra den ryska befolkningens lidande.

Tvärtom – att som IKEA-koncernen ”tillgodose människors behov av mat, läkemedel och andra varor” – är enligt Sonnenfeld att direkt underminera effekten av västs sanktioner, som syftar till att ”få ut folk på gatorna och få dem upprörda”.

Enligt The Philadelphia Inquirer säger Jeffrey Sonnenfeld att VD:ar och styrelseledamöter måste inse att en ekonomisk kollaps är lindrigare för det ryska folket än alternativet – att väst tvingas ta till vapen mot Ryssland.

“Detta är ett steg bort från öppen krigföring”, säger han enligt tidningen.

Affärsvärlden har tidigare sökt IKEA-ägaren Ingka som inte velat svara på frågan vad som krävs för att även shoppingcentren ska stängas. Bolaget uppger dock att man ”följer utvecklingen och hoppas att den väpnade konflikten slutar så snart som möjligt”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.