Biacore lyfter efter rapport

Medicinteknikbolaget Biacores koncernledning flyttar från Uppsala till Schweiz nästa år. Företaget ska satsa på ett nytt affärsområde som väntas bli ett guldägg, men samtidigt utesluts inte att Bioacore kan drabbas av den allmänna ekonomiska nedgången och skriver inte upp sin försäljningsprognos för helåret, trots en hittills stark försäljningsutveckling.

Biacore presenterade sin kvartalsrapport i dag och meddelar att koncernledningen flyttar till Neuchatel utanför Genève under tredje kvartalet nästa år. Orsaken är att Biacore där har startat affärsområdet Läkemedels- och bioteknikindustri och kommer att satsa stort på detta område. Företagsledningen räknar med att detta kommer att vara nästa steg i bolagets utveckling och tror att det finns en stor potential i det affärsområdet.

”Det är viktigt att företagsledningen finns nära de ansvariga för det nya affärsområdet så att de kan stödja i utvecklingen och uppbyggnaden. I och med att vi tror så starkt på detta affärsområde är det viktigt att ha nära kontakt med verksamheten”, säger Jan Isoz, chef för investerarrelationer på Biacore.

Innan företagsledningen beslutade sig om Schweiz var även städer på den amerikanska östkusten samt London aktuella att flytta till.

”Schweiz har mycket läkemedelsindustri, ligger centralt i Europa och vi behöver rekrytera mycket bra människor och vi tror att vi kan finna dem där. Vi vänder oss till läkemedels- och bioteknikindustrin och räknar med att Schweiz är ett bra land att vara i eftersom de har en så stark läkemedelsindustri”, säger Jan Isoz.

Den medicinteknik som Biacore i dag säljer vänder sig till biovetenskaplig grundforskning inom läkemedels- och bioteknikindustrin, samt för forskning vid universitetens medicinska institutioner. Biacore håller nu på att utveckla en ny teknik som heter SPR array chip och som väntas finnas på marknaden 2004. Den är mer avancerad än dagens utrustning och vänder sig till forskningssteg längre fram i processen.

Bolagets säte kommer dock att förbli Uppsala och den forskning, utveckling och tillverkning som finns där i dag kommer att bli kvar.

I dagens rapport för tredje kvartalet skriver bolaget att den positiva försäljningsutvecklingen fortsätter. Försäljningen ökade med 29 procent för tredje kvartalet jämfört med samma period i fjol, och med 35 procent under de första nio månaderna i år.

Försäljningsökningen kommer främst från produkten Biacore 3000 som används för molekylära bindningsstudier inom ett mycket brett område. Rörelseresultatet för tredje kvartalet uppgick till 9,2 Mkr, vilket är en minskning med 38 procent jämfört med samma period förra året. Företagsledningens förklaring till detta är en kraftigt ökad satsning på forskning och utveckling samt på marknadsförning.

I rapporten skriver VD Ulf Jönsson att ”Bioacores snabba försäljningsökning under årets tre första kvartal skulle kunna utgöra ett starkt argument för att höja prognosen för helåret 2001. Mot bakgrund av de aktuella politiska och ekonomiska osäkerheten i världen håller dock Biacore fast vid sin tidigare prognos: Försäljningen för helåret 2001 väntas öka med mer än 20 procent”.

”Vi har hittills inte känt av någon försäljningsminskning, den tickar på starkt. Många i branschen har däremot känt av den, bland annat i USA. Vi utesluter inte att vi också kommer att känna av den i och med att det är en sådan extremt osäkerhet i världen. Vi är sårbara om vi inte får ut våra produkter i tid med flyg på grund av en ny terrorattack”, säger Jan Isoz.

Biacore-aktien stiger på förmiddagen med 18 kronor till 266 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.