Beslut om åtal skjuts fram i Pagero-härvan

Utredningen kring Pagero-härvan är så stor att åklagaren Pontus Hamilton inte kommer väcka åtal den här veckan. Med 30 personer misstänkta hittills, bestående av olika "kluster", finns det även stor chans att en eventuell rättegångsprocess delas upp i flera olika delar.
"En mastodonträttegång blir inte enklare och den drar mycket resurser", säger han till Affärsvärlden.
Samtidigt har Pageros VD och medgrundare, Bengt Nilsson, valt att ta timeout.
Beslut om åtal skjuts fram i Pagero-härvan - pagero
Ekobrottsmyndigheten utreder misstänkt insiderhandel i mjukvarubolaget Pagero. Foto: Pressbild.

Häktningsförhandlingarna gjorde klart att åtal i Pagero-härvan skulle väckas senast nu på fredag. Men kammaråklagare Pontus Hamilton, som leder utredningen kring Pagero-härvan, klargör att Ekobrottsmyndigheten helt enkelt inte kommer hinna klart i tid. Utredningen är för stor. Nu kommer han att antingen häva häktningen för någon av de fyra häktade personerna eller begära förlängd tid för att väcka åtal.

Som Affärsvärlden tidigare rapporterat är två av de häktade anställda på norska riskkapitalbolaget Verdane. Enligt Dagens industri ska en av dem, en hög chef, ha avskedats.

Totalt är det cirka 30 personer i både Sverige och Norge som är misstänkta för insiderhandel, enligt kammaråklagare Pontus Hamilton. Han kan inte säga när åtal kan väckas.

“I större utredningar kan det sträcka sig flera månader framåt i tiden. Om det nu väcks åtal, ska jag väl ta med som en brasklapp”, säger han till Affärsvärlden. Han poängterar att det inte är något ovanligt om att datum för när åtal väcks flyttas fram vid större utredningar.

Han fortsätter:

“Om det ska väckas åtal mot de flesta av de misstänkta kan man tänka sig att det blir uppdelat i flera olika rättegångar. Till exempel är den norska delen lämplig att handläggas i en egen rättegång.”

Varför då?

“En mastodonträttegång blir inte enklare och den drar mycket resurser. I Sverige hänger inte de tre häktade personerna ihop utan är del av olika kluster, kan man säga”, säger Pontus Hamilton.

Av häktningsprotokollen framgår att de häktade i Sverige är utspridda i landet, med ett stort åldersspann och utan några uppenbara personkopplingar.

Tagit timeout

Pageros VD och medgrundare Bengt Nilsson är inte en av de misstänkta. Han har dock valt att ta en timeout från sitt arbete.

“Utredningen pågår, dock finns finns för närvarande ingen information om att någon anställd på Pagero medvetet skulle ha delat insiderinformation”, skriver Oscar Wegland, chef över Pageros marknadsavdelning, i ett sms till Affärsvärlden.

Han fortsätter:

Pageros VD Bengt Nilsson är fullt ut engagerad i att hjälpa myndigheterna att lösa dessa frågor så snabbt och smidigt som möjligt, och har därför för närvarande klivit tillbaka från sin roll som Pageros VD“, fortsätter han.

Den nya ägaren, Thomson Reuters, är informerade om Ekobrottsmyndighetens utredning och samarbetar med myndigheterna. Pagero står för runt 1% av Thomson Reuters totala intäkter, enligt Oscar Wegland.

Mjukvarubolaget Pagero blev en stor följetong i vintras då det blev budstrid om bolaget. Intressenter var bland annat Vertex, Thomson Reuters och Avalara. Aktiekursen steg med 238% på en månad innan Thomson Reuters gick vinnande ur budstriden.

TIDSLINJE: PAGERO-HÄRVAN

20 oktober 2021: Pagero börsnoteras på First North

18 september 2023: Datum då åklagaren menar att ett av de första insiderbrotten inleddes.

29 september 2023: Datum då åklagaren menar att ett av de första grova insiderbrotten inleddes.

13 december 2023: Vertex lägger bud på 36 kr per aktie, en budpremie på 71,4%. Vertex värderar Pagero till 5 mdr kr.

11 januari 2024: Thomson Reuters lägger ett högre bud.

12 januari 2024: Avalara höjer budet.

15 januari 2024: Thomson Reuters lägger sista budet och går vinnande ur budstriden. Värderingen är då 8 mdr kr.

8 mars 2024: Pagero avnoteras.

22-24 maj 2024: Fyra personer i Sverige och Norge häktas misstänkta för insiderbrott.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från SciBase