Bergendahls VD om CityGross-affären: ”Ska inte sälja björnen innan den är skjuten”

Axfood lägger butikskedjan CityGross i varukorgen och betalar 2 miljarder kronor till Bergendahls. Pengar som väntas gå rakt in i familjens investeringspåse, där redan bolag som SLP och Viva Wine finns med.
Bergendahls VD om CityGross-affären: ”Ska inte sälja björnen innan den är skjuten” -
Lars Ljungälv, VD på Bergendahls. Foto: Pressbild.

Köpeskillingen för dagvaruhandelskedjan CityGross uppgår till 2 miljarder kronor och tillträde väntas ske tidigast 1 september i år.

Att affären sker nu är ingen slump, enligt Bergendahls VD Lars Ljungälv. 2021 sålde bolaget sin partihandel och 9,9% av CityGross till Axfood med fortsatta köpoptioner på upp till 20%.

”I samband med att vi diskuterade den första optionen ledde diskussionen oss till att vi bestämde oss för att sälja resterande delar av aktierna med”, säger Lars Ljungälv till Affärsvärlden.

Då, 2021, var värderingen 1,1 miljard kronor för 30% av Citygross. Idag såldes 80% för 2 miljarder kronor.

Det är en väldigt hårt kapad värdering för CityGross. Vad är din kommentar kring värderingen nu?

”Det tycker jag inte. Det är alltid så med värderingar, det är upp och ner i sammanhanget och det är väldigt svårt att säga om den var rätt förra gången eller om den är rätt nu. 2021 var en tid och 2024 är en annan tid. Mycket har hänt på marknaden och det är ganska tuff konkurrens”, säger Lars Ljungälv.

Fortsätter med retail

I och med försäljningen har Bergendahls strax över 4 miljarder kronor i kassan. Tanken är att Bergendahls ska fortsätta med sitt retailkoncept med butikskedjorna EKO, Glitter och Granit men samtidigt också bygga upp family office med placeringsverksamhet.

”Vi har lite olika typer av bolag och aktieplaceringar och vi tittar aktivt ser vad vi kan hitta för någonting som kan vara intressant för framtiden”, säger Lars Ljungälv och lägger in brasklappen om att Konkurrensverket och andra myndigheter ska godkänna affären med Axfood först.

I portföljen är de största innehaven i SLP, Doxa och Viva Wine. För en utomstående framstår ägandet i de bolagen som ett tydligt fokus på retail. Frågan är om Bergendahls i och med CityGross-försäljningen är på väg bort från det tänket?

”Nej, egentligen inte. Vi ville investera i fastighetsbolag och de två bolagen är två olika typer. Doxa är ett intressant utvecklingsbolag och SLP är ett fullfjädrat och välskött bolag för logistikfastigheter. Jag skulle inte säga att vi gjorde någon koppling till övriga verksamheter utan vi valde de bolagen för att de verkar inom fastigheter”, säger Lars Ljungälv.

Kommer ni portionera ut pengarna på de innehav ni redan har?

”Det vet man aldrig. Det beror på vad de olika bolagen vill göra och var det kan finnas intressanta investeringsmöjligheter. Men det är inget vi tagit ställning till nu.”

Så, vad ska ni göra med pengarna?

”Man ska inte sälja björnen innan den är skjuten. Nu har vi gått ut med den här affären och så får vi se vad som händer när den väl är igenom”, säger Lars Ljungälv.

Bergendahl & Son har även poster värda mellan 1 och 2 Mkr i bland annat Securitas, Alfa Laval och SEB.

BERGENDAHL & SONS STÖRSTA SVENSKA INNEHAV

Bolag Kapital Värde (Mkr) Avkastning
Viva Wine 7,87%                                311 -21%
Swedish Logistic Property 2,75%                                214 5%
Doxa 6,35%                                  63 -84%
Investor 0,00%                                    4 36%
Handelsbanken 0,00%                                    2 1%

Källa: Holdings

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Santander