Bil Sweden höjer nybilsprognos

Branschorganisationen Bil Sweden höjer sin nybilsprognos för i år från 335.000 till 345.000 bilar.
Bil Sweden höjer nybilsprognos - bilar-nya-forsaljning-700_binary_6953586.jpg

“Bakgrunden till den höjda prognosen är att vi förväntar oss att registreringarna kommer att öka kraftigt fram till årsskiftet då den årliga fordonsskatten höjs kraftigt för många bilmodeller när den nya testmetoden WLTP införs i Bonus-malussystemet”, skriver Bil Sweden i ett pressmeddelande.

Prognosen för nyregistrerade lätta lastbilar i år ligger kvar på 50.000 fordon, där takten varit lägre än väntat tills nu, enligt BIL Sweden.

I oktober fortsatte uppgången på bilmarknaden. Under månaden nyregistrerades 28,3 procent fler personbilar än i oktober förra året. Lätta lastbilar ökade med 15,6 procent.

“Uppgången för både personbilar och lätta lastbilar beror till stor del på att många vill passa på att köpa innan fordonsskatten höjs vid årsskiftet. Dessutom jämför vi med förhållandevis låga registreringssiffror förra året till följd av införandet av Bonus-malussystemet”, säger Bil Swedens vd Mattias Bergman.

Nyregistreringarna av laddbara bilar, det vill säga rena elbilar och laddhybrider, ökade med 31 procent i oktober. Hittills i år är uppgången 34 procent. Andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna var 11,8 procent i oktober jämfört med 11,5 procent i oktober förra året.

Bil Sweden förväntar sig en fortsatt ökning i absoluta tal, men en något lägre andel än tidigare beräknat för året till följd av ökningen av övriga fordon på grund av förändringarna i skattesystemet.

Nyregistreringarna av eldrivna bussar, exklusive direktimport, ökade under perioden januari-oktober i år med 288 procent. Hittills i år är andelen eldrivna bussar 5,6 procent av den totala bussmarknaden, jämfört med en andel på 2,3 procent samma period förra året. Baserat på de offentliga upphandlingar som pågår nu förväntar sig Bil Sweden en kraftig uppgång under nästa år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.