Bildt i ledningskris om gasintressen
På fredag åker statsminister Fredrik Reinfeldt till ett informellt toppmöte för
EU:s stats- och regeringschefer i finska Lahtis. Till middagen ansluter Rysslands president Vladimir Putin.
Högt upp på dagordningen står relationerna mellan Ryssland och EU när det gäller den framtida energiförsörjningen. Energiområdet har blivit en allt viktigare del av den ryska utrikespolitiken och central är gasjätten Gazprom, där ryska staten äger strax under 40 procent av aktierna.
Gazproms betydelse blev tydlig i början av året, när gasleveranserna till grannlandet Ukraina och därigenom Europa ströps efter ett bråk om priserna. Det utlöste stor oro i flera europeiska länder som är beroende av den ryska gasen. Gazprom, som kontrollerar en fjärdedel av världens gasreserver, levererar 25 procent av den gas som konsumeras i Europa.
En ny ledning, kallad NEGP, North European Gas Pipeline, har marknadsförts som ett sätt att komma runt leveransproblemen. Tyskland har inte varit sena att hoppa på.
Den tänkta sträckningen går från Viborg genom Finska viken, öster om Gotland för att sluta i tyska Greifswald. Totalt handlar det om en investering på över 35 miljarder kronor för ledningen som ska tas i bruk 2010. Ledningen byggs av ett konsortium där Gazprom äger 51 procent och de tyska företagen BASF och Eon resten. Den tyska regeringen har också gett krediter till projektet, vilket utlöst kritik om korruption eftersom förre förbundskanslern Gerhard Schröder nu är ordförande i NEGP.
Projektet är avgörande för Gazprom, som kan öka sin exportvolym med 35 procent. “NEGP är ett helt nytt sätt att lösa rysk gasexport till Västeuropa eftersom det går förbi transitländerna och därigenom minskar den politiska (sovereign) risken och förbättras tillförlitligheten i exportleveranserna”, skriver Vostok Nafta i sin årsredovisning.
Vostok Nafta, som kontrolleras av familjen Lundin, består till 90 procent av aktier i Gazprom.
Men projektet har skapat stor irritation i de baltiska länderna och Polen. Även i Sverige är motståndet stort, även inom den borgerliga alliansen.
– Det är en stor utrikespolitisk fråga. Det är två av våra största grannar som är involverade. Det är stora miljöproblem i Östersjön redan i dag och det här skulle förvärra miljöproblemen. Det är också ett säkerhetspolitiskt problem. Gasledningen gör det legitimt för Ryssland att öka sin marina närvaro nära Sverige, säger folkpartiets Carl B Hamilton, vice ordförande i EU-nämnden som varit öppet kritisk till projektet.
Carl B Hamilton har bland annat skrivit en debattartikel som kritiserat gasledningen samt släppte så sent som i augusti en kritisk rapport om projektet.
– Det finns en enkel lösning på det här, att den går över land genom Baltikum och Polen och det tycker jag ska vara den svenska linjen, säger han.
Gazprom och den nya ledningen ser alltså ut att bli en het potatis för den nya regeringen.
Samtidigt kan alltså Carl Bildt göra ett miljonklipp på optioner i Vostok Nafta, vilket Affärsvärlden avslöjade i veckan.
Optionerna har han fått i egenskap av styrelseledamot, ett uppdrag han lämnade samma dag som hans utnämning till utrikesminister blev känd. Det handlar om stora pengar. De 15 000 optioner som Carl Bildt fick förra året har ett lösenpris på 141 kronor. Eftersom aktiekursen står i 493 kronor är värdet 5,3 miljoner kronor. Optionerna kan lösas in tidigast den 1 december och därefter under två veckor. Då har Carl Bildt hunnit vara utrikesminister i två månader.
– Optionerna har han fått för sitt styrelseuppdrag och styrelsen anser att han kan behålla dem. Huruvida han väljer att utnyttja optionerna är upp till honom själv, säger Robert Eriksson, informationsansvarig på Vostok Nafta.
Carl Bildt äger också aktier i Vostok Nafta för cirka 1 miljon kronor. Hans innehav kritiseras av oppositionen.
– Självklart är det ett problem. Vad får Carl Bildt för trovärdighet när han ska trycka på den ryska regeringen om Gazprom? Vill han behålla aktierna och optionerna måste han hitta en lösning där han inte kan misstänkas för jäv. Jag tror Carl Bildt är tillräckligt klok för att själv inse det, säger Urban Ahlin, socialdemokrat och vice ordförande i utrikesutskottet.
Även Carl B Hamilton ser problem.
– Det är ju aldrig bra att vara misstänkt för att ta några sidohänsyn. Jag misstänker honom inte för att göra det i det här fallet, men han får se över denna situation och hantera det på ett sätt så att han inte råkar ut för en jävssituation, säger han.
Affärsvärlden har flera gånger sökt utrikesminister Carl Bildt, men han har inte tid att svara på frågor om sina aktier och optioner.
– Regeringen kommer att samlat redovisa innehaven av värdepapper, även utrikesministern. När det kommer ske kan jag inte svara på, säger Christian Carlsson, tillförordnad pressekreterare hos Carl Bildt.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.