Bennet blev årets räddare i näringslivet
Carl Bennet – räddar man svensk gruvindustri undan utländska och hotande ägarintressen kan man inte bli annat än hjälte på hemmaplan. Carl Bennet tog i med hårdhandskarna och lyckades flytta hem Boliden från exilen i Kanada, även om alla kontraktsskrivningar kanske inte var helt lyckade. Men socialdemokraternas och Dagens industris näringslivshjälte nummer ett har större ambitioner än så. Nästa steg blir att rädda hela Sverige undan utflyttningsdöden i ett projekt som drivs under namnet ”Framtid för svensk industri”. Var det någon som sa att svenskt näringsliv behöver en ny ledstjärna?
Bengt Stillström – är det rea så är det. Bengt Stillström och hans Traction såg möjligheterna i de pengatörstande IT-konsulterna Knowit och Softronic. Nya pengar blev det och nu väntar alla på en konsolidering. En som inte valde att vänta var Erik Åsbrink, som lämnade Knowits styrelse med motiveringen att han inte gillade Stillströms affärsmetoder. Andra som kritiserat Bengt Stillström är aktieägarna och långivarna i M2S. Hans inhopp som räddare i bolaget slutade nämligen med konkurs efter bara en dryg vecka.
Len Blavatnik – Investorveteranen Jan Stenberg lovade nya miljoner till Bredbandsbolaget och fann sin räddare i Len Blavatnik, en 44-årig New York-bo med rötterna i det forna Sovjetunionen. Len Blavatnik har tjänat storkovan på rysk olja sedan han deltagit i det tuffa affärsspelet kring uppdelningen av sovjetstatens naturtillgångar under 90-talet. I nätverket ingår en rad mytomspunna ryska oligarker. Motståndarna anklagar gärna grupperingen för tvivelaktiga affärer. Med oljepengarnas hjälp delar Len Blavatnik nu styrelse med Investors Jan Stenberg och Börje Ekholm.
Kim Schmitz – letsbuyit tänkte den exentriske tysken Kim Schmitz när han i början av året beslöt sig för att delta i räddningen av e-handelsbolaget Letsbuyit. Så värst många miljoner blev det inte i slutänden men medierna hade redan fått en ny älskling trots att Kim Schmitz titt som tätt verkade tänja på sanningen. Kim Schmitz tog hem hela showen, inte minst uppbackad av ett digert fotoalbum på den egna hemsidan. Förutom Letsbuyit har Schmitz också försökt rädda världen i år genom att spåra Osama Bin Ladens miljoner. Vad gör man inte för att hamna i rampljuset?
Red Valley – den svenska internetbranschen visade upp ett spännande galleri av investeringsvilliga miljonärer under året. Mest spännande var holländska Red Valley, som var så spännande att de var tvungna att vara helt hemliga. I efterhand förstår man varför då Red Valley hade haft svårt att svara på frågorna om varför de valde att investera i Icon samtidigt som de redan var storägare i konkurrenten Lost Boys. Nu ska Icon och Lost Boys bli ett och familjen Mol som står bakom Red Valley har valt att träda fram. Nya pengar stoppar de också in i bolaget. För övriga aktieägare är det bara att acceptera upplägget.
Skandia – det var tufft att vara internetkonsult i år. Som tur var fanns Skandia-sfären där som kunde sprida lite trovärdighet över de krisdrabbade bolagen. När konkurserna hotade och nyemissionerna skulle tecknas stod Skandia i första ledet och pumpade in miljoner. Adcore, Cell och Framfab tackade och tog emot. Inte alltid lysande affärer för Skandia som till slut lärde läxan. I Adcore-fallet passade bolaget snabbt på att sälja aktierna när kursen steg efter räddningsaktionen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.