Bengt Stillström ger svar på tal

Ordkriget efter konkursen i M2S fortsätter. Ordföranden Bengt Stillström har kritiserats för sitt inhopp i bolaget av grundaren Harald Nilsonne och fordringsägarna Bure och SEB. Bengt Stillström väljer att återigen gå till motanfall. Den här gången är vapnet Tractions delårsrapport.

”Jag tycker allt är djupt tragiskt. De problem som bolaget hade fanns innan Stillström kom in men den nya huvudägaren gjorde fram till konkursen inte något som var till gagn för bolaget”, kommenterade M2S grundare Harald Nilsonne konkursen i Ekonomi24 tidigare i veckan.

Han får medhåll av Bure och SEB som båda har mångmiljonfordringar på konkursboet.

Kritiken kom fram sedan Bengt Stillström själv i förra veckan skyllt konkursen på sina motparter runt förhandlingsbordet och då främst Bure och SEB. Bakgrunden är att Bengt Stillström bara två veckor innan konkursen gick in som storägare i M2S via konkurrenten Academedia där hans bolag Traction är storägare.

Traction, där Bengt Stillström kontrollerar närmare 90 procent av rösterna, släppte niomånadersrapporten på torsdagen. Konkursen i M2S får stort utrymme i rapporten och det står klart att Bengt Stillström inte backat från sin syn på vem som orsakade konkursen.

Under rubriken ”Tractions ägaransvar” skriver bolaget om inhoppet i M2S via Academedia. Konkursen beskrivs där som onödig men att Traction/Academedia inte kan lastas för det inträffade.

”När Traction eller våra intresseföretag engagerar sig i ett annat företag innebär det givetvis att vi avser att verka även för detta företags bästa. Det innebär dock inte att vi på något sätt åtar oss att tillföra mer kapital eller andra resurser än de vi överenskommit om att göra.”

”Tyvärr händer det då och då att vissa tror att vi ställt ut en öppen plånbok på bordet och att vi villigt låter andra förse sig, detta t.o.m. trots att vi erhållit uppgifter som visat sig vara felaktiga. Vår tålighet att bli utnyttjade är mycket låg och vi anser det hedervärt att vara försiktiga med pengar och i synnerhet när vi ansvarar för andras pengar. Detta bör våra aktieägare och andra alltid kunna lita på”, skriver bolaget i rapporten.

Harald Nilsonne förklarade tidigare i veckan att han hade stora förväntningar på Bengt Stillströms inhopp i bolaget och att han var övertygad om att Academedia/Traction skulle stödja bolaget finansiellt. Detta var skälet till att han valde att sälja sin aktiepost i bolaget.

Bengt Stillström, som är ordförande i Academedia och var nyvald ordförande i M2S vid konkursen, säger att han aldrig gett några löften i den vägen.

”Vi köpte hans aktier rakt upp och ner med en liten tilläggsköpeskilling om bolaget överlevde. Men jag sa tydligt då att några åtaganden att gå vidare gör vi inte”, säger Bengt Stillström till Ekonomi24.

Att hans förhandlingsbud blev tuffare och tuffare ju närmare konkurs bolaget kom ser han som naturligt. Han tycker att motparterna istället agerat mot bolagets bästa.

”När huset brinner blir det mindre värt för varje timme. Samtidigt förhindras man att släcka branden då folk håller på och stänger av vattnet till brandkåren och slåss om brandbilarna. Här satt folk och hade värdelösa fordringar på bolaget och kunde inte inse att de var värdelösa eller ville inte det. Den enda chansen var att städa bolaget så mycket så att vi hade vågat be aktiemarknaden om en emission”, säger Bengt Stillström.

”Tyvärr så var vi mycket längre ifrån en uppgörelse än vad vissa personer trodde”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.