Biden och Sanders uppmanar Novo Nordisk att sänka priserna

USA:s president Joe Biden och senatorn Bernie Sanders har i en debattartikel i USA Today uppmanat danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk att sänka priserna på sina läkemedel Ozempic och Wegovy.
Biden och Sanders uppmanar Novo Nordisk att sänka priserna - Novo Nordisk  Wegovy
Foto: Lise Åserud / NTB

“Om Novo Nordisk och andra läkemedelsföretag vägrar att väsentligt sänka priserna på receptbelagda läkemedel i vårt land och upphöra med sin girighet, kommer vi att göra allt som står i vår makt för att sätta stopp för dem”, skriver författarna i artikeln.

De konstaterar att läkemedel mot fetma är för dyrt.

“Om din läkare ordinerar dig ett GLP-1 kan priserna på Ozempic och Wegovy vara upp till flera gånger högre än priserna i Kanada, Tyskland, Danmark och andra stora länder. Det är oacceptabelt.”

I artikeln tas även amerikanska läkemedelsbolaget Eli Lilly upp och deras läkemedel Mounjaro, som också är för dyrt.

Novo Nordisk tappar 2,5%på Köpenhamnsbörsen under tisdagseftermiddagen medan Eli Lilly handlas ned 2 procent i förhandeln i USA.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.